Českotřebovský deník 229/2015 (27/9)                                  
Českou Třebovou navštívil ve čtvrtek europoslanec RNDr. Luděk Nidermayer TOP09). 

Jako málo návštěv přijel do České Třebové vlakem EC Smetana, absolvoval přijetí na českotřebovské radnici, aby rychle  zamířil mezi studenty  českotřebovského gymnázia.  Na besedě se studenty vysvětloval problematiku evropského parlamentu, který má dnes dvě sídla - ve Štrasburku a v Bruselu, jeho rozdělení na frakce, jeho práci, program.  Evropských institucí si nyní všímáme více než jindy především v souvislosti s rostoucím počtem uprchlíků ze Středního Východu a z Afriky.  Velkou část  setkání se studenty byla věnována diskuzi. Studenti septimy kladli opravdu zasvěcené otázky,  byla nadnesena řada problémů.  Došlo např. na problematiku podvodů s měřením emisí a spotřeby u některých motorů z firmy Volkswagen, otázku směrovanou  evropské finančnictví, tedy právě otázku šitou Luďkovi Nidermanovi na tělo, neboť se prakticky od sametové revoluce zabýval "velkým finančnictvím" a studentům dokázal, že této věci rozumí. Byla to příjemně strávená   hodina, trochu dnešním studentům našeho gymnázia závidím jejich současné možnosti, nejen ty budoucí po ukončení školy, ale i ty, které jsou jim nabízeny v rámci studia. Návštěva europoslance byla právě takovým příkladem. Studenti velmi rádi vyslechli, že Evropský parlament je plný mladých lidí - stážistů, kteří poznávají práci parlamentu a nechybí zde ani čeští  vysokoškoláci.  "Velmi si cením možnosti diskuze s mladými lidmi a studenty, dostanu se k tomu tak jednou za měsíc", řekl po setkání Luděk Nidermayer. "Když jsem tuto možnost dostal, ihned byla pro mne  návštěva vašeho regionu přitažlivější, dodal při diskuzi s vedením školy.  Potom měl poslanec další program v Letohradě a v Červené Vodě, kam již samozřejmě dojel autem. Do České Třebové se však ještě podvečer vrátil, aby opět využil vlakového spojení směr Praha. (mm)

COUNTRY BÁL 

Kulturní dům v Rybník 16. října ve 20 hodin
K poslechu a tanci hraje country a bluegrassová kapela Appalucha band
Pro zájemce zajištěno výuka country tanců
 
Duhové křídlo ve středu ocení zásluhy v sociální oblasti

Pardubice (25. 9. 2015) – Barvami duhy září keramická plastika, kterou Národní rada zdravotně postižených (NRZP) a Pardubický kraj ve středu 30. září ocení organizace a jednotlivce působící v sociálních službách a ve prospěch zdravotně hendikepovaných. Letošní už třetí ročník udělování Duhového křídla bude provázet nabitý program, který začne v 15 hodin v pardubickém ABC klubu.
„Na regionální úrovni je Duhové křídlo nejvyšším oceněním za práci v sociální oblasti a pro lidi se zdravotním postižením. Cenou je nejenom samotná plastika, ale i slavnostní předávání. Letos je přichystán bohatý program, ve kterém předvedou nejzajímavější vystoupení klienti poskytovatelů sociálních služeb nebo organizací osob se zdravotním postižením,“ sdělil krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola, který nad akcí převzal záštitu.
V programu Duhového křídla vystoupí taneční soubor Amare ze základní a praktické školy Svítání, vlastní básně přednese Růžena Smetanová z Domova pro seniory Dubina, tanec s křídly bohyně Issis předvedou členky Svazu postižených civilizačními chorobami ze Svitav, úryvek z představení Mrazík zahrají klienti Domova na hradě Rychmburk, představí se i stepařský kroužek z Domova sociálních služeb Slatiňany a kapela Barbušáci z Domova pod hradem Žampach.
Patronkou akce je Lenka Filipová
Podrobnosti dodává organizátorka a předsedkyně krajské rady NRZP Radka Svatošová: „Vystoupí také Lenka Filipová, která se stala patronkou celé akce. Skvělou atmosféru předávání slibuje i moderátorská dvojice Táňa Fišerová a Josef Pejchal.“ Zazní také píseň složená Janem Škarkou s názvem Co je normální, která se stala neformální hymnou Duhového křídla.
Porota letos vybírala z 37 návrhů. Ocenění se předává v několika kategoriích: dobrovolníci, profesionálové, poskytovatelé sociálních služeb a zvláštní cena za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením. Autorem keramických kachlí s motivem duhy a křídla je akademický architekt a výtvarník Miloslav Chaloupka.

 

Třetí cyklus přednášek načali romantičtí malíři

Ústí n. O. – Z přednáškového cyklu věnovaného dějinám umění se začíná stávat tradice. Pedagožky Střední školy uměleckoprůmyslové Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová načaly smělý projekt předloni, kdy jednou měsíčně v prostorách Malé scény prezentovaly architekturu vybraných uměleckých slohů. Protože si cyklus získal početnou skupinu příznivců, o rok později pokračoval druhým souborem pořadů o slavných osobnostech evropského umění. Ani letos nebudou příznivci umění o přednáškový cyklus ochuzeni – první pořad se uskutečnil opět v sále Malé scény 22. září.
Géricault, Delacroix, Friedrich
Deset přednášek pro školní rok 2015/2016 bude tematicky věnováno převážně malířství, objeví se ovšem i architektura či sochařství. V programu nacházíme jména velkých osobností: Auguste Rodin, Paul Cézanne, Eduard Manet, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Gustav Klimt, Egon Schiele či Antonio Gaudí. Vše pod názvem To nejlepší z umění 19. století. „Devatenácté století je takovou popelkou mezi ostatními obdobími, možná právě proto jsme se mu rozhodly věnovat,“ zdůvodnila volbu témat Jitka Kuběnková, pedagožka SŠUP, na úvod první přednášky. V ní se představila velké postavy romantického malířství, mezi něž patřili například Francouzi Eugène Delacroix, Théodor Géricault či německý malíř a kreslíř Caspar David Friedrich. Tři desítky návštěvníků ocenili tradičně vysokou úroveň znalostí i osobitý způsob podání.
Za měsíc se mohou příznivci Malé scény a dějin umění těšit na slavné realistické malíře v podání Marie Uhlířové. Vstupné činí 50 korun, zlevněné pro studenty 30, zájemci si mohou zakoupit permanentku na celý cyklus v ceně 300 korun.
Program přednáškového cyklu To nejlepší z umění 19. století:
říjen: Slavní realističtí malíři
listopad: Impresionismus a Auguste Rodin
prosinec: Architektura nových materiálů
leden: Paul Cézanne a pointilističtí malíři
únor: Henri de Toulouse-Lautrec a Édouard Manet
březen: Vincent van Gogh a Paul Gauguin
duben: Symbolismus a naivní malíři
květen: Gustav Klimt a Egon Schiele
červen: Antonio Gaudí a další secesní architekti