Českotřebovský deník 227/2015 (24/9)                                  

Setkání „červeňákových“ dětí počtvrté

V pátek 18. 9. 2015 se v restauraci Pod Skalkou opět sešli ti, kteří po nějakou dobu žili v „Červeňáku“. Znovu se vzpomínalo na to, jak jiným způsobem žila společnost dětí a mládeže dříve. Probrali jsme různá setkání u ohňů, hlídání májek, mnozí si vzpomněli na pravidelná divadelní představení, která se při této příležitosti odehrávala. Protože nebyla doba počítačů, všechny děti i mládež se málokdy zdržovaly doma. Většina z nás bydlela v bytech 1+1, v pokoji se netopilo, proto se dny trávily především v kuchyni. Všichni se shodli na tom, že ta kuchyně byla vcelku malá na to, aby se tam odpoledne sešlo naráz více lidí. Proto jsme se my „mladí“ raději scházeli venku. Dříve jsme pro sebe měli celé fotbalové hřiště. Na něm a v jeho okolí se daly pořádat „věci“. Uskutečňovaly se také hromadné výpravy do lesa, hráli jsme na stopovanou a často naše cesty vedly na Jelenici a v létě na koupaliště. Někdo vzpomenul i pana Kapouna, kterého jsme vždy bezpečně našli v jeho budce, kde vybíral pro nás tehdy celkem velké vstupné. Jestli si dobře pamatujeme, byla to jedna koruna. Za ty jsme mohli mít 3 rohlíky, nebo 2 eskyma, či jednoho ledňáčka a míšu.
Máme pro ostatní ještě další zprávu. Říká se, že dobří holubi se vracejí. Něco na tom je, protože na naše setkání přišel „mladík“ v důchodu, který se po mnoha letech opět dostal tam, odkud odešel do světa. Bydlí na jiném patře, v jiném bytě, v jiné době, ale je DOMA. Myslím si, že tam dlouho nebude sám, protože ať chceme nebo ne, stárneme. Tam by nám jistě bylo znovu pohromadě dobře. Jenom na schovávanou už bychom si hráli jinak. Naše vzpomínky nebraly konce, proto se musíme za rok opět sejít a vše ještě jednou řádně probrat. Protože mnozí ještě v září dovolenkují a nemohou se dostavit, stanovili jsme datum našeho setkání na 7. října 2016. Takže nezapomeňte o prázdninách a v září sledovat zpravodaj. Tam si datum připomeneme. Za všechny Hana Frühaufová

 


Inventura na českotřebovské radnici po prvním roce vlády

Problém řeší Orlický deník ZDE
 
IREDO spustilo aplikaci i call centrum     

Pardubice (24. 9. 2015) – Společnost OREDO nedávno spustila informační tabule na vybraných zastávkách v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Nyní je doplnila internetová aplikace a nová linka call centra. Cestující tak mohou na internetu i telefonicky zjistit aktuální informace o poloze jednotlivých spojů a jejich případném zpoždění.
„Telefonní linka call centra integrovaného dopravního systému IREDO funguje na novém telefonním čísle 491 580 333. Cestující si mohou aktuální informace vyhledat také na internetových informačních tabulích, které zobrazují k vybrané zastávce nejenom aktuální jízdní řády autobusové dopravy, ale i aktuální polohu autobusů,“ říká Jiří Pálka, jednatel společnosti OREDO.  Tyto informační tabule jsou dostupné na stránce tabule.oredo.cz. Zobrazují mapu a přehled spojů i tras, informace o spojení a poloze autobusu a zastávkové jízdní řády.
Elektronické informační tabule na jednotlivých zastávkách v současnosti fungují s jedinou výjimkou. „Z důvodu rekonstrukce fasády v železniční stanici Hlinsko v Čechách byly instalované panely IREDO demontovány a po ukončení rekonstrukce budou opět zpět instalovány a plně zprovozněny,“ upozornil jednatel společnosti OREDO Jiří Pálka.
 
Firmy v Pardubickém kraji mají zájem exportovat do Kanady

Pardubice (24. 9. 2015) – Společnosti se sídlem v Pardubickém kraji mají zájem vyvážet své výrobky a technologie do Kanady. Vyplývá to ze schůzky s honorárním generálním konzulem České republiky v Calgary a ředitelem zahraniční kanceláře Czech Trade Jerry Jelinkem, kterou zorganizoval Pardubický kraj ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje.
„Ze setkání bylo patrné, že podnikatelé mají zájem se dozvědět možnosti vývozu svých výrobků a technologií do Kanady, která je pro ně do jisté míry velkou neznámou,“ uvedla radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová. „Hovořili jsme také o zapojení energeticko-technického klastru ETIK či spolupráci univerzit. Jsem přesvědčena, že se v dohledné době dočkáme konkrétních výstupů tohoto přínosného setkání,“ dodala radní Navrátilová.
Jerry Jelinek v úvodu svého vystoupení představil přítomným obecně Kanadu, strukturu zdejšího průmyslu či exportu a importu. Podnikatelům představil také několik důležitých zásad při exportu do této severoamerické země. „Pan Jelinek upozornil na problematiku certifikací, jelikož v Kanadě nejsou uznávané certifikáty z Evropy, a tak je nutné s tímto při exportu počítat. Zároveň nabídl pomoc zahraniční kanceláře Czech Trade,“ uvedla ředitelka Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Eva Malinová. V průběhu svého vystoupení zmínil také oblasti, ve kterých by měla Kanada zájem spolupracovat. Jedná se mimo jiné o nanotechnologie, ICT, těžební průmysl, farmacii a mnoho dalších.