Den železnice v České Třebové                                              

V září se pravidelně slaví den železnice a má velký úspěch především u dětí , které mašinky vždycky lákaly v kterékoliv formě. Den železnice v České Třebové  dne 19. září pořádala společnost České dráhy ve spolupráci se SŽDC, centrem dění byl především areál Depa kolejových vozidel. sem se bylo možné dostat vláčkem, který jezdil od 5. nástupiště každou celou hodinu, pěšky i autem. Parkoviště bylo  vozidly zaplněno již brzy po 9. hodině a auta musela parkovat i na silnici I/14 a přilehlých plochách bývalého autobazaru.  Počasí se vydařilo, zájem o Den železnice byl opět veliký. V rámci Dne otevřených dveří bylo možné jednak projít celý areál depa a správkárny, seznámit se lokomotivami a motorovými jednotkami  různých typů také zevnitř. mezi těmi, které zde normálně nejezdí to byla např. souprava polské firmy PESA. Tato souprava jezdí nyní na trati Pardubice - Havlíčkův Brod. Jako v jiných letech byla opět zorganizována jízda na lokomotivě "žehlička" 111 019-6, jízda na drezině. Pro návštěvníky bylo zajištěno občerstvení i prodej zajímavých souvenirů či modelářských potřeb zejména pro kluky, (autíčka, letadla, mašinky, vojenská vozidla....) Velké fronty rodičů s dětmi byly opět  na heliem plněné balónky v několika barvách, o které mají děti tradičně velký zájem. Bylo možné projít i správkárnu, poznat i lokomotivy a vozidla jiných dopravců, seznámit se s velkým i menším jeřábem a podívat se i na lokomotivu 350 005-5, která byla poškozena před několika dny u Chocně při srážce s osobním autem na přejezdu. V českotřebovském depu čeká na ocenění škody a následnou opravu.

Tradičním návštěvníkem Dne železnice v České Třebové je  senátor Radko Martínek, který sem každoročně jezdí co pamatuji. V České Třebové si nenechá ujít ani Den železnice, ani listopadovou Jabkancovou pouť.  Při procházce depem jej doprovázel také starosta Jaroslav Zedník, vrchní přednosta DKV Ing. Slezák a předseda ZV OSŽ Zdeněk Jindra.

Byl to svátek železnice, který se vydařil. Kdo jej promeškal, nemusí zoufat. Za týden se v sobotu koná Den železnice ještě v Hradci Králové, kde by mělo být soustředěno ještě větší množství železniční techniky, včetně parní trakce, která zde v České Třebové letos chyběla. Je dobře že ČD pořádají Den železnice v několika víkendech a umožňují tak návštěvníkům větší výběr a větší nabídku. Před týdnem se 12/9 konala podobná akce v Pardubicích, spojená s oslavami 200 let Jana Pernera  a jízdou parního vlaku z České Třebové. Škoda, že propagace pardubické oslavy nebyla v našem městě  nijak výrazná.   (mm)


Sobota 19/9 2015