Českotřebovský deník 220/2015 (16/9)                                 
Zemřel Stanislav Uma

Černý prapor na budově Základní školy v Nádražní ulici, parte na vývěsní tabuli školy.
Ve věku 72 let zemřel emeritní ředitel základní školy v Nádražní ulici, precizní matematik, vynikající hudebník, sportovec tělem i duší a především výkonný cyklista a kamarád Stanislav Uma. Je těžké v krátkosti několika slovy vyjádřit velikost ztráty, kterou zná nejen jeho rodina, ale také široký kolektiv jeho kamarádů z různých oblastí života.  Čest jeho památce!

Alespoň dva obrázky:
Stanislav Uma se svojí vnučkou  - červencová cyklistická 24 hodinovka v Hylvátech ve velkém vedru 
Stanislav Uma a Luboš Hejda - dubnová vernisáž výstavy skupiny Maxmilián v Kulturním centru

Rekonstrukci silnici do Skuhrova se letos realizovat asi nepodaří

Rekonstrukce úseku silnice III. třídy od mostu na Zámostí  k lesu směr Skuhrov plánovala Správa a údržba silnic Pardubického kraje na letošní rok. vše je připraveno, ale problém nastal díky sporu účastníků po výběrovém řízení na dodavatele stavby, díky kterému nelze stavbu zahájit.  Důsledkem toho je odsouvání termínu zahájení. Nastává podzim a  to naznačuje, že stavba bude zřejmě odsunuta do příštího roku 2016, alespoň bude provedena pořádně.
 
Literáti na trati II jsou na světě !.

Před necelým rokem vyšla kniha pod názvem Literáti na trati. Kniha obsahovala povídky, básně, fotografie a kresby od 18 autorů, které spojuje vztah k železnici, na které pracují, nebo pracovali. Jeden z autorů a otec myšlenky i tvorby celé knihy František Tylšar však neusnul na vavřínech, ale oslovil nejen 17 spoluautorů první knihy ale další píšící železničáře i cestující a během několika měsíců spatřila světlo světa další kniha pod stejným jménem s římskou číslicí 2. Tentokrát je kniha podstatně objemnější a najdeme v ní práce od 40 autorů. Také já jsem byl osloven, zda bych také já něčím přispěl do druhého dílu. Ve svém archivu jsem našel povídání, které mi leželo v pomyslném šuplíku na harddisku mého počítače. Povídání jsem oprášil, doplnil a dostalo název "Kočky chované v železničních stanicích". A protože nejsem spisovatel, ale mým koníčkem je fotografování, povídání o kočkách vyskytujících se okolo kolejí a vlaků je doplněno také fotografiemi těchto domácích mazlíčků, které jsem při fotografování vlaků občas také vyfotím.
Křest nové knihy Literáti na trati II se uskuteční 15. 10. 2015 v prezidentském salónku pražského hlavního nádraží v 10 hodin.
Pavel Stejskal
 
Úspěch  Barunky Jungové z Třebovice v televizní soutěži

Dne 22. 8. 2015 se zúčastnila televizní soutěže AZ-kvíz - junior na stanici Déčko naše žákyně 5. ročníku Barunka Jungová. Vyplněnou přihlášku do této soutěže posílala na e-mail České televize. Soutěž také něco obnášela. Musela natočit video na téma „Můj život" a pár fotografií. Na podporu si s sebou přivezla sestřenici Adélu jako případnou náhradnici.
A co bylo podle Barči nejhorší? „Bylo pro mě nejhorší to, že jsme se vylosovaly proti sobě. Obě jsme měli talismany. Já měla medvídka a Adélka přívěšek s mým jménem. Ve studiu s námi natáčely medailonky, poté nás zkrášlily v maskérně a dostaly jsme také trička. Nakonec se Barunka probojovala do SUPERFINÁLE, které vyhrála. Všechny odvysílané díly AZ-kvízu junior naleznete na www.déčko.cz  Gratulujeme Barunce k velkému úspěchu a děkujeme za reprezentaci naší malé školy.
MŠ a ZŠ Třebovice

 

DVA LITERÁRNÍ VEČERY V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ 

1.   AUTORSKÉ ČTENÍ – BLANKA KOSTŘICOVÁ: DOLE A NAHOŘE
Druhý díl cyklu druhých čtení, na nichž autorka znovu představuje ty knihy, ze kterých už v České Třebové jednou četla. Zazní však vždy povídky či pasáže jiné než poprvé, navíc je vše doplněno úryvky z dopisů prozaika Jana Balabána, s nímž Blanka Kostřicová vedla intenzivní korespondenci. Tyto Balabánovy komentáře, které přečte Josef Jan Kopecký, se vždy týkají příslušné knihy Blanky Kostřicové.
Večer se koná v pondělí 19. 10. v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).
 
