Českotřebovský deník 224/2015 (21.9.)                                 
O přátelství 

Jednou jsem vezl stopaře. Mladý muž a dívka seděli na zadním sedadle vozu a líbali se. Zeptal jsem se jaký je jejich vztah. A oni mi sdělili, že jsou přátelé. Odpověděl jsem jim, že také mám přátele a s nikým z nich se nelíbám ani nevodím za ruce. Podívali se na mě a nepochopili, co jim chci říci. Málokteré slovo totiž prochází takovou proměnou obsahu jako slovo přátelství. Přeji druhým radost ze vztahů, ale nemám rád, když se slovo přátelství používá pro vztah manželský nebo milenecký. Pokud rozlišujeme dobře obsah pojmů většinou se snadněji zorientujeme v situacích života.   
Moji přátele jsou muži i ženy. Mladí i staří. Jsou bohatstvím mého života. Oni znají mě a já znám je. Mohou být zdaleka, jako zemřelý režisér Ján Šuda, který někdy hrával při bohoslužbě v domově seniorů v České Třebové nebo i jiné křesťanské tradice jako Josef Mach, ve svém evangelickém sboru přezdívaný „farář“,  se kterým jsme procestovali Řím.
Každé přátelství potřebuje čas, potřebuje oboustranně vyživovat. Potom můžeme společně objevovat svět a sdílet se. Stará moudrost říká: „Přítel je ten, kdo o tobě všechno ví a přece tě neopustí“  anebo „Známých můžeš mít hodně, ale za přítele jedno z tisíce“  
Čas od času se ptám druhých : „Kolik máš opravdových přátel? “   
Miloš Kolovratník
Sportovní kynologie Javorka
12. září  2015 – Den plný úspěchů
Česko-polská kynologická spolupráce

Jeden z dalších skvělých víkendů pro naše členy byl od rána plný slunce.
V jednom dni jsme se zúčastnili hned 4 akcí – a navíc ve dvou státech.
Ze soutěže všestrannosti v Lukové přivezlo družstvo  ve složení Jiřina Schichová s Pampi, Marta Hurtová s Donou a Soňa Šmajzrová s Tarou druhé, třetí a páté místo (vše s rozdílem pouhého 1 bodu!).
Na nominaci MČR mládeže a juniorů stopařů v Jaroměři se pod taktovkou vedoucí družstva mládeže Ivety Skalické skvěle dařilo celému Reprezentačnímu týmu. Karel Brulík s Artem vybojoval 2. místo, Karolína Hyláková s Indym (i přes handicap zlomené ruky) o pouhý jeden bod 4. místo. Nováček Jakub Šnopl se s Hassanem umístil na 6. příčce.  Ve druhé, nejpočetnější a nejvyrovnanější kategorii se poprvé úspěšně předvedla Lucka Zárubová s Darsy, které obsadily 4. místo. V juniorské kategorii rovněž poprvé startovala Lucka Minaříková s Altem, která vystoupala na krásné 3. místo. Skvělé je, že všichni  mládežníci si díky bodovým limitům zajistili start na MČR stopařů 2015.  
Úspěšně jsme si vedli i v sousedním Polsku. Tým Hana Ryšavá a boxer Xander si z Výroční výstavy PL Rybnik přivezl titul Nejúspěšnější mladý pes Polska a především titul Nejlepší juniorský pes Polska roku 2015!!
Naše česko-polská spolupráce se ovšem úspěšně rozvíjí i ve sportovní kynologii. Po dlouhodobějším jednání  se naše členky Lenka Lodrová se Sparkym a Marie Stráníková s fenkami Branwen a Zorettou zúčastnily zkoušek PT a všechny 3 týmy je úspěšně splnily. V porovnání s polskými týmy se dle vyjádření rozhodčího jednalo o skvělé a sebejisté předvedení cviků.
Další starty na těchto zkouškách v Polsku máme naplánované na měsíc listopad ve Wroclavi, rozjednaná je již účast v příštím roce.
Doufejme, že celá, na počet startů velmi náročná podzimní sezona bude stejně úspěšná jako tento jediný zářijový den.
Výbor ZKO Javorka
 
Taneční kurz pro dospělé, manželské a přátelské páry,
na tanečním sále restaurace  ,,POD SKALKOU“  v České Třebové
10 lekcí od základů k dalším tanečním variacím 
Info na tel. 733706123   Srdečně zve učitel tance Jan Bílek

Kohouti na turnaji Metuje Cup

Tři zápasy během tří dnů odehráli hokejisté České Třebové, kteří startovali na turnaji Metuje Cup. Z vítězství se nakonec radovala Jaroměř, kterou Kohouti v prvním utkání porazili. V dalších zápasech doplatil českotřebovský tým na úzký hráčský kádr. Turnaj byl velmi vyrovnaný, o pořadí rozhodly vzájemné zápasy. Více ZDE
Přípravy na celostátní setkání mladých vrcholí

Chrudim - za necelé dva měsíce se uskuteční Celostátní vzájemná výměna zkušeností (CVVZ). O víkendu 13. - 15. listopadu 2015 se do Chrudimi sjede zhruba šest set vedoucích dětských klubů, oddílů a středisek volného času z celé ČR i ze zahraničí.
Zástupci Občanského sdružení Altus, které pořádá 24. ročník této akce, mají plné ruce práce. „Právě v těchto dnech probíhá příprava zpracovávání programů lektorů, kteří se chtějí s účastníky podělit o své zkušenosti a dovednosti,“ říká náčelník letošní CVVZ Matěj Zelinka. „Účastníci si mohou vybrat z široké nabídky programů na webu akce do svého časového rozvrhu,“ dodává Matěj Zelinka. „Těší nás, že účastníci i lektoři přibývají každým dnem,“ doplňuje předseda pořádajícího sdružení Martin Benák.
„Nabídka jednotlivých programů se každým dnem rozšiřuje a tak se můžete těšit na i nejoblíbenější programy z CVVZ, kterou jsme pořádali v roce 2010. Mezi ty nejzajímavější patří bez pochyby Psychologie psů s Rudolfem Desenským nebo seminář Komunikace s dětmi aneb proč to neumíme Dr. Lidmily Pekařové z Hamzovy odborné léčebny v Luži,“ přibližuje Matěj Zelinka. Oba semináře budou probíhat v sobotu 14. listopadu 2015, kdy paní doktorka zahájí svojí přednášku ve 13:00 a seminář o psychologii psů o 3 hodiny později.
Celostátní vzájemná výměna zkušeností je akce zaměřená na vedoucí a pracovníky dětských a mládežnických středisek volného času, kteří zde mohou načerpat inspiraci na hry a aktivity a získat zde spoustu nových zkušeností, které mohou předávat dál ve svých kroužkách. „Snažíme se zaujmout nejen stálé a pravidelné účastníky a lektory, ale také přiblížit pojem CVVZ mezi občany Pardubického kraje,“ přibližuje Martin Benák.