Českotřebovský deník 212/2015 (8/9)                                    
Den regionu Orlicko - Třebovsko bude 11. září

Již tento pátek 11. září 2015 se koná setkání starostů členských obcí Regionu Orlicko - Třebovsko s tradiční cyklojízdou regionem. Vyjíždíme ve 13 hodin z Ústí nad Orlicí se zastávkou v 15 hodin ve Svinné u České Třebové a cílem v 17 hodin ve Voděradech.
Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko Vás zve v pátek 11. září 2015 na tradiční cyklojízdu regionem. Pro cyklisty je připraven program se startem ve 13 hodin v Ústí nad Orlicí v areálu bývalé Perly, sraz účastníků je u vstupu z Lochmanovy ulice (naproti budově České pošty). V úvodu bude představen v současné době největší projekt města - revitalizace Perly, zpracování Regulačního plánu a záměr vzdělávacího centra Labyrint člověka.  Na trase je možné se dále připojit ve Svinné u České Třebové. V 15 hodin prohlédneme výsledek snažení místních recesistů - Svinovskou podhlednu a cca v 15.30 hasičskou hospodu. Cyklojízda bude ukončena v 17 hodin ve Voděradech na hřišti, kde je připravena kapela PPS, divadelní představení ochotníků ze Sloupnice a občerstvení. Srdečně zveme. 
Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr.Jana Staňková.  Účast přislíbil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. 
 
Pozvánka na den otevřených dveří v Orlickoústecké nemocnici

Dovolujeme si Vás pozvat na den otevřených dveří, který se uskuteční ve středu 7.10.2015 od 10,00 hodin v Orlickoústecké nemocnici. Program se bude skládat z prezentace vybraných oddělení Orlickoústecké nemocnice, ukázky poskytování první pomoci, ukázky tejpování, možnosti vybraných vyšetření, prezentace nemocniční lékárny, poradenství o zdravém životním stylu, akcí a her pro děti a mnoho dalšího.  Součástí bude i bohatý doprovodný program a občerstvení. Těšíme se na Vaši návštěvu!
Nemocnice Pardubického kraje, a.s. Orlickoústecká nemocnice.
 
Upozornění pro návštěvníky pobočky knihovny na Parníku

Upozorňujeme, že pobočka Parník bude od 28. září do 31. října z technických  důvodů uzavřena. Půjčovat i vracet knihy lze v knihovně na městě, ve Smetanově ulici. Všechny výpůjčky budou od října prodlouženy do 9. listopadu. Po celou dobu uzavírky není možné zajistit rezevace z pobočky.  Děkujeme za pochopení  a omlouváme se za komplikace. info.knihovna@ceska-trebova.cz
 
NOVINKA V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ - Studenti seniorům - Nabídka podzimních kurzů pro seniory

22. září informační schůzka 9:30 hod, oddělení Teenspace
Ve spolupráci s
Měk Ústí nad Orlicí přinášíme nabídku 2 počítačových kurzů.
1. kurz – Začínáme s počítačem – vhodný pro úplné začátečníky
2. kurz – Opakovací pro mírně pokročil
é – ucelení znalostí a doplnění nových zajímavostí.
Kurz obsahuje 8 lekcí po 1,5 hodině, podrobné studijní materiály, občerstvení, skvělou atmosféru. Cena kurzu 500,- Kč, informační schůzka proběhne v přízemí knihovny v oddělení
Teenspace. Info: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz.
 
Bazárek v Rodinném centru ROSA 
Milé maminky,  ráda bych Vás touto cestou informovala o připravovaném
BAZÁRKU  S NEJEN DĚTSKÝM OBLEČENÍM  A OBUVÍ,
který se bude konat v RC ROSA a to:
PŘÍJEM VĚCÍ   STŘEDA 14. 10.  15:00 - 18:00
PRODEJ VĚCÍ: ČTVRTEK 15. 10. 9:00 - 12:00 15:00 – 18:00
                          PÁTEK 16. 10. 9:00 - 12:00
Chtěla bych Vás poprosit o spolupráci na bazárku, konkrétně se jedná o to, zda byste některá byla ochotná přijít na začátku bazárku věci roztřídit a připravit na prodej, poté, kdo by přišel pomoci nám věcičky prodávat a HLAVNĚ na závěr bazárku třídit neprodané zpět do krabic.
K přihlašování  k PRODEJI prosím používejte e-mail bazarek-rcrosa@seznam.cz  a to do 8. 10. 2015
 
Den knihy proběhne 19. 9. 2015 na Tvrzi Orlice

Zábavnou formou se zde seznámíte s historií vzniku a výroby knihy! Spolu s tiskařem, knihařem a restaurátorem poodhalíte tajemství vzniku knihy v průběhu historie.  Zalistujete si v Matioliho herbáři z 16. století, vyzkoušíte Gutenbergův lis, poodhalíte tajemství litografie,  poznáte předchůdce knihy.  A navíc si domů odnesete vlastnoručně vyrobenou knihu.
V expozici můžete strávit hodinu ale i celý den. Akce je vhodná nejen pro děti, ale i pro dospělé.

