Českotřebovský deník 232/2015 (30/9)                                  
Malá scéna 1. října: Zahajovací koncert KPH bude v duchu sborového zpěvu  

První podzimní vystoupení Bendla pod vedením Mgr. Josefa Menšíka se bude konat již 1. října, a to tentokráte na zahajovacím koncertě Kruhu přátel hudby.  Koncert je věnován vzpomínce na osobnost zakladatele sboru Bendl Jindřicha Pravečka, jehož 130. výročí narození si letos připomínáme. Jindřich Praveček působil v České Třebové jako klavírista, dirigent a sbormistr četných místních orchestrů a pěveckých souborů i spojených sborů na pěveckých festivalech. Do České Třebové se přestěhoval roku 1920 a učil zde na místní chlapecké, později dívčí škole a současně učil zpěv a hudební výchovu na státní reálce. Pěvecký sbor Bendl řídil prvních 25 let jeho existence  (1923-1948), dále také hudební spolek Smetana (1920-1945) a pěvecký sbor železničářů (1921-1923) a na reálce vytvořil a řídil studentský sbor a orchestr (1920-1939).
V programu zahajovacího koncertu KPH zazní sbory řady osobností úzce spojených s činností Bendlu – kromě skladby od Jindřicha Pravečka staršího Bendl předvede i skladby Františka Kajetána Zedínka a Petra Pálky. Na provedení skladby Rodný kraj od Jindřicha Pravečka se těší zejména nejstarší členka Bendlu Eliška Matoušková, která jako jediná pamatuje nácvik skladby pod vedením samotného autora. Dále se posluchači mohou těšit na úpravy lidových a umělých písní a další skladby s kmenového repertoáru Bendlu. Koncert začíná v 19. hodin v Malé scéně, nově vybavené také divadelním bufetem.
 
OPEN DANCE CONTEST 2015 - 1. listopad  2015 v Národním domě

Již po čtvrté připravuje Taneční škola Šárky prossové oblíbenou soutěž ODC (Open dance Contest). Jako každý rok je určena hlavně pro tanečníky, kteří mají ambice si sami vytvořit choreografii, chtějí se s ní ukázat a poměřit síly s ostatními. Soutěž bude ve velkém sále Národního domu 1. listopadu.
 
Po celý říjen bude parnická pobočka knihovny uzavřena

Upozorňujeme, že pobočka Parník bude od 28. září do 31. října z technických  důvodů uzavřena. Půjčovat i vracet knihy lze v knihovně na městě, ve Smetanově ulici. Všechny výpůjčky budou od října prodlouženy do 9. listopadu. Po celou dobu uzavírky není možné zajistit rezervace z pobočky.  Děkujeme za pochopení  a omlouváme se za komplikace. info.knihovna@ceska-trebova.cz
 
NOVINKA V MĚSTSKÉM MUZEU
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“

Seminář určený nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno bude věnován přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu počínaje pravěkem. V rámci jednotlivých slohových epoch bude přihlédnuto – vedle tvorby významných světových i domácích představitelů – také k osobnostem a památkám našeho regionu. Seminář bude probíhat 3. úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 20. října 2015 od 17 hodin.  
Tentokrát na téma Výtvarný projev pravěku – šlo o umění?
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).  Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.

 

Zpřístupněné památky v říjnu
CHALOUPKA MAXE ŠVABINSKÉHO V KOZLOVĚ

V měsících září a říjnu o víkendech a svátcích 12 – 16 hodin
 
DVA LITERÁRNÍ VEČERY V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ 

1.   AUTORSKÉ ČTENÍ – BLANKA KOSTŘICOVÁ: DOLE A NAHOŘE
Druhý díl cyklu druhých čtení, na nichž autorka znovu představuje ty knihy, ze kterých už v České Třebové jednou četla. Zazní však vždy povídky či pasáže jiné než poprvé, navíc je vše doplněno úryvky z dopisů prozaika Jana Balabána, s nímž Blanka Kostřicová vedla intenzivní korespondenci. Tyto Balabánovy komentáře, které přečte Josef Jan Kopecký, se vždy týkají příslušné knihy Blanky Kostřicové.
Večer se koná v pondělí 19. 10. v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).
 
