Českotřebovský deník 206/2015 (12/9)                                  
Nostalgická jízda parního vlaku vzdala poctu Janu Pernerovi

Během 14 dnů byly z České Třebové vypraveny dva parní vlaky k poctě stavitele dráhy inženýra Jana Pernera.  V září se také postupně v jednotlivých centrech slaví Den železnice. S Velkým Železničním dnem Jana Pernera oslavuje nejen železničářská veřejnost osobnost Ing. Jana Pernera. Projektant a stavitel železničních tratí se zasadil o trasování železné dráhy z Moravy do Prahy přes úrodné Polabí a právě po této trase, respektive její části, dnes projel parní vlak Čechy.
Zvláštní parní vlak se na svou nostalgickou jízdu vydal na trati Česká Třebová – Pardubice. Zastavil i v Ústí nad Orlicí a Chocni, všude tam se konal program připomínající osobnost Ing. Jana Pernera. Pro mnoho lidí to byl velký zážitek, pro další byla tato jízda připomenutím odkazu dopravního inženýra, který ale zemřel příliš mlád. Na následky úrazu zemřel ve věku pouhých 30 let a tří dnů.
„Jako třicetiletý měl za sebou celou řadu velmi významných staveb a potvrdil, že i mladí lidé dokážou vykonat velké dílo. Jeho odkaz by měl být inspirací pro mladé lidi a já doufám, že tady v České Třebové, kde jsou železniční školy, a v Pardubicích, kde je vysoká škola dopravní, to bude impuls, aby takového velikána, jako byl Jan Perner, následovali,“ prohlásil náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a milovník železnice Jaromír Dušek. Podobně smýšlí i děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice Ivo Drahotský: „V minulém týdnu jsme na naší fakultě odhalili bustu Jana Pernera s tím, že z hlediska dopravního vzdělávání budoucích generací by měla připomínat význam osobnosti Jana Pernera.“
Obdiv Janu Pernerovi vyjadřují samozřejmě také České dráhy. „Je obdivuhodné s jakou rychlostí v minulosti dokázali zrealizovat tak veliké projekty. Když se podíváme do dnešních dob, tak postavit pár kilometrů trati znamená 16 let úporné práce, ale taková je doba,“ řekl Tomáš Netolický, obchodní ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah.
Parní vlak na své palubě přivezl cestující do Pardubic, kde vrcholí oslavy ROKU JANA PERNERA. Na pardubickém nádraží, ale i v nedalekých Rosicích nad Labem, byl připraven rozmanitý program s názvem ŽELEZNIČNÍ DEN JANA PERNERA. Byl představen velkoplošný polep jedné z nejmodernější lokomotivy s motivy Jana Pernera a odhalena i základní deska budoucího pomníku Janu Pernerovi, který by jednou měl stát na zrekonstruovaném prostoru přednádraží v Pardubicích. (www.rokjanapernera.cz)
Den železnice v Pardubicích - 200 let od narození Jana Pernera
 Vyvrcholením výročí Roku železnice byla oslava konaná na pardubickém nádraží a v centru města – divadlo, živá hudba, projekce v nádražním kině Sirius, projížďka parní lokomotivou a mnohem více. Na pardubickém hlavním nádraží bylo možné absolvovat prohlídky ústředního stavědla s odborným výkladem, byla otevřena výstava modelových kolejišť. Ze stanice Pardubice hl. n. jezdil historický motorový vůz (M.131) do stanice Pardubice-Rosice nad Labem, kde je Železniční muzeum Pardubického spolku historie železniční dopravy. Nostalgická jízda parního vlaku Česká Třebová - Pardubice - Rosice  oživila v sobotu 12.9. také českotřebovské nádraží. Parní vlak vedený lokomotivou 464.008 tzv. "Ušatá" se u českotřebovského prvního nástupiště zdržel déle, než bylo předem určeno, a kapela  tak před odjezdem zahrála více písniček.  Problémy s trolejí v Brandýse nad Orlicí zdržely rychlíky a tak logicky musela čekat také parní mašinka. Do svého cíle ovšem dojela a splnila úkol.
464.008 "Ušatá" nebo "Bulík"

Lokomotiva vyrobena v roce 1935 v ČKD Praha.  Sloužila ve výtopnách Praha, Trutnov, Havlíčkův Brod a Nymburk. Z pravidelného provozu byla vyřazena v roce 1979 a dále sloužila jako vytápěcí kotel. Pro historický provoz byla zachráněna nadšenci z královéhradeckého depa, kteří v roce 1987 začali práce na její záchraně. Dnes je v majetku Českých drah, a.s., a objevuje se na mnoha nostalgických akcích. Jezdila také trasu Letohrad - Hanušovice a zpět při letošní srpnové akci Cihelna.

