Zahajovací koncert KPH bude v duchu sborového zpěvu  

Po prázdninovém „ladění“ při prázdninových setkáních u sklenky dobrého moku se Bendl v plné síle sešel na první zkoušce podzimní sezóny. Jarní sezónu zakončil v sobotu 27. června vystoupením na festivalu pěveckých sborů s poetickým názvem „Tóny v zahradě“ v Humpolci. Tam zavítal na pozvání spřáteleného sboru Čech a Lech pod vedením sbormistryně Hany Augustové. Pro nepřízeň počasí se festivalový koncert přesunul do vnitřních prostor sálu muzea. Kromě třebovského Bendlu a humpoleckého Čecha a Lecha na něm zazpívali i dětský pěvecký sbor Křišťálek z Humpolce. V programu nechybělo ani Bendlu již dobře známé Duo Ha-Dr, tvořené Hanou Augustovou a Drahomírou Bendlovou z Čecha a Lecha, které se za doprovodu „samohrajky“ zaměřuje zejména na repertoár prvorepublikových písní.

První podzimní vystoupení Bendlu pod vedením Mgr. Josefa Menšíka se bude konat již 1. října, a to tentokráte na zahajovacím koncertě Kruhu přátel hudby.  Koncert je věnován vzpomínce na osobnost zakladatele sboru Bendl Jindřicha Pravečka, jehož 130. výročí narození si letos připomínáme. Jindřich Praveček působil v České Třebové jako klavírista, dirigent a sbormistr četných místních orchestrů a pěveckých souborů i spojených sborů na pěveckých festivalech. Do České Třebové se přestěhoval roku 1920 a učil zde na místní chlapecké, později dívčí škole a současně učil zpěv a hudební výchovu na státní reálce v letech 1920-1940, vyučoval také na Husově lidové škole (1921-24). Dále řídil např. pěvecký sbor Bendl (1923-1948), hudební spolek Smetana (1920-1945) a pěvecký sbor železničářů (1921-1923) a na reálce vytvořil a řídil studentský sbor a orchestr (1920-1939).

Jindřich Praveček (starší) vychoval tři děti, z nichž pokračoval v hudební rodinné tradici zejména syn Jindřich (*1909 ve Výprachticích - †2000), který působil jako kapelník vojenských souborů a pedagog. Je autorem celkem asi 150 skladeb, zejména pochodů a skladeb pro dechové orchestry a jeho jméno nese ve svém názvu od roku 1997 Základní umělecká škola Jindřicha Pravečka v Lanškrouně a od roku 2003 Základní škola Jindřicha Pravečka ve Výprachticích.

V programu zahajovacího koncertu KPH zazní sbory řady osobností úzce spojených s činností Bendlu – kromě skladby od Jindřicha Pravečka staršího Bendl předvede i skladby Františka Kajetána Zedínka a Petra Pálky. Na provedení skladby Rodný kraj od Jindřicha Pravečka se těší zejména nejstarší členka Bendlu Eliška Matoušková, která jako jediná pamatuje nácvik skladby pod vedením samotného autora. Dále se posluchači můžou těšit na úpravy lidových a umělých písní a další skladby z kmenového repertoáru Bendlu. Koncert začíná v 19. hodin v Malé scéně.

PS