Jan Perner se dočkal důstojné vzpomínky

Pardubice, Městské hřbitovy – Projektant a stavitel železničních tratí Ing. Jan Perner se dočkal důstojné vzpomínky, a to přesně v den 200. výročí jeho narození. Na Městských hřbitovech totiž Společnost Jana Pernera slavnostně odhalila zrenovovanou hrobku rodiny Pernerových a Machoňových a předala ji veřejnosti.
Rodinná hrobka, která je autorským dílem významného českého architekta Ladislava Machoně, se po letech vrátila ke svému původnímu stavu. Společnost Jana Pernera ji opravila díky podpoře Pardubického kraje, města Pardubice a dalších partnerů v roce, kdy se slaví dvě významná jubilea Jana Pernera – 200 let od narození a zároveň 170 let od úmrtí toho génia. „Je mi ctí poklonit se památce Jana Pernera. Byť není pardubickým rodákem, měl pro naše město a jeho rozvoj obrovský význam. Skláním se před Janem Pernerem. Ať jeho přínos není nikdy zapomenut,“ přeje si primátor města Martin Charvát. Právě on společně s představiteli Pardubického kraje, členem rodiny Machoňových panem Jiřím Machoněm a také architektem Miroslavem Řepou renovovanou hrobku odhalil. Právě architekt Řepa byl tím, kdo Společnost Jana Pernera při rekonstrukci hrobky vedl odbornou radou a dohlížel na zachování původního rázu Machoňova díla. „Jsem rád, že jsem mohl přispět krátkou radou a že se nic nepřidávalo a že toto krásné dílo zůstalo i po rekonstrukci takové, jak ho vybudoval architekt Machoň. Méně je zkrátka více,“ říká architekt Miroslav Řepa. Zachování původního rázu hrobky ocenil i vnuk architekta Machoně, pan Jiří Machoň: „Děkuji Společnosti Jana Pernera i panu architektu Řepovi, že zachovali jednoduchost, kterou dědeček zamýšlel.“
Slavnostního odhalení se zúčastnila celá řada dalších hostů. Květiny u hrobu položila kromě výše uvedených také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, jménem předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka poslanci zvolení za Pardubický kraj Jiří Junek a Jiří Skalický, kytici poslal ministr dopravy Dan Ťok. Památku Jana Pernera uctila také Dopravní fakulta Jana Pernera pardubické univerzity a celá řada dalších osobností a partnerů rekonstrukce hrobky i projektu ROK JANA PERNERA. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dokonce k aktu přizval i své partnery ze zahraničí, předsedu Prešovského samosprávného kraje Petera Chudíka a předsedu Zakarpatské oblasti rady Volodymyra Čubirka, kteří zrovna pobývají v Pardubickém kraji.
 „Myslím, že oslavy Roku Jana Pernera jsou tím nejmenším, čím můžeme v dnešní době Janu Pernerovi za jeho práci poděkovat. Proto jsem s chutí podpořil konání projektu ROK JANA PERNERA,“ řekl při této příležitosti náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek.
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický pak právem připomíná, že jméno Jana Pernera mnohé znamená nejen pro Pardubický kraj, ale i pro českou a evropskou dopravu. „Jan Perner byl známou osobností už v době svého života. Ostruhy při stavbě železnic získal nejprve v tehdejším Rusku a jako zdatný stavitel a úspěšný manažer pak dostal také v rodném rakouském císařství na starost klíčovou vlakovou dráhu, dnešní první železniční koridor. Projektoval dráhu z Olomouce do Prahy. Od poloviny 19. století je tato trať jednou ze zásadních konkurenčních výhod našeho regionu – pro občany, podnikatele, investory i návštěvníky,“ uvedl hejtman.
Hrobka je zařazena do naučné stezky Hroby zakladatelů českých zemí, která mapuje místa posledního odpočinku Jana Pernera, aviatika Jana Kašpara, leteckého konstruktéra Eugena Čiháka či stavitele ornitoptéry a průkopníka všech technických novinek barona Artura Krause. „Hrobka Jana Pernera je teď už důstojným pomníkem tomuto železničáři a zcela určitě do naučné stezky patří. Věřím, že si nejen Pardubáci k jeho hrobu najdou cestu a připomenou si jeho odkaz pro budoucí generace,“ uvedl předseda Společnosti Jana Pernera Jiří Kotyk.
Společnost Jana Pernera hrobku získala za jednu symbolickou korunu od rodiny Machoňových v lednu 2015 a hned se pustila do příprav rekonstrukce. Samotné práce zvládla společnost GRANO CZ ze Skutče a pod dohledem společnosti astalon s.r.o. v průběhu letních prázdnin.
„Jsem hrdý na to, že se nám v posledních několika letech podařilo zachránit hrobky významných pardubických občanů. Jana Kašpara, prvního českého aviatika a dnes i Jana Pernera a Ladislava Machoně. V našem městě se hovoří o bustách, sochách, památnících, ale na poslední místa odpočinku se pozapomnělo. Spadl nám kámen ze srdce – opravené hrobky předáváme veřejnosti a věříme, že se lidé nejen z Pardubic přijdou podívat a uctít památku zakladatelů dopravy v českých zemích,“ doplňuje zakladatel Společnosti Jana Pernera Jan Doležal.
Po slavnostním aktu odhalení hrobky na Městských hřbitovech v Pardubicích se hosté sešli také v Historickém sále radnice. Na přípitek na počest Jana Pernera je sem pozval primátor města Martin Charvát. Společnost Jana Pernera tu předala děkovné listy všem přátelům, partnerům a podporovatelům projektu ROK JANA PERNERA.
Záštitu nad tímto projektem převzali prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Vlády České republiky Bohuslav Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek a primátor města Pardubice Martin Charvát.