Výročí Jana Pernera Česká Třebová - Pardubice-Rosice n. L. a zpět
Zvláštní vlak byl připomínkou významné události pro rozvoj Pardubic i širšího regionu: zahájení železniční dopravy v roce 1845 a roku výročí narození i úmrtí železničního stavitele Jana Pernera (1815 – 1845).
Program oslav jana Pernera v Pardubicích:

PROSTOR PŘED NÁDRAŽÍM
                     

9:00 - 16:00

Jarmark před výpravní budovou

                 

9:00 - 16:00

Prezentace vědeckovýzkumné činnosti Dopravní fakulty Jana Pernera UP

         

9:00 - 16:00

Skákací hrad ČD

                     

9:00 - 10:30

Banda di Feste (Konzervatoř Pardubice)

                 

10:30 - 12:30

Flašinetář

                     

12:20 - 13:00

happening kostýmovaných figurantů

                 

13:00 - 14:30

BRASS BAND Pardubice

                   

14:30 - 14:40

Ticket to Ride - Taneční studio HROCH

                 

14:40 - 16:30

Big Band Chrudim

                     

V NÁDRAŽNÍ HALE A V KINĚ SIRIUS

                   

9:00 - 16:00

Tvořivé dílničky pro děti

                   

9:00 - 16:00

Výstava dobových dokumentů a fotografií ze sbírek VČM

             

9:00 - 16:00

Prezentace projektu "Přednádraží"

                 

11:00 - 12:00

Odhalení základního kamene k poctě Janu Pernerovi

             

11:20 - 12:00

happening kostýmovaných figurantů při odhalení základního kamene

           

9:00 - 18:00

Promítání filmů v Kině Sirius

                   

V KULTURNÍ MÍSTNOSTI

                     

9:00 - 16:00

Prezentace modelového kolejiště chrudimských modelářů

             

9:00 - 16:00

Výstava dobových dokumentů a fotografií

               

NA ÚSTŘEDNÍM STAVĚDLE

                     

9:00 - 16:00

Exkurze do míst, odkud se řídí provoz na nádraží (každou celou hodinu)

           

NA NÁSTUPIŠTI I.A

                       

9:00 - 16:00

Kinovůz ČD - promítání pohádek pro nejmenší

               

9:00 - 16:00

Dětský vůz ČD

                     

9:00 - 16:00

Expozice muzejních lokomotiv T 478.1 a T 499.0

               

NA NÁSTUPIŠTI I.B

                       

9:00 - 16:00

Legoivlak

                       

NA NÁSTUPIŠTI  I.

                       

10:40

Banda di Feste do příjezdu parního vlaku

                 

