Bartolomějská pouť v Semaníně se vydařila                       

23. srpna bylo krásné letní počasí a tak procházka nebo vyjížďka do nedalekého Semanína byla potěšením. Tuto možnost využilo několik desítek lidí, kteří se jednak zúčastnili bohoslužby v semanínském kostele, prohlédli si zajímavou  veřejně přístupnou expozici Semanínské renesace, kulturní památky Semanína  a byli svědky představení nově zrestaurovaného oltáře kostela sv. Bartoloměje veřejnosti.  Oltář i oltářní obraz prošel rozsáhlým restaurováním, které prováděli manželé Ševčíkovi z Přelouče. Komplexní restaurování oltáře trvalo 6 let. Většinu finančních nákladů na tuto práci hradilo Ministerstvo kultury ČR.
Za podrobné prozkoumání stojí samotná expozice Semanínská renesance. Vznikla za podpory společnosti ČSOB, ve spolupráci  občanského sdružení Pro Semanín, Městského muzea Česká Třebová a Římskokatolické farnosti Česká Třebová. Expozice  se věnuje hospodářského i kulturního období rozkvětu malé obce Semanín - Schirmdorf v období let 1500 - 1700, kdy se rozvinulo semanínské hrnčířství, jehož produkce nalézala odbyt i ve vzdálenějších regionech a ve vyšších vrstvách společnosti. V tu dobu získal přídomek "ze Semanína" pražský astrolog Mikuláš Šud a Semanín se na čas objevil i na tehdejších mapách.  Ve vsi vyrostla charakteristická zvonice s velkým zvonem (má letopočet 1609). V lese nad obcí byl vztyčen smírčí kříž.
Po bohoslužbě se pak na sousední velmi hezky upravené farní zahradě zúčastnili hudebního programu  Veroniky Bartošové a Lukáše Moravce. Pořadatelé zajistili také bohaté občerstvení včetně opékání vepřových kýt.  Bartolomějskou pouť pořádala Řimskokatolická farnost Česká Třebová a občanské sdružení Pro Semanín