Českotřebovský deník 217/2015 (13/9)                                  

Most  na Chmelnici vypadá slibně 

Most je nyní k prohlídce kolemjdoucím i kolemjedoucím, vypadá pěkně,  k uvedení do provozu se zatím nechystá budeme si muset počkat do konce října. Není pravda nejširší, ale ten předchozí most také široký nebyl, pro místní provoz bude dobře vyhovovat.  Už se podařilo odstranit hromady štěrku na straně z Benátek, které před stavbou mostu navezli na cestu do parku a který vadil i cyklistům. Nyní již  projíždějící kola nic neruší a hlavně se nepráší. Škoda že nemůže být prozatím v provozu třeba pro pěší. Čtyřměsíční uzavírka ukázala, jak je je tento most potřebný.  (foto VV)
 

Krásné nedělní odpoledne v parku Javorka.

Pěkné počasí babího léta využila v Javorce velká spousta občanů a také pejsků, byla to ukázka, jak je Javorka pro Českou Třebovou užitečná a potřebná, Bylo krásné slunečné, i když trochu větrné počasí, posekané trávníky, dětské hřiště - i to pro dospělé v permanenci. Jedinou nepochopitelnou závadou byla "z technických důvodů" uzavřená javorecká restaurace. Podle zveřejněných cedulí to tak bude ještě o příštím víkendu.
 
Laťkové oplocení v zadní části městského hřbitova potřebuje opravit

Českotřebovský městský hřbitov si letos na dušičky připomene 110. výročí svého otevření v roce 1905. Postupně se rozšiřoval až do dnešních rozměrů, tomu odpovídá rozdílný charakter oplocení hřbitova. V zadní části tvoří oplocení dřevěné laťky. Přestože zde nejsou zas tak dlouho, tak to vypadá, jako by měly svá nejlepší léta za sebou. Důsledkem toho vznikají z různých důvodů v laťkovém oplocení docela slušné mezery, otvory či prostupy, které jsou jednak velkou ostudou, umožňují  "zkratky" a také návštěvy polní zvěře v areálu hřbitova. Ti, kteří sem chodí často dosvědčí přítomnost zajíců a v zimě zde podle stop byla i srnčí zvěř. Na otvory v oplocení upozorňují občané již dlouhodobě, já sám jsem letos dostal tři upozornění. Nejde tedy o nějaký okamžitý jev. Na třetí upozornění jsem zareagoval a zjistil, že laťky z plotu vytrženy násilím a pohozeny v trávě. Moc práce to autorům této změny nedalo, protože i základní kostra plotu je velmi chatrná. Přimlouvám se za to, aby se k letošnímu kulatému jubileu městského hřbitova byly tyto nedostatky odstraněny (nejde o jednu jedinou díru v oplocení). Zase zde bude dnes poměrně drahá dušičková výzdoba a přes tyto otvory mohou pak pobertové ze hřbitova odnášet co se jim zlíbí. (mm)

AKVA - TERRA - FLORA BURZA V NÁRODNÍM DOMĚ SE NEKONALA
Také v Českotřebovském zpravodaji i na tomto webu byla zveřejněna upoutávka na pořádání burzy FLORA - AKVA - TERA (terarijní zvířata, akvarijní ryby, drobní savci...) v  neděli 13. září v Národním domě, začátek byl stanoven na 9 hodin dopoledne.  jak jsem byl telefonicky informován, tak se v době začátku burzy před Národním domem shromáždilo asi 30 zájemců, kteří upoutávku veřejnosti sdělit, dnes je řada způsobů akceptovali, a nebyli to jen českotřebovští. Burza se bohužel nekonala, její pořadatelé to ovšem mohli nějak jak  to zařídit. Výsledkem bylo tedy velké zklamání, pro příští akci (pokud by měla být) již pořadatel těžko může počítat s větším zájmem veřejnosti, která se o tento segment chovatelství zajímá.  Škoda.
 
Září je bohaté na zajímavé akce a události

O víkendu se v České Třebové a blízkém regionu konala řada zajímavých akcí. Českotřebovští hasiči si letos posunuli až na 12. září termín soutěže v požárním sportu  "O pohár starosty města", dosud se soutěž konala obvykle uprostřed prázdnin.  Na rybníčku Pařezák se konala rybářská soutěž, na hřišti u parnické školy  uspořádalo  Rodinné centrum ROSA sraz  malých motorkářů, v sobotu jsme se měli možnost svést parním vlakem do Pardubic. A toještě odpoledne slavnostně otevírala svoje taneční studio v Podbranské ulici Taneční škola Česká Třebová. V Libchavách bylo oblíbené rodeo, blíží se období vinobraní. Zatím se konala vinobraní hodně daleko (např. Znojmo, Kuks), příští týden bude v Přívratu a za 14 dnů  na českotřebovském náměstí.  Zajímavá sobota se uskuteční 19. září v Semaníně, kde se uskuteční Podzimní radovánky, loni tak vydařené. Program je bohatý, můžeme se těšit. Ve stejný den dopoledne  se bude slavit Den železnice v České Třebové....
 