2.   BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ – BOHUMIL DOLEŽAL: UDÁLOSTI
První díl zamýšleného cyklu. Jak známo, Blanka Kostřicová je nejen prozaičkou, ale též literární kritičkou a vědkyní. Rozhodla se uspořádat v českotřebovské knihovně ještě jeden cyklus: postupně zvát na čtení ty žijící autory, jejichž knihy recenzovala. Autora vždy uvede, přečte svoji recenzi, poté bude následovat čtení pozvaného.
Jako první se v knihovně představí dr. Bohumil Doležal (1934), původně literární kritik působící v 60. letech v okruhu legendárního časopisu Tvář. Po dvaceti letech v disentu se vrátil k publikační činnosti už spíše jako politolog a kulturně-politický komentátor. Pro své komentáře si vytvořil zcela svobodný prostor na internetu, kde založil časopis Události. Loni vydal stejnojmennou knihu, která je výborem jeho blogů a kterou Blanka Kostřicová recenzovala.
Večer se koná v pondělí 26. 10. v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).    
 

Spolupráce krajů v cestovním ruchu zlepší propagaci a ušetří peníze

Pardubice (30. 9. 2015) – Pod značkou Východní Čechy se budou příští rok na veletrzích cestovního ruchu Pardubický a Královéhradecký kraj prezentovat společně. Jednotné budou i letní turistické noviny. Okruhy spolupráce obou krajů v cestovním ruchu upřesnili 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml a radní Pardubického kraje pro cestovní ruch René Živný na jednání komise Asociace krajů pro cestovní ruch, kulturu a památkovou péči.
„Společná prezentace na veletrzích a společné vydávání turistických novin nejen že ušetří veřejné prostředky, ale zároveň bude ucelenější a širší nabídkou pro návštěvníky obou krajů, kteří neřeší administrativní hranice krajů, ale vnímají nás jednoduše jako východní Čechy. Usnadní to také propagaci značky,“ vyjmenoval pozitiva obnovené spolupráce radní Pardubického kraje René Živné
„Osobně jsem nikdy neviděl rozdíl mezi tím, zda jsem v Orlických horách v části královéhradecké či pardubické. Podstatné je, že mi tam bylo vždy dobře, stejně jako v každé jiné části východu Čech,“ prohlásil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml.
Rok 2016 ve znamení vojenské historie
Na rok 2016 jsou naplánovány společné expozice na čtyřech veletrzích cestovního ruchu v České republice. Pod značkou Východní Čechy se oba kraje představí v lednu na Regiontouru  Brno, v únoru na Holiday World v Praze a v březnu na regionálních veletrzích v Hradci Králové a Pardubicích.
Expozice na veletrzích cestovního ruchu poskytnou prostor všem turistickým oblastem obou krajů pro prezentaci jejich stálé i aktuální nabídky. Hlavním a spojujícím motivem bude příští rok téma vojenská historie, které je pro oba kraje významné.
„Pro rok 2017 chceme posunout spolupráci i do jiných oblastí jako je například společné organizování presstripů pro novináře, propagace kongresové turistiky, tisk materiálů a další,“ vysvětlil René Živný. Otakar Ruml jeho slova doplnil: „Od Pardubického kraje bychom se rádi poučili v oblasti kongresové a filmové turistiky, kde náš kraj s tímto druhem propagace začíná“.
Destinační společnost Východní Čechy, která zajišťuje marketing cestovního ruchu Pardubického kraje, s tématem kongresové turistiky pracuje již čtvrtým rokem, založila krajskou kancelář  East Bohemia Convention Bureau, obdobně pracuje s filmovým tématem v rámci East Bohemia Film Office.
V Červené Vodě vznikla nová železniční zastávka

