Pravidelným dýcháním jedovatých spalin k rakovině        

Je naší volbou, co budeme jíst a pít. Můžeme si vybírat, s kým budeme mluvit a s kým trávit náš život. Bohužel dýchat musíme všichni společně jenom to, co je kolem nás. Začal podzim a ve vzduchu je cítit ostrý zápach dioxinu; nejčastěji, když se stmívá, aby nebylo vidět, z kterého komína jedovatý plyn vychází. Jsou lidé, kteří v Javorce pravidelně topí odpadem či plastovými lahvemi. Co na tom, že zplodiny takového spalování jsou karcinogenní. Hlavně že se něco ušetří. Samozřejmě že všichni chceme šetřit. Drtivá většina z nás však ohleduplně topí tím, co sousedy neobtěžuje. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny registruje dioxin v první skupině látek mutagenních a karcinogenních pro lidi. Podobně i třeba formaldehyd, který vzniká při pálení odpadu z dřevotřískových aminovaných desek. Citujeme několik vět z internetových stránek ekologické neziskové organizace Arnika (arnika.org):
„I když se spálení odpadu může jevit jako bezstarostná a rychlá forma jeho likvidace, v žádném případě tomu tak není. Pálením odpadních materiálů vytváříme množství velmi jedovatých látek, které následně ohrožují naše zdraví a zdraví ostatních obyvatel. V žádném domácím topeništi se nevytváří teploty dostatečně vysoké, aby se toxické látky bezpečně zlikvidovaly. Toxické látky nikde „nezmizí v ovzduší“ (obzvlášť za špatných rozptylových podmínek, kdy škodliviny doslova sedí nad zemí jako „deka“), ale ohrožují vás, vaši rodinu a sousedy.
Spalování odpadu v topeništích je tedy nejen zdraví škodlivé, ale také nezákonné.“ A zákon na tento přestupek pamatuje pokutou 50 tisíc korun. Možná že podobných „topenišť“ plastů nebo také fenol-formaldehydu a jiných odpadů je v našem městě víc. Domníváme se, že ti, kteří spalují odpad, si jednoduše neuvědomují škodlivé účinky této činnosti. Jinak to ani snad nelze vysvětlit. Věříme, že tento článek bude dostatečným upozorněním k okamžitému ukončení topení odpadem pro všechny, kterých se to dotýká. Snad poté nebude potřeba podnikat již žádné další kroky k zabezpečení ochrany obyvatel města před jedovatým dýmem.
Blaškovi a Kadlecovi, Javorka, Česká Třebová