Českotřebovský deník 211/2015  (7.9.)                                  
Letní soustředění krasobruslařů v České Třebové

Díky dlouhodobé spolupráci s pardubickými trenérkami Kristýnou Hloucalovou a Barborou Lahučkou se také letos na konci prázdnin podařilo zajistit společné soustředění českotřebovských krasobruslařů s vrstevníky ze synchronizované skupiny Polárky. Tato mladá pardubická skupina, v níž má Česká Třebová díky Radce Hůlkové své zastoupení, má již bohaté a hlavně medailové zkušenosti z domácích i zahraničních závodů včetně mistrovství republiky.
Celé soustředění bylo zaměřené hlavně na rozbruslení po letní pauze a získání kondičky do nové sezony. Na závěr samozřejmě nechyběla hodina plná her a soutěží. Za aktivní účast byli všichni odměněni diplomem, sladkostmi a malou pozorností.
 
O putovní pohár obce Svinná

Na hřišti ve Svinné proběhl poslední prázdninovou sobotu (29.8.2015) již 12. ročník volejbalového turnaje smíšených družstev. Hrálo se, jako vždy, o putovní pohár obce Svinná. Celkem se zúčastnilo 6 družstev. Z největší dálky přijeli tradičně přátelé Horní Lhoty. Tentokrát ale dorazili v silné sestavě 11 hráčů, takže Horní Lhota nastoupila do turnaje rovnou se dvěma družstvy.  V základní části se hrálo systémem každý s každým na dva sety. Čtyři první družstva pak postoupila do zápasů o první místo. Z vyřazovacích bojů vzešli dva finalisté: Nikeš (Litomyšl) a Drumel (Česká Třebová). Dramatické finále vyhrál Nikeš a mohl se tak poprvé na tomto turnaji radovat ze zisku prvního místa a také putovního poháru. Turnaj jsme pak zakončili příjemným posezením na hřišti, jelikož nám letos nadmíru přálo i počasí.   Více ZDE (v samostatném článku )
 
Zemřel Petr Poslušný, učitel violoncella na ZUŠ Ústí nad Orlicí

Smutná zpráva přišla z Ústí nad Orlicí. V 62 letech zemřel vynikající hudebník, učitel violoncella Petr Poslušný. Vyučoval také na českotřebovské ZUŠ, kde měl i velmi úspěšné žáky, připomeňme např. Radovana Doležela, který pak studoval violoncello na pardubické konzervatoři. Petr Poslušný byl také vedoucím sekce violoncell v českotřebovském Komorním orchestru Jaroslava Kociana, nyní jeho dirigent Bohuslav Mimra obtížně hledá rovnocennou náhradu. Petr Poslušný byl přitom právě v letošním roce zvolen do funkce statutárního zástupce Komorního orchestru Jaroslava Kociana. V Ústí nad Orlicí byl dále členem organizačního výboru Kocianovy houslové a Heranovy violoncellové soutěže. Chatrné zdraví Petra Poslušného mu bohužel nedovolilo, aby si  mohl užít svůj zasloužený důchod.  Za svůj život vychoval mnoho dobrých hráčů na cello i další smyčcové nástroje a rozdal hodně radosti při koncertech Komorního orchestru Jaroslava Kociana.  Čest jeho památce!
 
Kontaktní místo v Užhorodě by mohlo zprostředkovávat práci v Pardubickém kraji

Pardubice (7. 9. 2015) – Nejen formální přátelství, ale především konkrétní projekty znamená partnerství Pardubického kraje se slovenským Prešovským samosprávným krajem a ukrajinskou Zakarpatskou oblastí. Jejich představitelé se v těchto dnech sešli na návštěvě v Pardubickém kraji. Mimo jiné naplánovali snazší spolupráci při získávání pracovníků z Ukrajiny pro firmy v Pardubickém kraji.
„Osobně je pro mě ve vztazích s partnerskými regiony podstatná vzájemná solidarita. Ve chvíli, kdy je jeden z nás ve svízelné situaci a druhý přijde s pomocí. Jak se říká: v nouzi poznáš přítele,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V době, kdy se Přešovskému samosprávnému kraji stala kalamita v Tatrách nebo povodně v Osturni, Pardubický kraj přispěl alespoň malou pomocí. Podobně pomohl dar Koločavě, Chustu a dalším obcím v Zakarpatí. „Spolupráce je také o vzájemné pomoci ve školství, kultuře a v oblasti sociálních věcí, ve které se nám daří nejvíce,“ doplnil hejtman.
 „Včera jsme se s předsedou Zakarpatské oblasti shodli, že se pokusíme v Užhorodě vytvořit kontaktní místo pro naše podnikatele a pro uchazeče o zaměstnání z Ukrajiny, které by pomohlo zintenzivnit kontakty v rámci podnikatelského sektoru a najít práci lidem, kteří ji shánějí, a také získat pracovníky pro naše zaměstnavatele,“ sdělil novinku Martin Netolický. „I v tomto spatřuji symbolickou vzájemnost. Tady naopak potřebujeme my pomoci,“  dodal hejtman.
„Jsem velmi rád, že jsme pokročili v otázce zaměstnanosti na Zakarpatí. Mnoho našich občanů pracuje v České republice a nyní vzniká možnost uzákonit cestu na pracovní trh,“ řekl předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Čubirko. „Máme společnou historii, žili jsme spolu v minulosti v jednom státu. Je proto pro nás velmi důležité, že se spolupráce rozšiřuje. Na Ukrajině nyní probíhají zásadní strukturální změny a rozhodně chceme v projektech v rámci spolupráce pokračovat,“ dodal Čubirko.
„Jsem velmi rád, že takového přítele, kterým je Pardubický kraj, máme. Pardubický kraj byl prvním, který s Prešovským samosprávným krajem navázal spolupráci. Ta je nejen o vztahu mezi regiony, ale i mezi jejich představiteli a doufám, že tak jako doposud bude fungovat i nadále,“ komentoval setkání Peter Chudík, předseda Prešovského samosprávného kraje.
Představitelé obou partnerských regionů jsou na návštěvě Pardubického kraje do 9. září. V rámci programu si dnes prohlédli Berlovu Vápenku v Závratci, v dalších dnech zavítají například do Dobříkova, Vysokého Mýta nebo Moravské Třebové.