Červená Voda se dočkala vybudování nové železniční zastávky. Zřízení zastávky Červená Voda - Pod Rozhlednou za přibližně devět milionů korun vyšlo vstříc poptávce po dopravní obsluze v oblasti, kde se nachází velké množství malých a středních podniků, bytových jednotek i turisticky atraktivní rozhledna. V Pardubickém kraji je to první nová železniční zastávka po více než 13 letech.  
„Jsem jednoznačně zastáncem regionální železnice a tato nová zastávka je garancí, že železnice na Červenovodsku, Králicku a také dále do Štítů v sousedním Olomouckém kraji má budoucnost. Rozhodli jsme se, že nejen udržíme, ale budeme rozvíjet provoz na regionálních tratích. Ekonomika je jedna věc, ale důležitá je také dopravní obslužnost, historie a tradice,“ prohlásil v úterý při slavnostním otevření zastávky hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Výjimečnost zřízení zastávky Červená Voda - Pod Rozhlednou je také v tom, že je první od vzniku zastávky Černovír v květnu 2002,“ připomněl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „V dnešní době uplyne od nápadu k otevření zastávky šest až osm let. V Červené Vodě se to podařilo za několik měsíců. Dík za to patří především zástupcům Správy železniční a dopravní cesty,“ dodal náměstek Dušek.
„Nová zastávka zajistí obsluhu okolí zdravotního střediska a celkově středu obce a bude také dobrým vstupním místem ke zdejší rozhledně na Křížové hoře,“ prohlásil starosta Červené Vody Petr Mareš. Investice byla hrazena z prostředků Správy železniční a dopravní cesty. Při budování zastávky byly použity moderní prvky, jako jsou bezbariérové přístupy a nástupiště s pevnou nástupní hranou ve výšce 550 milimetrů. Zastávku bude od prosincové změny jízdních řádů obsluhovat šest párů vlakových spojů.
Novela zákona o odpadech platí od 1. října

Další novela zákona o odpadech, kterou podepsal prezident na konci srpna, vyšla ve Sbírce zákonů pod číslem 223/2015 Sb. Novela bude platná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jejího vyhlášení, tedy prvního října 2015.
Novela zákona o odpadech je zejména reakcí na infringementové řízení, které je s ČR vedeno ze strany Evropské komise k nesprávné transpozici směrnice o odpadech a to v oblasti působnosti zákona, definic, hierarchie nakládání s odpady, obsahu plánů odpadového hospodářství a vymezení jednotlivých způsobů využívání a odstraňování odpadů v přílohách č. 3, 4 a 12.
Navrhovaným zákonem je dále zajišťována implementace předpisů EU v oblasti odpadních baterií a akumulátorů, recyklace lodí a přepravě odpadů. Novela také reaguje rovněž na podněty z tzv. ekoauditu a to ve vztahu k elektronizaci přepravy nebezpečných odpadů a některých evidenčních povinností. Zákon má též zajistit převod statistického zjišťování týkajícího se údajů o poplatcích za ukládání odpadů na skládky, které je v gesci Ministerstva životního prostředí, z působnosti zákona o státní statistické službě do působnosti zákona o odpadech.
Formou pozměňovacího návrhu v poslanecké sněmovně do zákona prošla i zcela nová úprava zavádějící kolektivní systémy v oblasti zpětného odběru pneumatik. Do novely ji prosadil sněmovní výbor pro životní prostředí. Navrhovaná úprava má umožnit zejména splnit povinnost na dosažení nejméně 35% úrovně zpětného odběru pneumatik, kterou stanovuje zákon o odpadech už od roku 2014.
Další schválené pozměňovací změny se týkají označování nebezpečných vlastností odpadů (nově "HP"), ke způsobu a rozsahu označování NO by mělo ministerstvo vydat prováděcí předpis. Dále další schválený pozměňovací návrh by měl řešit nedostatečnou právní úpravu podmínek předávání odpadů mezi provozovatelem čistírny odpadních vod a dalšími subjekty, a zároveň zachovává možnost, aby úpravu kalů prováděl subjekt, odlišný od provozovatele čistírny odpadních vod.
Pardubický kraj bojuje proti dluhům

