Českotřebovský deník 221/2015 (17/9)                                   
Poděkování z knihkupectví Paseka

Děkujeme příznivcům Ládi Hrušky, že si přišli v hojném počtu nechat podepsat jeho úspěšné kuchařky a hlavně, že celou akci podpořili svou účastí a ochutnali jeho báječné recepty. Za knihkupectví Paseka Kamila Horynová Horáčková
 
Poděkování z Mateřské školy U Koupaliště

Rádi bychom poděkovali firmě Telnes pana Pirkla, který v naší Mateřské škole U Koupaliště instaloval zabezpečovací zařízení a sponzorsky nám daroval ústřednu.  S prací celé firmy jsme byli velmi spokojeni. 
Kolektiv Mateřské školy U Koupaliště Česká Třebová
 
IHC Česká Třebová bude opět hrát Oblastní hokejovou ligu

O posledním říjnovém víkendu 24. - 25. 10. startuje hokejová oblastní liga. Letošní soutěžní ročník má hned několik podstatných změn. Po loňském odstoupení Sokola Řetová v průběhu soutěže zbylo pouze šest týmů.  Otázkou do budoucna také bylo  další působení celku Jiskra Králíky, nebyl dostatek hráčů.
Poletní přestávce je nyní vše jiné. Do soutěžního ročníku 2015/2016 se přihlásilo hned 8 celků. K šestici týmů z Orlickoústecka se ze Svitavska do Oblastní ligy přihlásily rezervní celky HC Slovan Moravská Třebová a HC Jiskra Litomyšl. Šestici celků z našeho okresu tvoří IHC Česká Třebová,  Sokol Voděrady, SK Žamberk, HC Dlouhoňovice, HC Spartak Choceň B a Jiskra Králíky, jejíž celek je pro novou sezónu posílen čtveřicí hokejistů ze Šumperka a dvěma hráči z Lanškrouna. 
Nový je i model hracího systému. Osmička týmů bude hrát v základní části systémem každý s každým (doma - venku), tedy 14 mistrovských zápasů. Poté vzniknou dvě čtyřčlenné skupiny, ve kterých se bude hrát opět systémem každý s každým, tady ovšem 2x doma - venku. Dohromady 26 zápasů. Play - off se hrát nebude. Konečné pořadí se vytvoří po odehrání čtyřčlenných skupin.
Termínově se bude hrát o víkendech, pokud do něho zařadíme i páteční podvečer. Existuje možnost sehrát utkání i v jiném termínu, pokud bude včas dle regulí nahlášen. Hrát se bude opět na zimních stadionech. Voděrady odehrají domácí utkání v Chocni, Dlouhoňovice v Rychnově nad Kněžnou, Králíky v Žamberku. Pokud ale zamrzne, tak se mohou soupeři těšit i na zápas na přírodním ledě v Králíkách. (-icu-)
 
HC Kohouti Česká Třebová v pilné přípravě

V plné přípravě na novou sezonu je hokejový tým HC Kohouti Česká Třebová, který v minulém ročníku krajské ligy vybojoval skvělé třetí místo. Do sezony 2015–2016 půjdou Kohouti opět s vysokými ambicemi.První trénink na ledě absolvovali svěřenci trenéra Jaromíra Jindřicha v úterý 11. srpna, součástí první fáze přípravy byl náročný víkendový kemp. Českotřebovští hokejisté odehráli dva přípravné zápasy s druholigovým Trutnovem. V prvním prohráli na vlastním ledě 3:8, ve druhém měl výhodu domácího prostředí soupeř, který vyhrál 5:2. „Nemá smysl zápasy přeceňovat. Soupeř byl na ledě o jeden měsíc dříve, navíc měl k dispozici širší kádr. V obou utkáních jsme nezvládli jejich závěrečné minuty, v nichž jsme inkasovali rozhodující góly,“ připomenul předseda českotřebovského klubu Vladimír Vaněk.
Další přípravný duel odehrají Kohouti v pátek 18. září, kdy v rámci turnaje Metuje Cup přivítají na zimním stadionu Na Skalce od 18:30 hodin soupeře z Jaroměře. Další dva turnajové zápasy odehraje Česká Třebová na zimním stadionu v Jaroměři, v sobotu 19. září tam nastoupí proti Náchodu (14 hodin) a v neděli 20. září zde změří síly s Novou Pakou (11 hodin). (Foto ze zápasu s Trutnovem).
 
