Českotřebovský deník 222/2015 (18/9)                                  
Europoslanec Luděk Nidermayer přijede do České Třebové

Dne 24. září se uskuteční  další významná návštěva našeho města.  Po návštěvě europoslance pana J. Pospíšila se do České Třebové přijede podívat i druhý poslanec Evropského parlamentu  za TOP 09, pan RNDr. Luděk Nidermayer. Do České Třebové přijede  dopoledne rychlíkem Bedřich Smetana v 10:17. V plánu je setkání se studenty českotřebovského gymnázia a potom přejezd do dalších cílů v našem regionu v Letohradu a v Červené Vodě.  Europoslanec Luděk Nidermayer se pak odpoledne ještě vrátí do České Třebové zpátky a zpět do Prahy odjede rychlíkem  EC Johann Strauss  před 18. hodinou. 
 
ZŠ praktická Česká Třebová hledá učitelku  pro předškolní vzdělávání v přípravné třídě.

Kvalifikační předpoklady dle zákona o pedagogických pracovnících č. 563/2004 Sb., §6  - Učitel mateřské školy. Nástup: říjen 2015. Nabídky se strukturovaným životopisem zasílejte na  adresu : ZŠ praktická Česká Třebová, Nám.17. listopadu 2060, 56002 Česká Třebová nebo zspr.ceskatrebova@seznam.cz.  Uzávěrka nabídek je 25.9.2015

Nebezpečné místo na Starém náměstí

Dnes odpoledne se stala na Starém náměstí nehoda, kdy řidič vozidla jedoucího z Nádražní ulice dobře neviděl jiné auto jedoucí po náměstí z Hýblovy ulice a  došlo na deformace plechů, dokonce takové, že bylo jedno z vozidel nepojízdné. Vyšetřování nehody a nakládání poškozeného auta na odtah zablokovalo docela pěkně dopravu na náměstí i v Hýblově ulici.  Stát se to může, proč o tom psát tak obšírně. Protože rozhled na stopce je zde opravu mizerný, zvlášť, když u podloubí parkuje nějaké větší zásobovací vozidlo. Nějak by se to  asi mělo řešit.  Je to ovšem také v řidičích samotných. Stále jsem  snad půl hodiny po popsané nehodě v klidové zóně náměstí a pozoroval zdejší "šrumec", když najednou vyjelo z Nádražní ulice  do náměstí a dál pak dolů do Lidické ulice  velmi rychle,  snad padesátkou tmavé osobní auto, stopku nějak řidič nezaregistroval! To už byl poměrně silný tabák, koledoval si na dost velký průšvih.  Také zde mohlo dojít ke střetu, avšak řidič vozidla, jedoucího "po hlavní, tedy po náměstí naštěstí rozumně zastavil, aby dal tomuto gaunerovi přednost.     Stopka na náměstí bývala kdysi problémem, když ještě jezdil tranzit touto cestou přes náměstí, tedy do konce šedesátých let. Nyní by zde měla být pohoda, klikatá Nádražní ulice a stopka u jejího konce dává tušit, že to asi hlavní ulice nebude. Jsou však řidiči, kteří si myslí opak.... (mm)
 
Mateřská škola Vinohrady  se stěhuje zpět do svých prostor

Víkend 18. - 20. září je v MŠ Vinohrady velmi pracovní. Je spojen se stěhování všeho potřebného z dosavadního azylu v budově bývalé svářečské školy nebo Univerzity Pardubice do budovy školky, která mezitím prošla podstatnými změnami, zatím jenom výměnou oken a změnami uvnitř budovy.  Práce ještě neskončily, budou se již ale odehrávat na vnějším plášti budovy bez přímého vlivu na provoz mateřské školy, i když využití školní zahrady a příchodových cest bude ještě znamenat mnohá omezení.  
Práce v této škole byly zahájeny v červnu t. r., kdy  proběhlo první stěhování. Mnozí rodiče nechali své děti doma, ti, kteří se bez školky neobešli, navštěvovali se svými dětmi improvizovaný provoz v budově svářečské školy. Potom během rozběhnuté stavby bylo rozhodnuto o realizaci víceprací, především výměně podhledů v budově školky. To ovšem znamenalo celé místnosti úplně vyklidit, přeskupit pečlivě složené zařízení jinam, navíc uprostřed prázdnin.  Pomohla TEZA, která poslala vozidlo, stěhovat pomáhali pracovníci stavby a také pracovníci z českotřebovské radnice. Ve věcech pečlivě složených podle jednotlivých tříd školy však vznikl dokonalý chaos, který není po celé září učitelky postupně likvidují. Musí všechny pomůcky a hračky pečlivě roztřídit, umýt a dezinfikovat a znovu postupně přestěhovat do nově vymalovaných a upravených tříd, také školní nábytek, vybavit nově učebny školky. Od 2. září se po hektickém víkendu podařilo ve školce obnovit provoz třídy Sluníček a Berušek, Žabičky a Motýlci se stěhují do "svého" až nyní po víkendu v pondělí 21. září. To všechno znamenalo pro celý kolektiv učitelek a také hospodářských pracovníků školky neuvěřitelné zatížení, myslím, že by s nimi svou situaci nevyměnili v žádné jiné českotřebovské školce.  Změny se také dotkly kuchyňského provozu, obědy a další stravování pro školku zajišťovali v této době v kuchyni v Domově důchodců, strava se převážela.. Ještě není všem potížím konec, ještě se provádí zateplování vnějšího pláště a nová fasáda. Bude pěkná, změní celý vzhled budovy. Práce na rekonstrukci budou stát více než 9 milionů korun, ale vyplatí se.  Podstatná část je hrazena z dotace SFŽP a EU.  Ušetří se také na vytápění a po odstranění azbestových částí bude provoz školky zdravější.  Škoda, že se současně nepodařilo rekonstruovat také sociální zařízení, které zde pamatuje zahájení provozu školy jako zařízení Československých drah na konci sedmdesátých let. Věřím, že tato akce bude brzy následovat. (mm)
 