2.   BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ – BOHUMIL DOLEŽAL: UDÁLOSTI
První díl zamýšleného cyklu. Jak známo, Blanka Kostřicová je nejen prozaičkou, ale též literární kritičkou a vědkyní. Rozhodla se uspořádat v českotřebovské knihovně ještě jeden cyklus: postupně zvát na čtení ty žijící autory, jejichž knihy recenzovala. Autora vždy uvede, přečte svoji recenzi, poté bude následovat čtení pozvaného.
Jako první se v knihovně představí dr. Bohumil Doležal (1934), původně literární kritik působící v 60. letech v okruhu legendárního časopisu Tvář. Po dvaceti letech v disentu se vrátil k publikační činnosti už spíše jako politolog a kulturně-politický komentátor. Pro své komentáře si vytvořil zcela svobodný prostor na internetu, kde založil časopis Události. Loni vydal stejnojmennou knihu, která je výborem jeho blogů a kterou Blanka Kostřicová recenzovala.
Večer se koná v pondělí 26. 10. v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).    
 
DOGA, KONFLIKT 25. ZÁŘÍ 2015 V ÚSTÍ NAD ORLICÍ

HNED NA PRVNÍ ROCK IS NOT DEAD PODZIMNÍ ROCKOVÝ VEČER V MÍSTNÍM KULTURNÍM DOMĚ POŘADATELÉ ZVOLILI VELMI ZAJÍMAVÉ SPOJENÍ . KARVINSKÁ DOGA , JAKO LEGENDA  A  ZÁSTUPCE HARDROCKOVÉ SCÉNY,PUNKROCKOVÍ VETERÁNI KONFLIKT A  REGIONÁLNÍ PUNKOVÁ KAPELA MENTÁLNĚ NARUŠENÁ MOUCHA.
PÁTEČNÍ VEČER V KULTURNÍM DOMĚ V ÚSTÍ NAD ORLICÍ NABÍDNE TEDY HNED TŘI PLNOHODNOTNÉ A SKVĚLÉ KONCERTY. DOGA PŘEDSTAVÍ SVOU NOVOU DESKU DETOX  A  ZÁROVEŇ PARÁDNÍ  KONCERTNÍ SHOW, KTERÁ  JE VŽDY PLNÁ EFEKTŮ A ENERGIE.
KONFLIKT SICE S NOVOU DESKOU NEPŘIJEDOU, ALE V REGIONU SE OBJEVÍ PO MNOHA LETECH A TAK JE TU PŘÍLEŽITOST OSLAVIT SE SVÝMI FANOUŠKY VÝZNAMNÉ VÝROČÍ 25 LET OD SVÉHO VZNIKU. VZHLEDEM K TOMU, ŽE KAPELY MAJÍ  MEZI SEBOU VELMI VŘELÝ KAMARÁDSKÝ VZTAH, TAK JE DOCELA DOST DOBŘE  MOŽNÉ, ŽE SE FANOUŠCI DOČKAJÍ NĚJAKÉHO SPOLEČNÉHO PŘÍDAVKU ČI PŘEKVAPENÍ.
MENTÁLNĚ NARUŠENÁ MOUCHA SI ŘADU FANOUŠKU ZÍSKALA NEJEN SVÝM ORTODOXNÍM PUNKOVÝM PROJEVEM, ALE I ŘADOU CHARITATIVNÍCH AKTIVIT. JE SKVĚLÉ, ŽE TU STÁLE JSOU KAPELY, KTERÉ MYSLÍ MUZIKOU I NA DRUHÉ.
TO VŠE UVIDÍTE, USLYŠÍTE 25.ZÁŘÍ 2015 V KULTURNÍM DOMĚ ÚSTÍ NAD ORLICÍ                    OD 18:30. VSTUPENKY ZAKOUPÍTE OD 200 Kč V INFOCENTRU ÚSTÍ NAD ORLICÍ A  OKOLNÍCH MĚSTECH. NEBO NA STRÁNKÁCH www.rockisnotdead.cz
 
Vyhlášení soutěže Stavba roku Pardubického kraje 2015.

Uskuteční se v sále Jana Kašpara ve čtvrtek 17. září po skončení jednání Zastupitelstva Pardubického kraje.
Předpokládaný program: prezentace staveb, výstava  zahájení předávání cen v 16:30 
Přítomni budou členové poroty, tvůrci přihlášených staveb, zástupci měst, kde stavby sídlí, a zastupitelé Pardubického kraje.