Místní skupina ČČK Česká Třebová pořádá Sběr ošacení 

Místo sbírky : v ulici Havlíčková 223, Česká Třebová
paní Balcarová tel.737 768 330
ve dnech 12.-18.řijna  2015
Ošacení musí být čisté, zabalené v pevném obalu
sběr je určen pro diakonii Broumov
všem,  kdo přispějí do sbírky předem děkujeme       
 
KLUB ČERVENKA 7. říjen 2015  v 16.00 hod. Ekocentrum Červenka,  
ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
8. DÍLNA: 7.10. OBAL NA KNIHU

Lektorka: : Jarmilka Nováková
Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení)
základní látku na líc obalu, zbytky látek na motivek (nebo nějaký zkušební bloček), látku na podšívku,
vatelín, případně  další výztuhový materiál (ronofix a pod.),
vše dle požadované velikosti obalu.
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
Hotovo! 14. září skončily stavební práce na „umprumce“

Ústí n. O. – Největší stavební akce v dějinách Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí, dříve textilní školy, již patří minulosti. Rok trvající opravy, jež zahrnovaly kompletní zateplení objektu SŠUP v Zahradní ulici, výměnu oken, zbrusu novou fasádu a výměnu střešní krytiny hlavní budovy, školních dílen a jídelny, byly slavnostně ukončeny v pondělí 14. září.
27 milionů je vidět. Zástupci školy, dodavatelské firmy, vedoucí odboru školství Pardubického kraje Martin Kiss a starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek absolvovali společně prohlídku renovovaného areálu. Podrobnosti akce, která změnila objekty v Zahradní ulici k nepoznání, sdělil přítomným ředitel školy Zdeněk Rössler. „Stavební práce se podařilo dokončit v plánovaném termínu, jejich celkový objem činil zhruba sedmadvacet milionů korun. Byly financovány částečně z evropských peněz, částečně ze státního rozpočtu a také za přispění zřizovatele,“ uvedl ředitel.  124. školní rok zahájila ústecká škola v novém „kabátu“, podle slov Zdeňka Rösslera jsou do budoucna v plánu další investice. Velkou výzvu představuje pro „umprumku“ zejména možný přesun ateliérů ze Špindlerovy ulice do areálu Perly.

Nabízím k pronájmu od 1.11.  kancelář v centru města.
Web: http://185.antee.cz  Info na telefonu: 608 517 681608 517 681

