Středisko JAVOR hlásí:                                                       

Drakiáda 25. října v 10 hodin na českotřebovském letišti

Přišel podzim a naše středisko pořádá tradiční akci pro širokou veřejnost. V neděli 25. října se od 10 hodiny koná setkání nejen ručně vyrobených draků na českotřebovském letišti.
 
Dívčí oddíly v současném středisku JAVOR

V následujících dvou článcích uvádíme krátkou historii dvou dívčích oddílů, které jsou v současnosti registrované v českotřebovském středisku Javor. Z celkového počtu 237 členů střediska Javor čítá počet v obou dívčích oddílech rovných 99 členek.

Putování dějinami aneb co všechno zažil 4. dívčí oddíl

Pokud se někdo rozhodne psát o věcech minulých, bývá zvykem začít od nejstarších událostí. My tento rituál porušíme a začneme od věcích současných. V naší skvělé dívčí partě máme tři družiny dětí, jednu družinu děvčat, které jsou natolik staré, že se cítí být napůl dospělé, a jednu družinku vedoucích, bez kterých by náš oddíl rozhodně nefungoval. U nás jednotlivé party (družiny) pojmenováváme podle zvířat, proto každý člen ví, zda patří mezi Kosatky, Tygřice, Rosničky, Slůňata nebo Píďalky. Celkem nás je cca 40 a chystáme se i nadále doplňovat naši velkou skautskou rodinu. A jak to všechno vlastně začalo?
Většina současných vedoucích ještě byla v plenách, když v roce 1993 Selímek, Dušinka, Krtek, Brůča a další vytvořily 2 prapůvodní družiny Srnek a Sov. Byly to krušné začátky, vždyť náš oddíl neměl ani žádné podsadové stany! A proto první tábory trvaly 3 týdny a právě na nich rodiče s vedoucími a s dětmi vytvářely stany z krajinek, ve kterých dnes spíme. Děkujeme holky!
No a jak to tak bývá v dívčích kolektivech, došlo ke sporu, část vedoucích opustila skaut úplně a vedoucími našeho oddílu se staly Sestřenka s Dušinkou, které si vychovaly své nástupkyně, nás, současné vedoucí. Byl to velmi namáhavý úkol vychovat z šestiletých princezniček, dvacetileté schopné mladé lidi, které zvládají účetnictví, pedagogiku, psychologii i prachobyčejnou manuální práci. Ale to už odbíháme. Ještě v tentýž rok 1997 odstartovala družina Poštolek největší z našich úspěchů a to ten, že se holky probojovaly do celostátního kola ve Svojsíkových závodech, kde skončily druhé, a to o pouhý půlbod! Mezitím jsme nabíraly nové členky, ze kterých se stávaly vedoucí a posouvaly náš oddíl zase o kousek dál. Ovšem málokdo vydržel až doteď. Stále jezdíme na tábory, pořádáme akce, jezdíme na výlety, učíme se novým věcem. Snažíme se navázat na úspěch Poštolek v celostátním kole. Nejblíž byly Štiky a Vážky, které se umístily na 3.místě a Kosatky na místě 4. Slůňata zazářila letos.
A co říci na závěr? Náš oddíl je jako typický skautský guláš. Drží ho pohromadě pouze pár ingrediencí. Přátelství, tolerance, smích a nekonečná píle.
 
 Historie 8. dívčího oddílu

13. ledna 1990 se konala první schůzka, na které Marta „Babi“ Vyhnálková vyprávěla děvčatům o skautském hnutí. „A byl tak založen dívčí katolický oddíl“, jak se píše v oddílové kronice, který měl tři družiny: Pomněnky, Slunečnice a Světlušky. 1. července 1990 začal první (stanový) tábor „skautského bratrství“ v Polomu u Sedloňova. Na jaře následujícího roku byla slavnostně vysvěcena vlajka 5. dívčího oddílu, v létě následoval tábor v Klopotech. Ve šk. roce 1991/92 vznikl v České Třebové pro děti a mládež „klub křesťanské mládeže“. Mnoho děvčat z oddílu odešlo a zbylo jen pár Světlušek, vedení se ujala Radka Sálová (roz. Voleská). Situace vyústila k tomu, že se oddíl po táboře (konaný opět v Klopotech) rozpadl. Až ve šk. roce 1993/94 vzkřísila a opět vedla oddíl Radka Sálová, tentokrát nesl v názvu číslo 8. Mimo tradiční skautskou činnost děvčata nacvičovala divadelní představení na Velikonoce a Vánoce. V novém tisíciletí byla vedoucí oddílu Klára Hamplová, na tábory se jezdilo především na různé fary (Dolní Dobrouč, Míčov, Vápenný Podol). Byla postavena nová klubovna za budovou 1. stupně ZŠ Třebovská na Parníku.

V létě 2007 jel oddíl po dlouhé době na stanový tábor do Jeřmaně. Po dovršení plnoletosti se Petra Kunstová ujala vedení oddílu. Oddíl se v té době aktivně účastnil celostátní sbírky „Postavme školu v Africe“, v rámci které několikrát pořádal „Koncert pro Afriku“. Od šk. roku 2008/09 začal oddíl spolupracovat a pořádat své akce s 3. chlapeckým oddílem z Dlouhé Třebové, vyvrcholením byl první společný tábor na tábořišti v Oskavě. V roce 2014, na táboře v Sebranicích, bylo slavnostně předáno vedení oddílu Petře „Bleše“ Hildebrandové.