Barevný podzim v naší mateřské škole

Pro někoho může být podzim nudný, studený, však i příroda se chystá k zimnímu spánku, ne však v naší mateřské škole. Tady se nezahálí ani chvíli. Vždyť podzimní příroda nám chystá tolik barev a příležitostí k vycházkám do přírody. Poloha naší školy k tomu přímo vybízí. Sbíráme plody - kaštany a žaludy, ze kterých vyrábíme figurky a zvířátka, z šípků jsme ochutnali výborný čaj, učíme se rozeznávat houby, z jablíček si děti upekly závin, "uvařily" si ovocný salát, pekli jsme brambory ve žhavém popelu, dokonce jsme grilovali na školní zahradě, kde jsme si užili nádherné " babílétovské" dopoledne, plné her, písniček a radovánek.
Zpestřit podzimní dny nám přijede folkový zpěvák Sláva Janoušek, čekáme i Záchranný hasičský sbor, který má vždy u dětí velký úspěch. Přijede Teracentrum se zvířátky, manželé Hruškovi s vyprávěním o lesních zvířátkách, lese a myslivosti, bubenické šou manželů Maškových...
Navázali jsme spolupráci s anglickými lektory, kteří k nám budou dojíždět a učit děti hravou formou základům AJ. Velmi nás překvapil nevídaný zájem rodičů.
U nás se nenudíme ani chvíli a pokud jsou spokojeny děti a jejich rodiče, jsme spokojeni všichni.
Učitelky z MŠ U Koupaliště Česká Třebová
Integrační setkání osob se zdravotním postižením a veřejnosti na náměstí - IV. ročník
Kdy: 24. září 2015 10:00-16:00 hodin - Mírové náměstí Ústí nad Orlicí

...aneb JAK SE ŽIJE LIDEM S POSTIŽENÍM... Přijďte mezi nás!
Již počtvrté si můžete vyzkoušet chůzi se slepeckou holí, jízdu na invalidním vozíku nebo speciální obleček, ve kterém si budete rázem připadat jako senior. Poskytovatelé různých sociálních služeb budou prezentovat svoji službu a pro děti budou připravené soutěže s tématem zdravotního postižení. Pro veřejnost a další zájemce budou připraveny kvízy a zajímavosti ze života lidí s handicapem.  Program bude doplněn o kulturní vystoupení uživatelů se zdravotním handicapem:
10:00 hodin – zahájení, úvodní slovo Jiřího Preclíka, I. místostarosty města, pár slov Mgr. Ivany Nečekalové, vedoucí odboru sociálních služeb
10:15 hodin - vystoupení Speciální základní školy Ústí nad Orlicí
11:00 hodin – vystoupení Žabky Domova u Studánky, Anenská Studánka
13:00 hodin – vystoupení Stacionáře Ústí nad Orlicí
14:00 hodin – vystoupení Barbušáci Domova pod hradem Žampach
15:00 hodin – canisterapie Loučkovi
15:30 hodin - slavnostní přivítání sportovců Stacionáře z olympiády v Los Angeles starostou města
15:50 hodin - předání výtěžku Stacionáři z Rockování v Cakli
16:00 hodin – zakončení akce
Propagováno bude i Komunitní plánování sociálních služeb ve městě. Akce bude po celý den moderovaná pořadatelem. Moderátor bude představovat jednotlivé služby, vést rozhovor se zástupci vystavujících poskytovatelů. Zároveň bude diskutovat s návštěvníky akce. Přijďte podpořit a užít si den s lidmi se zdravotním postižením. K občerstvení se můžete dát kávu z Cafébaru. Přístroj byl pořízen z příspěvků firem zapojených do Burzy filantropie a poskytl pracovní příležitost lidem s mentálním postižením. Srdečně vás zveme! Akci finančně podpořilo město Ústí nad Orlicí. 
Za skupinu KPSS pro osoby se zdravotním postižením Iva Sedláčková koordinátorka pracovní skupiny
 