Dětská centra v našem kraji se více zaměří na služby rodinám

Pardubice (17. 9. 2015) – Krajští zastupitelé dnes schválili upravené zřizovací listiny Dětského centra Veská a  Dětského domova pro děti od 1 do 3 let v Holicích a v Dětského centra ve Svitavách, které jsou příspěvkovými organizacemi kraje. Mění se v nich hlavní účel a hlavní předmět činnosti tak, aby tato zařízení mohla více působit v ambulantních a terénních službách a mohla poskytovat i služby nového typu.
Změny souvisí s  účastí Pardubického kraje v programu transformace péče o ohrožené děti. „Náš kraj se chce co nejefektivněji vyrovnat s tím, jak ubývá dětí v ústavní péči a naopak stoupají potřeby rodin na ambulantní a terénní služby,“ říká 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. Proto jsou nyní do zřizovacích listin těchto zařízení už zakomponovány služby, péče a činnosti, které začala nedávno poskytovat, i takové, které zamýšlejí poskytovat v blízké budoucnosti.
„Nově se tu objevují například ambulantní a terénní služby, rehabilitační stacionář pro děti, doprovázení pěstounských rodin, odlehčovací služby pro pěstounské rodiny, umožňování praktické výuky školám s odborným zaměřením nebo poskytování komplexní péče rodičům s dětmi, kteří se dostali do mimořádně tíživých podmínek včetně zacvičování zejména nezletilých matek v péči o dítě,“ vysvětluje náměstek Línek.
Cílem projektu transformace péče o ohrožené děti je vytvoření osmi transformačních plánů pobytových zařízení zřizovaných Pardubickým krajem. Je iniciován Pardubickým krajem a je podpořen grantem z fondů Evropského hospodářského prostoru 2009 – 2014. Projekt probíhá od února 2015 do dubna 2016. Projekt má přinést změnu způsobu poskytování péče o ohrožené děti z institucionální (ústavní) péče v péči komunitní, tj. péči umožňující žít v komunitě běžným způsobem života. Umožní dětem a mladým lidem vyrůstat v rodině vlastní, náhradní, nebo v komunitě, která se rodině velmi podobá.
 
Krajští zastupitelé schválili termokameru i rozdělení dotací pro hasiče

Pardubice (17. 9. 2015) – Finanční podpora dobrovolných hasičů nespočívá pouze v dotacích z rozpočtu Pardubického kraje na pořízení nové techniky, ale také v dotacích mezd, v poskytování příspěvků na akceschopnost jednotek a v úhradě nákladů za výcvik a za výjezdy k požárům a dalším mimořádným událostem. Z téměř čtyř a půl milionu korun, které jsou pro tyto účely vyčleněné státním rozpočtem, schválili dnes krajští zastupitelé rozdělení více než tří milionů korun.
Každá z 24 obcí získá 120 tisíc korun na zajištění akceschopnosti své jednotky požární ochrany kategorie JPO II. Tyto dobrovolné jednotky zajišťují výjezd k místu zásahu nejpozději do pěti minut od vyhlášení poplachu krajským operačním střediskem a významně tak doplňují profesionální jednotky Hasičského záchranného sboru (HZS) kraje v terénu. Samotné obce se na akceschopnosti jednotek musejí podílet minimálně částkou dosahující 20 procent z obdržené dotace. Tři obce dostanou po 50 tisících korun na jednoho zaměstnance obce vykonávajícího funkci hasiče z povolání. Druhá část dotace bude projednávána v Zastupitelstvu Pardubického kraje v prosinci 2015.
Zastupitelé dnes také rozhodli o přidělení finančních prostředků 19 obcím za provedené zásahy a školení a výcvik za listopad a prosinec 2014 ve výši necelých 90 tisíc korun.
Termokamera pomůže na Hlinecku
Zároveň dnes zastupitelstvo schválilo věcný dar HZS Pardubického kraje - termokameru v hodnotě 245 tisíc korun. Umístěna bude pravděpodobně v Hlinsku. Stejnou kameru daroval Pardubický kraj už v roce 2014.
Hasičů se týkalo i rozhodnutí zastupitelstva o rozdělení zbytku krajské dotace 2015 ve výši 490 tisíc korun vybraným obcím – zřizovatelům jednotek SDH (celkem pro rok 2015 byla vyčleněna částka 5,500 milionu korun.
Pardubický kraj pomáhá školám v Zakarpatí