 
V PARDUBICKÉM KRAJI OPĚT HLEDÁME PĚSTOUNY!

Každé dítě potřebuje rodinu a v Pardubickém kraji i nadále žije mnoho dětí v ústavních zařízeních, které i přes veškerou snahu nemohou dětem nahradit péči v přirozeném prostředí rodiny. Rodinné prostředí potřebují zažít i děti staršího věku a také děti jiného než většinového etnika. Právo na to, aby žily v rodině, mají i děti s různým stupněm postižení.
Občanské sdružení Amalthea, které pomáhá dětem, rodičům a pěstounům, opět hledá zájemce o pěstounskou péči. Úkolem pěstounů je dítěti, které z nějakého důvodu nyní vyrůstá v ústavu nebo se jeho rodina ocitla v těžké životní situaci a nemůže o něj tudíž pečovat, nabídnout místo ve své rodině. Důležitým úkolem pěstounů je navázat s přijatým dítětem bezpečný vztah, doprovázet ho v jeho radostech i starostech a být mu oporou při hledání vztahu k jeho rodičům.
Pěstounství je do jisté míry profesí přinášející finanční odměnu, jelikož jsou pěstouni finančně podporování státem. Zároveň pěstounství klade na pěstouny požadavky, které mají zajistit, aby dítě v pěstounské rodině bylo v bezpečí a spokojené. Mezi takové požadavky patří například povinnost vzdělávat se, být v kontaktu se sociálními pracovníky, spolupracovat s vlastní rodinou dítěte atd.
Přijďte se dozvědět o pěstounské péči něco více. V úterý 3. 11. se od 17 hod do 19 hod v budově Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí uskuteční Setkání se zájemci o náhradní rodinnou péči spojené s besedou se zkušenými pěstouny. Stejné setkání za účasti zkušených pěstounů se uskuteční i v pondělí 9. 11. od 16 hod do 18 hod v  kavárně Coffee Club Berenika ve Vysokém Mýtě.
Přijďte se zeptat na všechno, co Vás o pěstounské péči zajímá – pěstounů i odborníků. Amalthea o. s. Vám pomůže na Vaší cestě k pěstounství!  Více informací se dozvíte na webových stránkách http://amalthea.cz, dále na telefonním čísle 773 952 814 nebo nám napište na e-mail pestouni@amalthea.cz
 
Spotřebitelé vybírali nejlepší MLS Pardubického kraje

Pardubice (7. 9. 2015) – Řemeslný kvasový žitno-pšeničný chléb se sušenými rajčaty a bazalkou, Klášterecká klobása se špenátem, Skořicová medovina a Choceňská snídaně se sýrem – to jsou vítězové spotřebitelské části soutěže MLS Pardubického kraje. Ceny jejich výrobcům předali v sobotu na pardubickém závodišti 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil společně s Václavem Koblížkem ze společnosti Agrovenkov.
„Do spotřebitelské soutěže se letos přihlásilo celkem 119 výrobků, a to je dobrá zpráva především pro samotné zákazníky, protože výběr na trhu lokálních potravin a výrobků z nich se stále zvětšuje,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Spotřebitelská soutěž se konala už devátým rokem.
„Spotřebitelská soutěž ukazuje, co nejvíc chutnalo veřejnosti. Výrobky, které vybrala odborná komise, vyhlásíme na Krajských dožínkách 20. září na Pernštýnském náměstí,“ vysvětlil radní Václav Kroutil.
 
Přehled vítězů spotřebitelské soutěže:
Kategorie mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky:
Řemeslný kvasový žitno-pšeničný chléb se sušenými rajčaty a bazalkou - výrobce Tomáš Kroulík
Kategorie mléko a mléčné výrobky:
Choceňská snídaně se sýrem 150g – výrobce Choceňská mlékárna, s. r. o.
Kategorie maso a masné výrobky:
Klášterecká klobása se špenátem – výrobce Klášterecké masné pochoutky, a. s.
Kategorie výrobky z medu a ostatní:
Skořicová medovina – výrobce Medovinka, s. r. o.
 
