Českotřebovský deník 215/2015 (11/9)                                  

Den regionu Orlicko-Třebovsko:
Cyklistický peloton sdružení měl zastávku u "podhledny" ve Svinné.

V pátek 11. září 2015 se konalo setkání starostů členských obcí Regionu Orlicko - Třebovsko spojené s tradiční cyklojízdou regionem.

Peloton cyklistů se ustavil ve 13. hodin v Ústí nad Orlicí, kde byl účastníkům jízdy představen v současné době největší projekt města - revitalizace Perly, zpracování Regulačního plánu a záměr vzdělávacího centra Labyrint člověka.  Kolem 15. hodiny se zastavil u hřbitova ve Svinné, kde se seznámil s výsledkem práce Františka Umy a jeho přátel , který vybudoval "Svinovskou podhlednu" jako reakci na stále se zvětšující počet rozhleden všeho druhu, které dnes zdobí kdejaký kopec po českých zemích. Ve Svinné si účastníci cyklojízdy ještě prohlédli kapličku sv. Cyrila a Metoda a zastavili se ve zdejší rekonstruované škole, která splnila funkci občerstvovací stanice. Cyklojízda byla ukončena kolem 17 hodiny ve Voděradech na hřišti, kde bylo připraveno vystoupení kapely PPS a divadelní představení ochotníků ze Sloupnice. Fotografie ze zastávky cyklojízdy u Svinovské podhledy.


Místo pro dětské hřiště je třeba najít na Křibu

Když se našlo na Křibu dostatek místa pro auta, mělo by být místo i na zřízení dětského hřiště přímo na sídlišti Křib /viz fotky pod článkem/ a Zámostí ponechat jako klidovou zónu pro všechny, neničit ho atrakcemi a stánek s občerstvením už vůbec ne ! Stačí nepořádek, který je tam teď. Navíc tam jezdí spousta cyklistů, kteří si cyklostezku přes park již udělali. Je to poslední místo, které je jakž takž oázou klidu pro všechny, t.j. pro mladé i staré. Jediné co tam chybí jsou lavičky s opěradly.  Pryčen už je ve Třebové dost.
Opravdu si neumím představit, jak místo šumění řeky a zpěvu ptáků poslouchám křik a výskot. Je potřeba najít kompromis. VV
 
Galerie a muzea kraje připravily prohlídky zdarma

Pardubice (11. 9. 2015) - Příspěvkové organizace Pardubického kraje v oblasti kultury si připravily ke Dnům evropského kulturního dědictví, které vrcholí o nadcházejícím víkendu, nejen vstup na některé výstavy zdarma, ale přidaly navíc také zajímavé programy.
„Letošním tématem Dnů evropského kulturního dědictví jsou Památky znovuzrozené. Je to mimořádná příležitost ukázat zájemcům místa, která nejsou běžně přístupná, nebo pro ně připravit zvláštní program, a jsem ráda, že se to našim institucím daří,“ říká náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
Východočeské muzeum v Pardubicích v neděli 13. září například zpřístupní vyhlídku na zámecké věži a vstup do zámecké kaple, městskou památkovou rezervací pak bude provázet emeritní ředitel muzea František Šebek (sraz ve 14 a 16 hodin před radnicí). Podobné procházky organizuje i Regionální muzeum v Chrudimi (sraz v 10 a 15 hodin u muzea). Regionální muzeum v Litomyšli do Dnů evropského dědictví zařadilo výstavu Stavebnice Merkur (12. a 13. září od 9 do 12 hodin, od 13 do 17 hodin) a workshop Letní dětská dílna (po oba dny od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin).
Východočeská galerie připravila výtvarně poznávací dílnu pro děti od šesti do 12 let s rodiči. Ta je seznámí se zákulisím prodeje a nákupu uměleckých děl, jejich uskladněním a dalšími okolnostmi.
V neděli si mohou návštěvníci během komentovaných prohlídek užít prostory tří historických domů Krajské knihovny v Pardubicích. Domy pocházejí pravděpodobně z počátku 15. století. Při prohlídkách si bude možné prohlédnout například zachovalou studnu z doby obléhání města Švédy nebo artefakty z archeologických průzkumů. Sraz účastníků bude před vstupem do knihovny ve 13 a 15 hodin.
Dny evropského dědictví (European Heritage Days, EHD) se konají pod záštitou Rady Evropy každé září už od roku 1991. Pro širokou veřejnost zpřístupňují zajímavé a výjimečné památky, budovy, objekty i prostory, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo celkově nepřístupné.
 
Sdružení hasičů získá čtyři auta vyřazená krajským úřadem

Pardubický kraj (11. 9. 2015) – Čtyři přebytečné osobní automobily daruje Pardubický kraj Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS). O daru včera na svém jednání rozhodla Rada Pardubického kraje.
Jeden vůz Škoda Fabia Combi, jedna Octavia a dvě Octavie Combi poputují jednotlivým okresním sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska. „Auta jsou vzhledem k jejich stáří a počtu ujetých kilometrů již vyřazena z majetku Pardubického kraje. Okresní sdružení hasičů si běžně nemohou zakoupit nová auta Jejich činnost je přitom potřebná a nezastupitelná,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.  „Sdružení se stará zejména o prevenci a proškolování dětí, mládeže, ale i dospělých. Podílí se na rozvoji požární ochrany nejen ve vztahu k jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí a měst Pardubického kraje, ale i při ochraně obyvatelstva,“ dodal Roman Línek. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska podporuje krajská samospráva dlouhodobě formou finančních dotací a příspěvků na činnost, zajišťování práce s mládeží či organizování soutěží v požárním sportu pro děti i dospělé. Sdružení hasičů Pardubického kraje má 23,5 tisíce členů.
 