10:51

přivítání parního vlaku z České Třebové

V Pardubicích udělali první krok k postavení pomníku Jana Pernera

V Pardubicích se už celou radu let mluví o budoucím pomníku muži, který se přičinil o rozvoj krajské metropole. Dnes snad byl učiněn první konkrétní krok k tomu, aby se projektant a stavitel železnic Jan Perner své sochy konečně dočkal. V rámci ŽELEZNIČNÍHO DNE JANA PERNERA byl na pardubickém nádraží odhalen základní kámen tomuto památníku.
Slavnostního aktu odhalení základního kamene se účastnila místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, poslanec Martin Kolovratník, primátor města Pardubice Martin Charvát, náměstci hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a Jaromír Dušek a také člen představenstva Českých drah Michal Štěpán. A nechyběl ani předseda Společnosti Jana Pernera Jiří Kotyk. Všichni u této příležitosti připomínali odkaz Jana Pernera, děkovali mu za přínos rozvoji Pardubic.
Předseda Společnosti Jana Pernera Jiří Kotyk tu připomněl, že o vybudování sochy Jana Pernerovi se v Pardubicích už mluví pětadvacet let. „Teď snad nastává okamžik, kdy se dočkáme,“ řekl Kotyk. A primátor města Martin Charvát prozradil, že přestože se Jan Perner v Pardubicích nenarodil, už brzy by mohl být čestným občanem města. „Děkuji všem, kteří se zapříčinili za důstojnou oslavu tohoto, dnes už skoro občana,“ uvedl primátor a vzápětí dodal, že zastupitelstvo města by již příští týden mělo schválit udělení čestného občanství Janu Pernerovi. „Ač byl mladý a jeho aktivní život byl velmi krátký, dokázal Jan Perner mnoho věcí. Pro nás politiky, kteří máme mandát na čtyři roky, je to výzva a musíme toho zvládnout hodně,“ dodal Charvát, který také vyjádřil víru v to, že se už brzy podaří vybudovat ke cti Jana Pernera nový prostor před nádražím s moderním přestupním terminálem a s důstojným pomníkem Janu Pernerovi.
„Kde jinde se setkat, kde jinde odhalovat základní kámen této ikoně české společnosti než na krásném funkcionalistickém nádraží v Pardubicích. Myslím si, že bychom měli být pyšní na to, že žijeme v zemi, kde máme hustou železniční síť a že se po kolejích dostaneme nejen do Prahy,“ prohlásila místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.
Poslanec Martin Kolovratník pak zmínil, že síť železnice čítá něco přes 12 tisíc kilometrů a vyzval veřejnost, aby veřejnou železniční dopravu využívala. „Stojí to za to. Jízda vlakem je nejen nostalgická, ale i ekologická, moderní a tisíckrát hezčí než cesta autem,“ tvrdil Kolovratník.
Při odhalení základního kamene pomníku Jana Pernera a vlastně i budoucího přednádraží ze všech stran zazníval také obdiv k tomu, kolik toho Jan Perner za svůj krátký život dokázal. Náměstek hejtmana Jaromír Dušek se pak symbolicky poklonil i prozíravému přístupu pardubických radních, kteří s trasováním železnice přes Pardubice souhlasili. „Nepochybuju o tom, že rozhodnutí Jana Pernera vést železnou dráhu trasou právě tudy k Pardubicích, stojí za rozvojem města. Všem Pardubákům stále říkám, že nebýt Jana Pernera, byly by dnes Pardubice provincionálním městem. Naši předkové rozhodli dobře, díky tomu je z Pardubic krajské, průmyslové město. Hluboce smekám i před Pernerem, který tak mladý toho tolik dokázal,“ řekl Dušek. Člen představenstva Českých drah Michal Štěpán coby Chrudimák na jeho slova reagoval poznámkou, že kdyby tenkrát Perner trasu řešil jinak (přes Chrudim), mohli jsme i dnes pořádat oslavy ROKU JANA PERNERA jinde.
Odhalení základní desky byl jen jedním z mnoha bodů velkého ŽELEZNIČNÍHO DNE JANA PERNERA, kterým vrcholí oslavy 200. výročí narození a 170. výročí úmrtí Ing. Jana Pernera. Na pardubickém nádraží byla například představena moderní lokomotiva s motivem oslav, k prohlídce byla historická i moderní kolejová vozidla, na své si přišli i milovníci modelových kolejišť. Jen pro tuto příležitost bylo znovu otevřeno nádražní kino Sirius, kde byly promítány pohádky i filmy pro odrostlejší diváky s železniční tématikou. Zájemci o řízení železničního provozu mohli nahlédnout do běžně nepřístupného pracoviště a děti se zapojily do různých soutěží, her a dílniček. Program připravilo také železniční muzeum v Rosicích nad Labem, na pardubickém zámku se konal Mašinkový víkend. Zkrátka na Železničním dnu Jana Pernera si každý našel to své.
(www.rokjanapernera.cz)
 
Naučná stezka ČSOP v Semaníně na internetu

Videoukázka z projížďky celou trasou délky 8,5 km, profil cesty, ukázky zajímavých míst
Navazuje na představení sochy Jana Pernera na dopravním terminálu Česká Třebová
Najdete ZDE:
http://www.livetouring.com/cs/track/semaninska-naucna-stezka-csop?utm_source=turistika.cz&utm_medium=detail-box&utm_campaign=Česká Třebová - socha Jana Pernera#t681
 
Semanínská naučná stezka ČSOP - popis

Stezka ČSOP má 10 zastávek značených písmeny. Je páteřní osou tzv. semanínských stezek.
První zastávka na návsi je informací o historii obce a navazuje na informace v renesanční zvonici. Trasa stezky vytváří dvě smyčky, každou z nich je možné projít samostatně. První část vede nejprve do svahové bučiny zvané Bukáč k metr vysokému smírčímu kříži. Po okraji obecního sadu s výskytem orchidejí vede trasa ke staré kapli a údolím Smraďoch se zajímavými mechorosty a kapradinami zpět na okraj Semanína. Zde se nachází stanoviště knajpoviště – systém dřevěných nádrží určený k otužování. Druhá část stezky vás provede od knajpoviště bukovou alejí kolem vyhlídky na Třebovskou brázdu k rozcestí U salaše, kde můžete odbočit k portálům dvou štol, v nichž se na přelomu 19. a 20. století těžil lupek, a na závěr vám stezka ukáže ještě bývalé cvičiště armády zvané Střelnice, které je dnes vyhlášeno jako Evropsky významná lokalita v síti Natura 2000. Z okraje Střelnice se pak můžete po silnici buď opět vrátit do obce, nebo zamířit na dva kilometry vzdálenou železniční zastávku Semanín.
Semanínská naučná stezka ČSOP je nenáročná a dá se absolvovat jak pěšky, tak i na kole.
Další naučné stezky v okolí Semanína naleznete na stránkách obce Semanín: http://www.obecsemanin.cz/stezky/
 
 
Volná místa v prodejnách BILLA – Pardubický kraj