Českotřebovský deník 219/2015 (15/9)                                
V pátek pojďte na Zimák:  V pátek  18. září hrají Kohouti doma od 18.30 hodin s HC Jaroměř.
Hokejové permanentky v Infocentru

Nový ročník krajské hokejové ligy bude zahájen v neděli 4. října. Českotřebovští Kohouti, které čeká náročná obhajoba loňského třetího místa, vstoupí do sezony dvě zápasy na ledě soupeřů. V neděli 4. října se představí v Ledči nad Sázavou a ve středu 7. října v Chotěboři. První domácí zápas odehrají Kohouti v neděli 11. října s Moravskou Třebovou.
Všechny fanoušky našeho klubu tímto upozorňujeme, že od úterý 15. září si mohou v českotřebovském městském Infocentru zakoupit permanentní vstupenky. Tyto vstupenky platí pro první a druhou část soutěže, celkem pro 14 domácích zápasů, a to v období
od 4. října 2015 do 20. ledna 2016.  Cena permanentky je 400 Kč.
 
Dopravně vzdělávací institut v České Třebové oslaví oslaví deset let existence

Oslava se za účasti předních pracovníků GĎ Českých drah uskuteční v úterý 22. září od 10 hodin v prostorách DVI v Sadové ulici, v budově, která byla pro toto využití náročně rekonstruována za pomocí evropských fondů.
 
Záchranný systém se utkal nad nohejbalovou sítí

V ranních hodinách dne 11.9.2015 se ve sportovním areálu restaurace „Hory“ sešli účastníci nohejbalového turnaje s názvem „Pětka z IZS“, který již tradičně pořádá Městská policie Česká Třebová ve spolupráci se svým sportovním klubem pro ostatní kolegy z jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Kromě strážníků se na kurtu objevili policisté z Obvodního oddělení Policie ČR Česká Třebová, hasiči z HZS Ústí nad Orlicí, pracovníci ZZS Pardubice a hasiči SDH Česká Třebová. Akci udělil svou osobní záštitu hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Ph.D., kterému, bohužel, zabránila zahraniční cesta v přímé účasti.
Turnaj byl vyrovnaný, nejvíce dovedností nad nohejbalovou sítí nakonec prokázali hasiči z Ústí nad Orlicí, kteří si odvezli putovní pohár hejtmana. Zvláštní cenu, kterou věnoval Pardubický kraj – soupravu automatizovaného externího defibrilátoru – účastníci jednomyslně přisoudili pořádající Městské policii Česká Třebová, která jej okamžitě zařadila do svého vybavení. V budoucnu tak strážníci získají větší šanci na záchranu lidských životů při mimořádných situacích.
Akce se vydařila, účastníci si odnesli pěkné ceny, čas zbyl i na výměnu zkušeností. Složky integrovaného záchranného systému znovu ukázali součinnost a ochotu spolupráce i mimo výkon své náročné služby.
Petr Baláž – zástupce velitele MěP Česká Třebová  (fotografie na www.skmpct.estranky.cz)
 
Svinovská podhledna v rozhlase

Kdo se zasloužil:
František Uma, autor nápadu a zhotovitel,
Vlastimil Šmíd, předseda osadního výboru Svinná
Pro koho je určena:
Pro všechny, kteří se bojí výšek, vymyslel František Uma podhlednu. Stojí na kopci ve Svinné, městské části České Třebové. Jde se do ní po schodech dolů. Když do ní vstoupíte, nabídne vám rozhled do kraje očima malého dítěte. Dílo, které tak trochu připomíná českého génia Járu Cimrmana, rozhodně zpestří procházky po místních turistických trasách. Redaktorka Zuzana Pecháčková se o tom přesvědčila přímo na místě... (rozhlasová reportáž)..
 