Pardubický kraj má v soutěži DestinaCZe tři želízka v ohni

Pardubice (11. 9. 2015) - Která místa máte nejraději? Na kterém výletě se vám nejvíce líbilo? Hlasujte  v třetím ročníku soutěže o nejlepší turistické atraktivity DestinaCZe 2015, kterou vyhlásila agentura CzechTourism. Pardubický kraj zastupují hned tři turistické lokality.
„Hlasuje se v pěti kategoriích. Pardubický kraj v soutěži reprezentují Orlické hory a Podorlicko, Železné hory a Relax & sport resort Dolní Morava,“ říká krajský radní pro cestovní ruch René Živný. „Hlasovat lze jednoduše na webové stránce www.destinacze2015.cz. Stačí se jen zaregistrovat a rozdělit deset hlasů. Je přitom na každém hlasujícím, zda podpoří deset různých finalistů nebo všechny hlasy přidělí jen jedinému z nich,“ vysvětluje radní. Pro hlasující jsou připraveny vstupenky do soutěžících areálů a další zajímavé odměny. Hlavní cenou je víkendový pobyt pro dvě osoby v hotelu Skanzen v Modré na Slovácku.
„Pardubický kraj má své zástupce v kategorii Cítit se jako doma: destinace EDEN 2015, jejímž tématem je cestovní ruch a lokální gastronomie. Mezi finalisty postoupily destinace Orlické hory a Podorlicko s produktem ´Magdalenina kuchařka´ a Železné hory s produktem ´Gurmánská stezka´, které se utkají s Broumovskem, Jeseníky a Slováckem,“ uvádí ředitelka Destinační agentury Východní Čechy Alena Horáková.
Relax & sport resort Dolní Morava soutěží v kategorii Trendy novinky 2015, konkurují mu zábavní vědecký park VIDA, Legiovlak, zážitkový areál plný poznání Centrum Eden a scéna nového cirkusu Jatka 78.
Loňským absolutním vítězem soutěže se stal nedostavěný gotický chrám Panny Marie v Panenském Týnci, který vyhrál i v kategorii Genius loci. Získal přes 22 000 hlasů, uspěla ale i Olomouc, zážitkový park pro celou rodinu Zeměráj, znovuzrozený Chrám chmele a piva v Žatci či centrum Veronica Hostětín, kde se návštěvníci cítili nejvíce jako doma.
Více informací o samotné soutěži a jednotlivých finalistech je  k dispozici na www.destinacze2015.cz.
 
Památky mého kraje lákají návštěvníky Pražského hradu

Pardubice/Praha (11. 9. 21015) – Tento týden byla na Pražském hradě představena ústřední výstava festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha „Památky mého kraje“ a publikace vydaná Asociací krajů ČR u příležitosti 15. výročí vzniku krajů. Výstava se koná v Jiřském klášteře, je otevřena každý den od 10.00 do 18.00 hodin a potrvá až do 18. října. Slavnostního zahájení se zúčastnil i 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Knihu, vydanou u příležitosti 15. výročí vzniku krajů, představil ředitel Asociace krajů ČR pan Radek Polma: „Kraje v České republice slaví v letošním roce 15. výročí své existence. Tato kniha si klade za cíl připomenout nejdůležitější události v jednotlivých regionech, které ovlivnily život jejich obyvatel, a současně na 130 stranách rekapitulovat a hodnotit úspěchy dosažené od jejich vzniku v roce 2000 do současnosti. V úvodní části publikace najdou čtenáři souhrnné informace o každém kraji jako je například rozloha, statutární města, počet obyvatel, poloha atd. a přehled všech hejtmanů za uplynulých 15 let. Dále zde každý z krajů prezentuje na 8 stranách nejvýznamnější události roku, stavby, počiny apod. doplněné o fotografie.
Další formou připomenutí významného výročí je současně ústřední výstava letošního ročníku Architecture Week Praha „Památky mého kraje“, která si taktéž klade za cíl představit veřejnosti všechny regiony ČR. Nad festivalem převzali záštitu prezident ČR Miloš Zeman, předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, WHC UNESCO, MMR ČR, MK ČR, MŠMT, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, NPÚ, NTM a Česká komise pro UNESCO. „Výstavu Památky mého kraje, která je vzhledem k množství zúčastněných subjektů naprosto unikátní, jsme připravili ve spolupráci s kraji, s jednotlivými pracovišti Národního památkového ústavu a řadou muzeí a galerií z  České republiky. Každému kraji je věnovaná samostatná expozice, která zahrnuje modely historických budov, zajímavé artefakty, jedno výtvarné dílo vztahující se ke konkrétnímu kraji, mozaiku dobových fotografií historických památek a mozaiku současných fotografií architektonických objektů, krajských kulturních akcí a zajímavých měst z pohledu cestovního ruchu,“ popisuje koncept výstavy. Petr Ivanov, ředitel festivalu. „Celkem bylo jen pro tuto výstavu zapůjčeno přes 120 různých exponátů a zpracováno kolem 600 fotografií.“
Kurátorem výstavy je Miroslav Řepa. „Pan architekt Řepa přispěl jako pardubický rodák k tomu, že expozice našeho kraje patří k nejkrásnějším. Navíc ji na jeho popud doplňují i socha koně zapůjčená ze slatiňanského zámku a model Pernštýnského náměstí,“ podotkl k účasti kraje Roman Línek a pokračoval: „V mozaice kraje je 20 historických a 20 současných fotografií, téma méně známých památek je pak zvýrazněno ústřední fotografií gotického kostelíku v Kočí s unikátním zastřešeným mostem. Na výstavě mají nový model zámku také Pardubice a krásný interaktivní model, který vznik za pomoci 3D tiskárny, zde představilo město Chrudim.“  Výstava potrvá do 18. října.