Zprávy z fotbalu:

FK Česká Třebová zvítězil v Přelouči  0 : 4
Dorost FK Č. Třebová remizoval v Přelouči 4 : 4 na penalty zvítězil
 
Nové tváře v  týmu FK Česká Třebová
Michal Kukla - hostování z Ústí n.O.
Martin Hašek - hostování z Litomyšle
Patrik Muller - hostování z Pardubic
Jakub Nešický - hostování z Hradce Králové
Karel Bočkaj, Ondřej Kovář a Ondřej Trčka - z dorostu

Nabízím k pronájmu od 1.11.  kancelář v centru města.
Web: http://185.antee.cz  Info na telefonu: 608 517 681

Třebovské kuželkářky vyhrály v 1. kole I. kuželkářské ligy v Duchcově

Nový soutěžní ročník zahájil hned několika překvapivými výsledky.  Domácí celky uhrály pouze jedinou výhru, když nováček soutěže. Slovan Rosice převálcoval KC Zlín. Zlínské hráčky si odvážení z Rosic kanára po prohře 8:0. Hráčky Slovanu Rosice porazily výborných 3399 kuželek. Nejlepší výkon Naďa Dobešová z domácího celku 595 poražených kuželek. Úřadující mistr Slavie Praha nestačila doma na nováčka soutěže SKK Rokycany. V dramatickém a vyrovnaném utkání nezvládly domácí hráčky koncovku, když na první dráze ztratily náskok v celkově poražených kuželkách a závěr utkání vyzněl jasně pro hostující celek. Pražská Konstruktiva v nejvyrovnanějším utkání kola přenechala oba body hráčkám Valašského Meziříčí, které získaly tři body  ze hry na poražené kuželky zvítězily o pět. V hostujícím celku zahrály výborně Markéta Jandíková 598 a Klára Zubajdová 594. KK Blansko dokázalo zvítězit v Zábřehu. Hostující celek měl v utkání kromě první části navrch a dokázal utkání dovést do vítězného konce. Domácí hráčky zůstaly svými výkony pod hranicí 540 poražených kuželek a po hodně přispělo k jejich prohře. Hráčky SKK Náchod převálcovaly Spartak Přerov. Domácí hráčky držely s Náchodem krok pouze v úvodu. V dalším průběhu již na své soupeřky nestačily. Vynikající výkon zahrála hostující Martina Hrdinová, která porazila 614 kuželek a to je jediná šestistovka v tomto kole.
Sokol Duchcov hostil Lokomotivu Českou Třebovou. Hostující celek získal náskok díky slabším výkonům domácích hráček na druhém a třetím místě sestavy. V dalším průběhu se Sokolu Duchcov nepodařilo náskok v poražených kuželkách dotáhnout i přesto, že Michaela Erbenová s Markétou Hofmanovou uhrály dva body. Na kontě Lokomotivy České Třebové zůstalo plus 59 kuželek. Poprvé v tomto kole využilo hostující družstvo novinky v pravidlech a to startu na občanský průkaz.  Historicky první start absolvovala hráčka Lokomotivy Česká Třebová Lucie Kaucká.
Výsledkový servis
KK Konstruktiva Praha - TJ Valašské Meziříčí 3:5 3330-3335 (13:11)
KK Slavia Praha - SKK Rokycany 2:6 3234-3267 (12:12)
KK Slovan Rosice - KC Zlín 8:0 3399-3151 (17,5:6,5)
KK Zábřeh - KK Blansko 2:6 3056-3149 (9,5:14,5)
TJ Spartak Přerov - SKK Náchod 1:7 3261-3440 (6,5:17,5)
TJ Sokol Duchcov - TJ Lokomotiva Česká Třebová 3:5 3192-3251 (11:13)
 
Jiroušek se vrátil do týmu a kuželkáři vyhrávají  

TJ Lokomotiva Česká Třebová 3678 6:2 3589 TJ Opava  (14,5:9,5)
KOLÁŘ Václav 615          2:2       593 BLAŽEK Michal
HETYCH Jiří 603              1:3       626 BRACEK Petr
PODZIMEK Martin 668   4:0       610 HYNAR Marek
KMONÍČEK Jiří 565       2,5:1,5 557 JAHN Milan
JIROUŠEK Pavel 622      4:0       580 VANĚK Milan
HOLANEC Petr 605       1:3       623 HENDRYCH Petr
rozhodčí: HETYCH Jiří  diváků: 35  utkání trvalo: 3:15 
Utkání mělo vynikající úroveň, a bouřlivou  atmosféru, tak vysoký počet kuželek u více členů týmu se hned tak nevidí. Pokud budou českotřebovští kuželkáři pokračovat tak jak začali, tak  budeme mít u nás brzo opět první ligu žen i mužů....
 
Prohlášení Krajského úřadu Pardubického kraje ve věci majetkového přiznání náměstka hejtmana Jaromíra Duška

Ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje je dle zákona o střetu zájmů evidenčním orgánem pro členy samosprávy Pardubického kraje a pro vedoucí úředníky krajského úřadu, a tedy orgánem, kterému jsou povinni podat majetkové přiznání. Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek v zákonné lhůtě do 30. června 2015 majetkové přiznání za rok 2014 neodevzdal.
Ředitel krajského úřadu Jaroslav Folprecht proto vyzval dopisem ze dne 7. července 2015 náměstka Jaromíra Duška k nápravě. Protože ani v náhradní lhůtě přiznání nepodal, odeslal ředitel krajského úřadu dopis s oznámením této skutečnosti Městskému úřadu Ústí nad Orlicí, který je dle zákona příslušný nepodání majetkového přiznání projednat. Neodevzdání majetkového přiznání je dle zákona přestupkem, za který je možné uložit pokutu až do výše 50 000 korun. Ředitel krajského úřadu v této věci splnil všechny povinnosti, které mu zákon o střetu zájmů předepisuje.