Českotřebovský deník 228/2015 (26/9)                                  

  • Jednou větou z dění ve městě
  • Českotřebovské vinobraní je úspěšné - počasí přeje.  Fotoreportáž zítra.
  • Českou Třebovou navštívil ve čtvrtek europoslanec RNDr. Luděk Nidermayer. Po přijetí na radnici navštívil českotřebovské gymnázium, kde besedoval se studenty.  Reportáž zítra.
  • Velkým koncertem, varhanním recitálem francouzského  varhaníka Pascala Marsaulta  zahájil Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka (za účasti patrona festivalu) svůj 11.ročník. Reportáž zítra.
  • Na Horách se v sobotu konal poslední českotřebovský běžecký závod - Kros po lyžařských tratích
  • Zajímavostí týdne bylo "Sokolení" v areálu českotřebovského  Sokola Na Skále, kde ve středu 23. září sportovala spousta dětí a mládeže v nejrůznějších disciplínách.
  •  
    Domácí program hokejbalistů na říjen : 

    3.10. sobota 15:00    II. NHbL    Loko ČT B :Delta Pardubice
    4.10. neděle 12:00    Extr MD    Loko ČT  : Malenovice
    17.10. sobota 15:00  II. NHbL    Loko ČT B :1. HBC Svitavy
    18.10. neděle 12:00  Extr MD    Loko ČT  : SK Jihlava
    24.10. neděle 13:00  I. NHbL    Loko ČT A : HBC Rakovník
    25.10. neděle 11:00  I. NHbL    Loko ČT A : Plzeň - Litice
  •  
    Hokejbalistky v Pardubicích vítězné 

    Ženy se zúčastnily dalšího turnaje v Pardubicicíh, kde se jim podařilo opět zvítězit.   Trenér Jiří Jebousek turnaj viděl takto: Rozlosování turnaje nám přisoudilo velice těžkou skupinu. Hráčky se s tím ale popasovali skvěle a až na Hradecké Pirátky všechny soupeřky porazily, čímž mi udělaly obrovskou radost. Finále, do kterého nám už nezbývalo moc sil ale motivace stále spousta, bylo velice vyrovnané. Myslím si, že nakonec přeci jenom vyhrál o malinko lepší tým.
     
    Dům bratří Čapků v Budislavi získává novou tvář

    Pardubice (22. 9. 2015) – České centrum Mezinárodního PEN klubu dokončilo první etapu rekonstrukce Domu bratří Čapků v Budislavi u Litomyšle, který je od roku 2000 na seznamu kulturních památek. Již v roce 2014 byly provedeny nejnutnější rekonstrukce, ve kterých členové PEN klubu plánují pokračovat i do budoucna. Pardubický kraj přispěl na opravy částkou jednoho milionu korun.
    Dům bratří Čapků byl určen pro práci, setkávání, ale i odpočinek českých spisovatelů a cílem Českého centra Mezinárodního PEN klubu, jehož byl Karel Čapek zakladatelem, je, aby svému původnímu účelu sloužil i v budoucnu. Z tohoto důvodu přispěl Pardubický kraj na rekonstrukci částkou jeden milion korun. V současné době je dokončena první etapa rekonstrukce, a já věřím, že další etapy budou v brzké době následovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Velice se mi líbí záměr otevřít stálou expozici, kde bude Karel Čapek prezentován jako fotograf. Na tuto exkluzivní výstavu se těším, protože Karel Čapek, od jehož smrti uplynulo téměř 80 let má dnešní generaci stále co říci,“ dodal hejtman Netolický
    Dům bratří Čapků v Budislavi byl postaven v roce 1938 z podnětu Karla Čapka podle projektu architekta Stanislava Tobka, který byl žákem Josefa Gočára. V roce 2014 bylo nutné provést na budově nejnutnější opravy poškozených částí stavby, především nahrazení nevyhovujících podlah na obou terasách, výměnu a obnovu stávajících nefunkčních rozvodů vody a vytápění, výměnu nefunkčního kanalizačního potrubí. Do budoucna je nutné především vysušení budovy a zabránění šíření vlhkosti, odčerpání vody ze sklepů či opatření budovy drenážním potrubím.
     

    SOR Libchavy připravil stipendia pro studenty automobilní školy v Ústí nad Orlicí

    Pardubice (25. 9. 2015) – Za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického byla v sídle společnosti SOR Libchavy podepsána smlouva o vzájemné spolupráci mezi Střední školou automobilní v Ústí nad Orlicí a tímto významným českým výrobcem autobusů. Smlouva mimo jiné obsahuje stipendijní podmínky pro studenty školy, které bude v plné výši hradit společnost SOR Libchavy.
    „Společnost se stejně jako další zaměstnavatelé v našem kraji potýká s nedostatkem vybraných profesí, a proto i zde aplikujeme prvky duálního systému, který je obvyklý v německy mluvících zemích. Věřím, že zájem o spolupráci bude intenzivní jak ze strany studentů, tak ze strany společnosti. Ukazuje se, že spolupráce zaměstnavatele, školy a žáka je cesta správným směrem,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V minulosti bylo obvyklé školy, které se potýkaly s nedostatkem studentů, zavírat. Jsem přesvědčený, že ve chvíli, kdy pro školy nacházíme novou vizi, může být úspěšní,“ dodal hejtman Netolický
    Smlouva se týká například bezplatného poskytování dílů a součástek určených pro výuku, umožnění exkurzí pro odborný i teoretický výcviku studentů, náboru žáků či úpravy vzdělávacích programů dle potřeb společnosti. „V rámci spolupráce jsme pro studenty druhých a třetích ročníků oborů Autotronik a Mechanik opravář připravili stipendijní programy. Studenti třetích ročníků tak mohou při průměru nižším než 1,5 získat až 2 tisíce korun měsíčně, přičemž platí, že nemohou mít sníženou známku z chování nebo neomluvenou absenci,“ uvedl generální ředitel společnosti Jaroslav Trnka.
     