Rybářský turnaj na Pařezáku 

U českotřebovského rybníku Pařezák se v sobotu při pátém ročníku přátelského turnaje setkali rybáři z organizací Česká Třebová, Litomyšl, Jimramov, Svitavy, Lanškroun a Bystřice nad Pernštejnem. Ulovili 119 ryb. Při soutěži se sčítají centimetry ulovených ryb. Nejúspěšnějším rybářem byl v sobotu Jiří Daňsa z Litomyšle s 910 body. Celkem bylo uloveno 454 ryb, které putovaly zpět do vody.
 (podle Orlického deníku)
 
 
Kraj projednal koncepce psychiatrické a také návazné péče

Psychiatrické péči svítá na lepší časy

Pardubický kraj (15. 9. 2015) – Rada Pardubického kraje schválila na svém posledním zasedání také Koncepci rozvoje psychiatrické péče v Pardubickém kraji na příštích pět let. Ta analyzuje současný stav a navrhuje, jak navázat na celostátní reformu psychiatrie a využít při tom evropské fondy v novém programovacím období. Celá síť psychiatrické péče by se měla rozšířit a více přizpůsobit potřebám pacientům.

„Psychiatrická péče byla donedávna nejen v našem kraji, ale celostátně podceňována. Tuto situaci by v regionu měla změnit nová koncepce, kterou zpracoval zástupce primáře psychiatrického oddělení Pardubické nemocnice ředitel spolku Péče o duševní zdraví Petr Hejzlar,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má v krajské radě na starosti zdravotnictví.

Pardubický kraj už některé kroky učinil. Byl iniciátorem a investorem dostavby a modernizace psychiatrického oddělení ve Svitavské nemocnici a podmínky pro poskytování psychiatrické péče se nyní vylepšují také v Albertinu Žamberk. „Zatím máme v kraji ale nedostatečnou síť psychiatrických ambulancí, které jsou často přetížené. Ani počet lůžek v tomto oboru neodpovídá potřebám, stejně jako malá kapacita terénních služeb a špatné propojení jednotlivých složek péče,“ uvádí v materiálu Petr Hejzlar.

Koncepce počítá s navýšením počtu akutních lůžek a zlepšení standardu poskytované péče jako po technické, tak po personální stránce. „Rádi bychom, aby například dětští pacienti mohli být hospitalizování v Pardubickém kraji. Dosud byli odesíláni do Kroměříže a dalších léčeben v jiných krajích, pro rodiče je složité za nimi dojíždět,“ vysvětluje jeden z příkladů Roman Línek a pokračuje: „Důležitá bude pro nás také výstavba nového pavilonu psychiatrie v Pardubické nemocnici. Ten současný je už nyní naprosto nedostačující, ale zatím se nemá kam přesunout a nelze zde rozvíjet ani další způsoby péče.“

Jedním z klíčových problémů v psychiatrii je v současné době nedostatek odborníků - psychiatrů, psychologů, psychiatrických sester a sociálních pracovníků. Pardubický kraj chce podpořit nábor a vzdělávání odborného personálu, protože právě to bude vedle potřebných financí zcela klíčové pro úspěch reformy. Mohou v tom pomoci i evropské fondy,  například v Integrovaném regionálním operačním programu je psychiatrická péče vyhlášena jako jeden ze tří podporovaných zdravotnických oborů.

Spolek Péče o duševní zdraví usiluje už řadu let o vznik Centra pro duševní zdraví. To by se mělo věnovat nejen zdravotním, ale i sociálním dopadům onemocnění.