Pardubice (25. 9. 2015) – Problematika finanční gramotnosti, podomní prodejci, nevýhodně uzavřené smlouvy či předváděcí akce a takzvaní šmejdi. Proti těmto neduhům chce pomocí seminářů bojovat také Pardubický kraj. V pondělí 5. října proto v Letohradě startuje první ze série seminářů lektorovaných příslušníky Police České republiky a zaměstnanci obecně prospěšné společnosti MOST PRO, na kterém se jeho návštěvníci dozvědí, jak se účinně proti těmto, ale i dalším nástrahám bránit.
„V médiích i v našem okolí často slýcháváme znepokojivé zprávy o neutěšené finanční situaci nejen mladých lidí a lidí středního věku, ale také seniorů, kteří se kvůli své zranitelnosti a neznalosti často stávají terčem mnoha podvodníků, kteří sledují pouze vlastní profit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zahájit kampaň, která pomocí odborných seminářů vysvětli našim spoluobčanům, jak se zachovat v různých situacích a na co si dát v oblasti financí pozor. Všechny důležité zásady jsou navíc uvedeny v útlé brožuře, kterou jsme vydali ve spolupráci s Občanskou poradnou Pardubice,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Kampaň startuje 5. října od 15 hodin v restauraci Nový dvůr v Letohradě. Následující seminář se uskuteční 14. října od 14 hodin v Kulturním domě v Holicích. Aktuální informace o kampani včetně protidluhové brožury ke stažení naleznete na www.pardubickykraj.cz/protidluh.
 
S Francií bude kraj spolupracovat i v oblasti sociálního podnikání

Pardubice (30. 9. 2015) – Pardubický kraj se oblasti sociálního podnikání systematicky věnuje posledních několik let. Novým impulsem v této oblasti byla návštěva delegace Pardubického kraje vedená Pavlem Šotolou, radním pro sociální péči a neziskový sektor, ve francouzském Regionu Centre – Val de Loire. 
Delegace Pardubického kraje si minulý týden prohlédla centrum pro začleňování mladých dospělých, navštívila sociální podnik a zúčastnila se sérií jednání se zástupci regionů a místní samosprávy. Při intenzivním třídenním programu strávili zástupci obou partnerských regionů při vzájemných rozhovorech více než dvacet hodin.
„Kroky Pardubického kraje v oblasti rozvoje sociálního podnikání jdou podobným směrem jako dlouholetá opatření našich francouzských partnerů. S ohledem na tuto skutečnost plánujeme již na jaře návštěvu zástupců partnerů z Regionu Centre – Val de Loire v našem kraji,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a dodal: „Mezi významné příležitosti pro vzájemnou spolupráci patří možnost sdílení zkušeností sociálních podniků na české i francouzské straně, výměna informací z oblasti legislativy a možnost podpory sociálního podnikání ze strany státu i regionů. Kolegové z Francie zároveň projevili zájem o prezentaci závěrů výzkumu sociálního podnikání v Pardubickém kraji, který zajišťuje Akademie věd České republiky.“
Jeho slova potvrdil také Pascal Meyer, vedoucí odboru decentralizované spolupráce Regionu Centre – Val de Loire: „Návštěva delegace Pardubického kraje byla pro nás příležitostí k určité sebereflexi. Jsem rád, že se nám podařilo nastavit další perspektivu spolupráce v této oblasti, která by se mohla stát jedním z hlavních pilířů našeho partnerství.“
Ve Francii se sociální podnikání stalo i jedním z významných opatření v době hospodářské krize. Tato forma podnikání představuje v regionu až 11 procent a vytváří řadu pracovních míst pro mladé, handicapované a další osoby, které mají těžší pozici při uplatnění na trhu práce. Zároveň je postavena na solidaritě v území a mezi sektory a vede k profesionalizaci a vzniku nových pracovních míst v neziskových organizacích.
 
Rozmrazovač ve Svitavách

Srdečně vás zvu na skvělou mafiánskou komedii Zmrazovač, kterou uvede Dobré divadlo v sobotu 3. října od 19 hodin v kulturním centru Fabrika ve Svitavách.
Profesionální zpěváci a hudebníci se domluvili na tom, že si udělají vlastní komedii. Založili si spolek AD HOC a úspěchy jsou zde: Vítězství na festivale Jiráskův Hronov, na Slovensku… Pobavte se a zazpívejte si s americkými mafiány.  Podívejte se na ně zde :
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097206490-udalosti-v-kulture/214411000120810/
http://www.divadloadhoc.cz/?page_id=761
www.dobredivadlo.cz Vstupenky koupíte na místě od 18 hodin.