Neziskovky rostou, kraj jim vychází vstříc

Pardubice (18. 9. 2015) – Zmapovat neziskový sektor a společenskou odpovědnost firem v Pardubickém kraji se podařilo díky dobré spolupráci kraje a výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Právě dokončený sociologický výzkum potvrdil, že neziskovky jsou též významným zaměstnavatelem v regionu a roste jejich potenciál spolupráce se soukromým sektorem. Pardubický kraj nová zjištění využije v další spolupráci s neziskovkami.
„Uvedený výzkum potvrdil významnou roli neziskových organizací na pracovním trhu i vysokou úroveň vzdělání jejich personálu. Věřím, že pro mnoho konkrétních osob jsou tak neziskové organizace přínosem například v oblasti poskytování sociálních služeb nebo volnočasových aktivit,“ sdělil krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. V Pardubickém kraji působí více než 6200 neziskových organizací a jejich počet se každoročně zvyšuje. Zaměstnávají přibližně 5000 osob na hlavní pracovní poměr a dalších 7000 osob na jinou formu pracovního poměru.
Kromě údajů o počtu neziskových organizací a jejich roli jako zaměstnavatele výzkum přinesl zajímavé informace i v dalších oblastech. Jednou z nich je výrazný nárůst vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, kteří v neziskových organizacích pracují. Vysokoškolsky vzdělaný personál tvoří spolu se zaměstnanci s vyšším odborným vzděláním celkem 37 procent všech zaměstnanců. V porovnání s výzkumem z roku 2009 se zároveň snížil počet zaměstnanců bez maturity na 24 procent.
Firmy přispívají dary, službami i dobrovolnictvím
„Výzkum zmapoval také spolupráci mezi neziskovými organizacemi a komerčními firmami v kraji. Největší podíl firem podporujících neziskové organizace je v oblasti služeb a obchodu, zastoupeny jsou ovšem například i strojírenství a stavebnictví,“ vysvětlil Pavel Šotola. Téměř 50 procent firem zajišťuje svoji podporu formou finančního příspěvku, 20 procent formou věcného daru. Výjimkou není ani podpora formou dobrovolnictví či poskytnutím služby. Největší podporu ze strany firem získávají sociální a zdravotní služby, častou podporu zaznamenávají také sportovci a dobrovolní hasiči. Část firem využívá v rámci vzájemné spolupráce služeb neziskových organizací.
Kraj neziskovky podporuje finančně i vzděláváním
Pardubický kraj se na financování neziskových organizací aktivně podílí. Například v roce 2014 téměř 80 miliony korun. „Zároveň i na základě výsledků výzkumu Pardubický kraj zajišťuje konkrétní kroky, které reagují na požadavky neziskových organizací a možnost spolupráce s komerčním sektorem. Letos tak budeme zdarma zajišťovat vzdělávací kurz pro fundraisery neziskových organizací a pokračovat v novém grantu, kterým neziskovým organizacím umožní získat finanční podporu pro jejich zajímavé a prospěšné projekty. Stejně jako v minulých letech budou zároveň pokračovat regionální Burzy filantropie,“ dodal Pavel Šotola.
Na výzkumu nazvaném Mapování neziskového sektoru a společenské odpovědnosti firem v Pardubickém kraji spolupracovalo také sdružení neziskových organizací Koalice nevládek Pardubicka. Jeho výsledky jsou k dispozici na  www.pardubickykraj.cz/koncepce-strategie-analyzy-neziskovy-sektor/82574 a na www.nevladky.cz/informacni-servis/stav-neziskoveho-sektoru-v-pardubickem-kraji.
Žáci z vodou poničeného učiliště v Králíkách vykonávají praktický výcvik ve společnosti Vysokozdvižné vozíky Červená Voda