     
     
    Natura park se otevřel nad řekou Chrudimkou

    Pardubice (25. 9. 2015) –  Nové centrum ekologického vzdělávání Natura park vzniklo v Pardubicích přímo nad cyklostezkou podél řeky Chrudimky a samo tak výborně zapadá do okolního prostředí. Své aktivity v něm rozšiřuje ekocentrum Paleta. Na slavnostním otevření nechyběli ani zástupci Pardubického kraje, který na vznik Natura parku, financovaného převážně z Operačního programu Životní prostředí, přispěl 2,5 miliony korun.
    „Ekocentrum Paleta letos slaví 25 let. Pardubický kraj jej podporuje od svého vzniku před 15 roky. Jsem rád, že se projekt návštěvnického, informačního a vzdělávacího centra podařilo dokončit i s finančním přispěním kraje,“ sdělil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Po oceňovaném parku Na Špici tak v Pardubicích tak vyrostla další nádherná stavba. Rozhodně by se měla přihlásit do dalšího ročníku soutěže o Stavbu roku, kde má velkou šanci uspět,“ dodal Roman Línek.
    „Budova je postavena jako masivní dřevostavba, podzemní patro je betonové a je vybavena rekuperací, nízkoteplotním podlahovým vytápěním,“ vysvětlil ředitel Ekocentra Jiří Bureš. 
    Veřejnosti se Natura park zpřístupní prvního října. Bude mít otevřeno sedm dní v týdnu a jeho program bude celoroční. Dopoledne budou vyhrazená pro školy a odpoledne a víkendy pro veřejnost. Ve vnitřních prostorách i celém areálu je rozmístěna interaktivní expozice zaměřená na soustavu Natura 2000. Informační centrum nabízí samoobslužné interaktivní výukové sady a pracovní listy různého zaměření – krajinář, umělec apod.
     
     
    Na Alej roku 2015 aspirují na Pardubicku dvě adeptky, na nominace zbývá poslední týden

    PARDUBICE/RYBITVÍ – Už 39 stromořadí z celé republiky se uchází o titul Alej roku 2015, z toho na Pardubicku dvě. Nejvíce nominací mají kraje Jihočeský a Středočeský, naopak jen po jedné zástupkyni zatím lidé přihlásili z krajů Moravskoslezského, Olomouckého, Ústeckého a Zlínského. Nominace se na webu http://alejroku.cz uzavírají až 30. září, takže lidé mají stále šanci svou oblíbenou krajinnou dominantu přihlásit. O tom, kdo zvítězí v jednotlivých krajích i celé republice, bude v následujících měsících rozhodovat svým hlasováním na internetu veřejnost. Autoři či autorky vítězných alejí se mohou těšit například na let balonem, knihy, vstupenky nebo „něco na zub“. Kompletní seznam nominovaných alejí je na http://alejroku.cz/2015.
    V Pardubickém kraji:
    Alej ve Staré obci Rybitví nominoval Miroslav Mlynařík - http://alejroku.cz/2015/alej-ve-stare-obci-rybitvi
    Polabinskou alej v Pardubicích nominoval Martin Černý - http://alejroku.cz/2015/polabinska-alej
    „Mladá lipová alej statečně stojí u frekventované silnice a odráží pokusy o přestavby komunikace. Nominuji ji jako vyjádření díků správcům silniční zeleně pro Pardubický kraj, kdy u nás bylo loni vysazeno stromů více, než pokáceno,“ vysvětluje své důvody pro nominaci Polabinské aleje Martin Černý.
    „Aleje jsou typickou součástí naší krajiny a těší nás, že je lidé mají rádi, všímají si jejich krásy a pokud jsou aleje v ohrožení, snaží se je zachránit. I takových nominací několik máme, konkrétně z Jihomoravského a Libereckého kraje. Lidé si čím dál více uvědomují, že rostoucí stromy jsou pro lidi i samotnou přírodu extrémně důležité. Zejména v letošním parném létě se do alejí chodili před sluncem ukrývat výletníci i zvířata, ve městech pak stromy nabízely jakousi přírodní klimatizaci a jejich okolí nebylo tak přehřáté jako masy betonu všude kolem,“ vysvětluje význam alejí vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.
    „Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.
    Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. Partnerem soutěže se společnost Y-Soft.
    Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit „svou“ alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.
    Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné ceny partnerů soutěžní ankety. Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, kniha Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco „na zub“ od PRO-BIO a sirupy do firmy Kitl, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy, arboreta výstaviště Flora Olomouc či Výstaviště Černá louka v Ostravě.

     

  •