Krajské dožínky oslaví konec léta, účastní se českotřebovská Bacrie

Pardubice (15. 9. 2015) – Tradiční svátky sklizně a konce léta se blíží. Krajské dožínky oslaví úrodu, řemesla i gastronomii 20. a 21. září na Zámku Pardubice a na Pernštýnském náměstí. Jako každý rok se tu představí střední školy Pardubického kraje spolu se zemědělci a potravináři. Návštěvníci se mohou těšit na tradice spojené s dožínkami, ochutnávky regionálních potravin i na vystoupení skupiny Buty.
„Zámek Pardubice bude v neděli a pondělí plný stánků středních škol, které představí nejen dožínkové tradice a řemesla. Malí i velcí návštěvníci si budou moci svázat snop, postavit panáka ze slámy, vyrobit si dožínkové předměty, ale také ochutnat dožínková jídla a nápoje nebo zasoutěžit o ceny,“ zve na akci náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Chybět nebudou dětmi oblíbená domácí zvířata, výstava historických zemědělských strojů a atmosféru podtrhne i flašinetář,“ dodává náměstkyně.
Na náměstí vyhlásí MLS Pardubického kraje, hrát bude Buty
Současně se slaví Den zemědělců, potravinářů a venkova Pardubického kraje. „Společné oficiální zahájení obou akcí bude v neděli ve 14 hodin na Pernštýnském náměstí. Veřejnost se může těšit na vyhlášení výsledků letošního ročníku soutěže MLS Pardubického kraje, jízdy koňskými povozy, ukázky zemědělské techniky, stánky s potravinami a soutěže pro děti i dospělé,“ láká na oslavy krajský radní Václav Kroutil, který má venkov a zemědělství na starosti. Kromě tradiční cimbálovky vystoupí na Pernštýnském náměstí letos skupina Buty (od 17 hodin).
Jak vypadá pernice, díže či kopist?
Na Zámku Pardubice začíná program v neděli ve 13 hodin a pokračovat bude i v pondělí od 8:30 do 14 hodin. Novinkou letošního ročníku je Dožínkové kolo štěstí. Připravili ho pracovníci Regionálního muzea v Chrudimi. V nevšedním kvízu se malí i velcí návštěvníci setkají s historickými pojmy z oblasti řemesel, oblékání, kuchyně i zemědělství, které už pomalu upadají v zapomnění, ačkoliv se s nimi ještě často setkáváme v pohádkách, v muzeích, nebo na hradech a zámcích. Zjistí, co nosily naše prababičky na sobě, čím naši pradědové sklízeli svá políčka nebo jaké náčiní používali naši předci v kuchyni. Na úspěšné detektivy čeká na závěr sladká odměna!
Ze zrna se bude vyrábět pečivo i pivo
Spolek Bacrie předvede v neděli na zámku Cestu zrna. Děti si vyzkouší drcení zrní na mouku jako v době kamenné – na zrnotěrce a žernovu, vyrobí si vlastní mouku a z těsta pak uhnětou placku nebo „hada“. Ty si pak upečou v peci, na kamenu nebo na prutu nad ohněm. Krom placek a chleba se zkvašené zrno využívalo i k výrobě piva. Návštěvníci proto ochutnají  také pravěké pivo – ovšem poněkud jiné, než na jaké jsme dnes zvyklí.
MMR poskytne přes 150 milionů nestátním neziskovým organizacím

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje Podporu nestátních neziskových organizací pro rok 2016. Dotace nestátním neziskovým organizacím v roce 2016 budou k dispozici v celkové výši 150,9 mil. korun.
Příklad oblasti podpory pro podání žádosti o dotaci pro rok 2016: Podpora a ochrana veřejného zájmu na úseku bezbariérového užívání staveb:Podpora správné aplikace bezbariérové vyhlášky, zejména spoluprací se stavebními úřady. Iniciování řešení nebezpečných míst a iniciování odstraňování architektonických bariér. Zpracovávání a poskytování metodických informací pro osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace o bezbariérovém prostředí.
 