Pardubice/Králíky (18. 9. 2015) - Nezištnou pomoc poskytla od počátku tohoto školního roku společnost Vysokozdvižné vozíky Červená Voda Střednímu odbornému učilišti Králíky. Poté, co koncem prázdnin vyplavil silný přívalový déšť kompletně halu s učebnami, dílnami a veškerou technikou, umožnila žákům této školy vykonávat odbornou praxi přímo ve svém závodě.
Králické učiliště se dostalo do složité situace krátce na konci prázdnin. Právě v době, kdy kvůli probíhající rekonstrukci v celkové hodnotě 22 milionů korun, odkryli dělníci střechu hlavní haly, „zaúřadovalo“ počasí. Mohutný liják vyplavil všechny dílny a učebny, voda natekla i do strojů a zničila prakticky kompletní elektroinstalaci, podlahy, stěny a nábytek.
„Když jsem tu spoušť poprvé uviděla, chtělo se mi brečet... Chodili jsme tam v holínkách, odklízeli nábytek, vysoušeli, vyhazovali. Firma musela vytrhat i parkety, všechno bylo zničené. Místo toho, abychom 1. září žáky přivítali nově zateplenými, zastřešenými a zmodernizovanými objekty, museli jsme řešit nečekané problémy,“ připomíná Petra Doubravová, ředitelka SOU opravárenského Králíky.
Pro teoretickou výuku se podařilo připravit náhradní učebny. Pro odborný výcvik však škola žádné provizorní prostory k dispozici neměla a hrozilo, že žáci nebudou mít kde vykonávat praxi. Vedení učiliště proto oslovilo se žádostí o pomoc společnost Vysokozdvižné vozíky Červená Voda, největšího prodejce použité manipulační techniky v České republice. Ta vyšla Králickým vstříc a ke vzájemné dohodě došlo v rekordním čase. Deset žáků 3. ročníku tak může nyní vykonávat praktický výcvik přímo na pracovištích firmy.
„Vzhledem ke kritické situaci v učilišti, dlouhodobé spolupráci i dalším připravovaným aktivitám jsme s pomocí vůbec neváhali. Žáci jsou rozděleni do jednotlivých pracovišť s ohledem na jejich zájmy a schopnosti. Podílejí se na činnostech v rámci přípravny, lakování a drobných servisních prací. Většina z nich má s naší společností a reálným pracovním prostředím zkušenosti z letních brigád a ti noví si zvykli velice rychle. Důvodem může být i fakt, že si vybraní žáci uvědomují, že společnost Vysokozdvižné vozíky může být jejich potenciálním zaměstnavatelem,“ uvádí Tomáš Rýc, manažer prodeje VZV Červená Voda.
„Velice oceňujeme pomoc, které se králickému učilišti dostalo ze strany společnosti Vysokozdvižné vozíky Červená Voda. Tím spíše, že firma vstřícně zareagovala bez ohledu na možné komplikace ve výrobním procesu, které jí toto rozhodnutí způsobí. Navíc se její zaměstnanci žákům intenzivně věnují a seznamují je podrobně s pracovními podmínkami a postupy, což je nesmírně cenný benefit. Považuji to za konkrétní a pozitivní příklad úzké spolupráce střední odborné školy s předním regionálním zaměstnavatelem, jejíž význam se naplno projevil právě v této kritické době,“ říká Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje.
Žáci absolvují praxe ve firmě do té doby, než se v učilišti podaří opravit všechny škody na budově i strojním vybavení. Tyto práce budou trvat s největší pravděpodobností až do konce letošního roku.
„Nemáme s tím problém, spolupráce probíhá bez problémů. Museli jsme jen zkoordinovat pracovní procesy na určených pracovištích, ale žáci jsou ukáznění a velice přizpůsobiví. Po prvním týdnu se už stali plnohodnotnými spolupracovníky,“ pochvaluje si Tomáš Rýc.
Další společnou akcí SOU opravárenského Králíky a společnosti Vysokozdvižné vozíky Červená Voda bude den otevřených dveří 6. listopadu.
Škola vystavuje tvorbu svých žáků

Ústí n. O. – Za velkého zájmu ústecké veřejnosti byla ve čtvrtek 17. září zahájena výběrová výstava zdejší Střední školy uměleckoprůmyslové. V Galerii pod radnicí se nyní prezentují čtyři z pěti uměleckých oborů: Grafický design tiskovin, Tvarový a grafický design obalů, Textilní a interiérový design, Design oděvů.
Nevešlo se vše
Pravidelná výstava v městské galerii je pro „umprumku“ důležitou událostí: umožňuje představit nejzajímavější výstupy studentů zejména maturitních ročníků. Jedná se však pouze o zlomek tvorby. „Není právě snadné kombinovat na jedné výstavě čtyři odlišné obory. S ohledem na kapacitu prostor jsme nemohli vystavit zdaleka vše, i tak jsme ale rádi, že se můžeme v Galerii pod radnicí prezentovat,“ sdělil přítomným vedoucí uměleckých oborů SŠUP Jaroslav Habrman. „Jedná se o práce začínajících umělců a právě tak je k nim nutné přistupovat. Na druhou stranu mě nepřestává fascinovat, jak výrazným vývojem naši žáci během studia projdou,“ doplnil dále.
V Galerii pod radnicí bude umprumka vystavovat do 10. října. Expozice je přístupná denně s výjimkou pondělí: v úterý-pátek od 10 do 12 hodin a od 14 do 17 hodin, o víkendu od 14 do 17 hodin.