Pardubice (17. 9. 2015) – Zastupitelé Pardubického kraje dnes schválili darovací smlouvu na projekty v partnerském regionu Zakarpatské Ukrajiny. Po dvou předchozích projektech má nyní jeden a půl milionu korun pomoci třem obecním školám a jedné školce.
Na završení minulé spolupráce se v květnu byli podívat i někteří předsedové výborů Zastupitelstva Pardubického kraje. „Zúčastnili jsme se otevření mateřské školy v Chustu. Na její opravu přispěl Pardubický kraj 330 tisíc korun z celkových nákladů 1,5 milionu korun.  Díky tomu zde mohli kompletně vyměnit okna a dveře. Ostatní náklady na rekonstrukci hradila místní a regionální samospráva,“ uvedl předseda finančního výboru Miroslav Krejčí.
V doprovodu samosprávy Zakarpatské oblast jsme si prohlédli také nově vybrané projekty pro mezinárodní spolupráci. Jedná se rekonstrukce kotelen v obcích Simerky, Packaňovo a rekonstrukci vodovodního potrubí v Linci. V posledně jmenované obci chceme přispět také na výstavbu základů mateřské školky. Všechny projekty by měly být dokončeny na jaře 2016,“ dodal předseda výboru pro regionální rozvoj a evropské fondy David Šimek.
 
Cukrárna Ludmilka v Hlinsku není obyčejná. Pomáhá znevýhodněným

Na svátek Ludmily se včera v Hlinsku otevřela cukrárna Ludmilka. V příjemné provozovně s pultem plným lákavých zákusků a nad šálkem s kvalitní kávou na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že cukrárna je chráněnou dílnou neziskové organizace Fokus Vysočina. Na její projekt přispěl i Pardubický kraj, který jako jediný v republice finančním grantem podporuje sociální podnikání.
„Není to obyčejná cukrárna, je to sociální podnik, díky kterému získá práci řada lidí, kteří hůř nacházejí uplatnění na trhu práce,“ vysvětil krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola na slavnostním zahájení provozu cukrárny. „Sociální podnikání je náročná disciplína. Musíte obstát na trhu mezi běžnými podniky a zároveň naplnit sociální rozměr. Pardubický kraj se sociálním podnikáním zabývá tři roky a vidíme jeho obrovskou hodnotu a potenciál. Proto jsme letos vyhlásili grant na jeho podporu. Na vznik této cukrárny jsme přispěli částkou 200 tisíc korun,“ dodal Pavel Šotola.
Tento grant podporuje jak vznik nových, tak i rozvoj stávajících sociálních podniků. Jejich zisk pak putuje buď zpátky do sociálního podniku nebo na rozvoj místní komunity, či na podporu sociálních služeb.
Cukrárna v Hlinsku sídlí v ulici Družstevní naproti prodejně COOP uprostřed čtyřapůltisícového sídliště. „Chtěli jsme být prospěšní a úspěšní. Když jsme vymýšleli náplň chráněné dílny, vzpomněli jsme si na cukrárnu, která zanikla kvůli zdravotním problémům majitelky Ludmily Machovcové. Založení nové, která navíc pomáhá zdravotně nebo sociálně znevýhodněným, bylo symbolickým navázáním na její práci, a proto také nese její jméno,“ přiblížila příběh cukrárny vedoucí hlineckého střediska Fokusu Vysočina Michaela Růžičková. „Zaměstnávat budeme 13 lidí na sedmi pracovních místech – budou mít částečné úvazky,“ dodala.
Kromě tradičního cukroví a zákusků tu zájemci najdou i bezlepkové, celozrnné a dietní výrobky, ale také chlebíčky a uzeninové a sýrové mísy. „Všechny produkty v naší cukrárně vyrábějí sami klienti. Používají pravé máslo, pravou šlehačku, aby byly výrobky kvalitní a hlavně chutné,“ vysvětlila Linda Gregorová, vedoucí výroby Ludmilky.
Středisko Fokusu Vysočina funguje v Hlinsku od roku 2005 a slaví tedy letos 10. výročí. Cukrárna Ludmilka je první chráněnou dílnou této organizace ve městě, ostatní její chráněné dílny sídlí v Havlíčkově Brodě, Chotěboři a Pelhřimově.
„V současnosti spolupracujeme s Akademií věd na mapování sociálních podniků v Pardubickém kraji a zatím jich není mnoho. Jsme rádi za každý sociální podnik, který vznikne na území kraje,“ uzavřel Pavel Šotola.

  •