Novela zákona o odpadech vyšla ve sbírce, platná bude od října

Další novela zákona o odpadech, kterou podepsal prezident na konci srpna, vychází ve Sbírce zákonů pod číslem 223/2015 Sb. Novela bude platná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jejího vyhlášení, tedy prvního října 2015.
Novela zákona o odpadech je zejména reakcí na infringementové řízení, které je s ČR vedeno ze strany Evropské komise k nesprávné transpozici směrnice o odpadech a to v oblasti působnosti zákona, definic, hierarchie nakládání s odpady, obsahu plánů odpadového hospodářství a vymezení jednotlivých způsobů využívání a odstraňování odpadů v přílohách č. 3, 4 a 12.
Navrhovaným zákonem je dále zajišťována implementace předpisů EU v oblasti odpadních baterií a akumulátorů, recyklace lodí a přepravě odpadů. Novela také reaguje rovněž na podněty z tzv. ekoauditu a to ve vztahu k elektronizaci přepravy nebezpečných odpadů a některých evidenčních povinností. Zákon má též zajistit převod statistického zjišťování týkajícího se údajů o poplatcích za ukládání odpadů na skládky, které je v gesci Ministerstva životního prostředí, z působnosti zákona o státní statistické službě do působnosti zákona o odpadech. Formou pozměňovacího návrhu v poslanecké sněmovně do zákona prošla i zcela nová úprava zavádějící kolektivní systémy v oblasti zpětného odběru pneumatik. Do novely ji prosadil sněmovní výbor pro životní prostředí. Navrhovaná úprava má umožnit zejména splnit povinnost na dosažení nejméně 35% úrovně zpětného odběru pneumatik, kterou stanovuje zákon o odpadech už od roku 2014. Další schválené pozměňovací změny se týkají označování nebezpečných vlastností odpadů (nově "HP"), ke způsobu a rozsahu označování NO by mělo ministerstvo vydat prováděcí předpis. Dále další schválený pozměňovací návrh by měl řešit nedostatečnou právní úpravu podmínek předávání odpadů mezi provozovatelem čistírny odpadních vod a dalšími subjekty, a zároveň zachovává možnost, aby úpravu kalů prováděl subjekt, odlišný od provozovatele čistírny odpadních vod.
 
Těšíme se na vás v Galerii pod radnicí. Již ve čtvrtek 17/9

Ústí n. O. – 17. září představí Střední škola uměleckoprůmyslová ve svém „rodném městě“ to nejlepší, co se urodilo v jejích ateliérech v uplynulém školním roce. V Galerii pod radnicí je vernisáž výstavy, pojmenované příznačně Umprumka vystavuje, naplánována na 17. hodinu.
Především čtvrté ročníky Zatímco loni byla výběrová výstava „umprumky“ věnována pouze oboru Grafický design tiskovin, letošní expozice má výrazně širší záběr: kromě grafiků představí své práce také studenti oděvního designu, textilního a interiérového designu a obalového designu. „Prezentovat budeme práce loňských třetích a především čtvrtých ročníků. Jedná se o klauzurní a maturitní práce, které jsou zastoupeny nejen skicami a návrhy, ale také hotovými produkty,“ přibližuje náplň akce Umprumka vystavuje vedoucí uměleckých oborů SŠUP Jaroslav Habrman s tím, že se v drtivé většině jedná o aktuální práce ze školního roku 2014/2015.
Nastavený standard minimálně držíme  Jelikož poslední praktické maturitní zkoušky dopadly z pohledu školy úspěšně, podle slov Jaroslava Habrmana se daří nastavený standard uměleckých oborů minimálně držet. „Samozřejmě nelze vše zcela objektivně posoudit. Někdy máme problém vybrat na výběrovou výstavu to nejlepší, ne že by nebylo z čeho, ale dobrých prací se sejde víc a z důvodu omezené kapacity prostor nemůžeme vystavit všechny,“ doplňuje pedagog.
Střední škola uměleckoprůmyslová chystá do Vánoc ještě další výstavy. Ve školní galerii ve Špindlerově ulici budou prezentovány práce z plenéru druhých ročníků, na Malé scéně by se jako již tradičně měli představit žáci a žákyně oboru Užitá fotografie a média.