Hledá se 16 000
Hledají se (nejen) pacienti s roztroušenou sklerózou

Místní pacientské sdružení Roska Ústí nad Orlicí zve na setkání s putovní expedicí neziskové organizace Nadační fond IMPULS. Expedice dorazí ve čtvrtek 8. října ve 14 hodin do Ústí nad Orlicí na Mírové náměstí. V rámci celorepublikové akce „Hledá se 16 000“ povzbuzuje lidi s roztroušenou sklerózou k pravidelnému pohybu a zve k účasti na 5. ročníku cvičebního maratonu MaRS 2016, který podporuje právě nemocné s touto chorobou.
„Cvičím, protože mi cvičení pomáhá zlepšit kondici, ale i stav mysli ovlivněný nemocí. Proto jsem při rehabilitaci v roce 2011 vymyslel 24hodinový maraton cvičení nás pacientů s ereskou. Když si loni přišlo zacvičit tisíc lidí, říkal jsem si, kde je těch zbývajících 16 tisíc. Tak mě napadlo, že je pojedeme hledat, podělíme se o zkušenosti a získáme je pro myšlenku pohybu a rehabilitace,“ vysvětluje Roman Kvapil, člen expedice, který se s nemocí potýká již 13 let.
Cílem setkání je společně ujít 16 tisíc kroků na podporu myšlenky pravidelného pohybu, který se doporučuje právě lidem s roztroušenou sklerózou. Krokování ale nebude jedinou aktivitou, která se v Ústí nad Orlicí odehraje. Všem, kteří přijdou v 16 hodin do oranžového salonku hotelu UNO představí svoji práci i samotná organizace Roska Ústí nad Orlicí. Lidé se na besedě dozvědí více o Maratonu s roztroušenou sklerózou i o nemoci jako takové, komplexním přístupu k její léčbě a nových léčebných programech. „Přímo namístě se dozvíme o cvičebních  aktivitách, lidé mohou vše v klidu probrat se zkušenými terapeuty, připraven je i psychoterapeutický program s kognitivním tréninkem pomocí počítače,“ vysvětlila Hana Pauková z ústecké Rosky.
Účastníci si budou moci poslechnout i cestovatelskou přednášku Aleše Zajíčka, pacienta s roztroušenou sklerózou, kterého nemoc nezastavila v jeho cestovatelských choutkách. Projel křížem krážem kus Evropy, navštívil Nepál, Kamčatku i Barmu, procestoval Filipíny. „Rozhodl jsem se podpořit organizátory tím, že s nimi absolvuji celou putovní expedici a popovídám, jak aktivně lze s nemocí žít. Díky moderní biologické léčbě zvládám v podstatě vše, co si umanu,“ říká s úsměvem Aleš Zajíček.
Celá akce se odehrává pod patronací Nadačního fondu IMPULS. Expedice složená z pacientů, jejich terapeutů a dobrovolníků vyrazí na jízdu po 16 českých a moravských městech již 28. září z Prahy do Karlových Varů. Za 16 dní ujede 16 set  kilometrů, a kromě Ústí nad Orlicí navštíví Plzeň, České Budějovice, Jihlavu, Žďár nad Sázavou, Brno, Uherské Hradiště, Vsetín, Olomouc, Ostravu, Hradec Králové, Poděbrady, Liberec, Teplice a turné uzavře 13. 10. opět v Praze.
V pardubickém kraji je Roska UO jedinou organizací, která se projektu účastní, zastávka v Ústí nad Orlicí tedy bude reprezentovat celý pardubický region. Svoji záštitu nad akcí  přislíbil v Ústí nad Orlicí místostarosta města, pan Jiří Preclík a v České Třebové starosta města, pan Jaroslav Zedník. Děkujeme za podporu akce.    IMPULS, nadační fond, Roska UO