Legiovlak symbolem společného Československa, shodli se partneři

Pardubice (8. 9. 2015) – V rámci pracovní cesty v Pardubickém kraji navštívili představitelé Prešovského samosprávného kraje a Zakarpatské oblastní rady také pardubické hlavní nádraží. Zde si prohlédli legionářský vlak připomínající osudy československých legií v období první světové války. Společně s hejtmanem Martinem Netolickým zavítaly v pondělí obě delegace také do Berlovy vápenky v Třemošnici, sešly se s vedením Univerzity Pardubice a na závěr shlédly basketbalové utkání mezi BK JIP Pardubice a BK ISKRA Svit.
„Díky legionářskému vlaku se vracíme do období prvorepublikového Československa, kdy naše národy tvořily společný stát. Jsem proto velmi rád, že mohu tento unikátní projekt připomínající odkaz československých legií na východní frontě představit také našim zahraničním partnerům,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který obě delegace přivítal společně s Františkem Bobkem z Československé obce legionářské. „Úspěch tohoto projektu dokazuje přes 40 tisíc návštěvníků, kteří prozatím expozici navštívili, a jsem přesvědčen, že další tisíce dorazí i do dalších destinací, ve kterých legionářský vlak na své cestě republikou zastaví,“ dodal hejtman Netolický.
Univerzita rozšiřuje zahraniční spolupráci
Rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig podepsal společně s prorektorkou Užhorodské národní univerzity Myroslavou Lendělovou memorandum o spolupráci obou škol. „Hledání nových partnerů, i mimo Evropskou unii, je jednou z dlouhodobých priorit naší univerzity,“ říká Miroslav Ludwig. Prorektorka Lendělová na setkání zmínila především možnost prohlubování vzájemné spolupráce a navazování na vřelé vztahy mezi oběma regiony a zároveň pozvala hejtmana Martina Netolického, aby se v rámci oslav 70 let od založení školy ujal několika přednášek.
 
Zakázat klonování zvířat znamená chránit lidské zdraví

EP dnes bude hlasovat o návrhu směrnice o klonování zvířat z řad skotu, prasat, ovcí, koz a koňovitých chovaných a rozmnožovaných pro hospodářské účely, který zavádí zákaz klonování zvířat a další zákazy související s jejich klonováním.
"Zákaz klonování zvířat je namístě. Když chybějí přesvědčivé studie o nezávadnosti potravin vyráběných z klonovaných zvířat, pak musíme chránit lidské zdraví i dobré životní podmínky zvířat. Proto podporuji zákaz potravin z klonovaných zvířat a jejich potomků" uvádí europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), který působí ve výboru pro zemědělství (AGRI).
Podle Polčáka nelze ignorovat odborná zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin svědčící o negativních důsledcích klonování zvířat na životní podmínky zvířat v podobě těžkých a smrtelných poškození. Europoslanec Polčák je přesvědčen, že rizika vyplývají z problému vysledovatelnosti pohybu klonu a rozsahu genetických modifikací. "Základní otázka zní, co všechno hodláme ze zvířat vytěžit, než otevřeme pomyslnou Pandořinu skříňku nevratných poškození a neřízených genetických modifikací?", podotýká Polčák.
Na druhou stranu podle Polčáka zákaz klonování zachází příliš daleko, když se vztahuje i na dovoz a uvádění na trh zárodečných produktů z potomků zvířecích klonů. "Takto dalece formulovaný zákaz klonování může vést ke ztrátě cenného genetického materiálu, a tak přispět ke snížení konkurenceschopnosti evropských zemědělců. To nepovažuji za žádoucí zejména v době, kdy se evropské zemědělství potýká s vážnými problémy a potřebuje impulsy k zvýšení efektivity a k hledání nových cest rozvoje", uvádí k dnešnímu hlasování Polčák.
Současná evropská legislativa obsahuje obecné minimální standardy pro dobré životní podmínky zvířat používaných v zemědělství, aniž by výslovně zmiňovala klonování. Členské státy mají zajistit, že hospodářským zvířatům nebudou způsobovány zbytečné bolesti, utrpení nebo poškození.
Europoslanec Stanislav Polčák (TOP09/STAN)  tel. 00420 604917595