K rozpočtovému určení daní obcí                                    

Tabulka srovnávající některá města v našem regionu, určuje daňové příjmy v r. 2016 a poskytuje zajímavé údaje:

Od 1. září je platná nová vyhláška č. 213/2015 Sb o podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů . Nahrazuje loňskou vyhlášku č. 186, systém přidělování podílů se nemění. Rozdíly jsou především v datech vztahujících se k jednotlivým obcím, Data jsou uvedena v obsáhlé příloze této vyhlášky.
Na velikost příjmové složky rozpočtu města má podle vyhlášky o rozpočtovém určení daní obcí vliv nejen počet obyvatel, ale i další faktory: velikost katastrální výměry obce a počet žáků navštěvujících školu zřizovanou obcí. Na velikost hodnoty daně ze závislé činnosti má vliv počet zaměstnanců s trvalým bydlištěm v dané obci nebo městě. A právě v této položce město Česká Třebová zaostává. I když má větší počet obyvatel  než Ústí n.O., Lanškroun, Litomyšl i Vysoké Mýto, tak počet zaměstnanců je naopak nejnižší a tím i nejmenší  hodnota této daně z uvedených měst.  Jak je možné, že máme tak malý počet zaměstnanců, když počet pracovních míst zde jistě není menší.  Pracovníci do českotřebovských podniků dojíždějí z okolí a ti se do našeho daňového výnosu nezapočítávají u nás, ale podle místa jejich bydliště. Naopak Třebováci, dojíždějící za prací jinam jsou započteni u nás v České Třebové.  Z vyššího počtu obyvatel máme ze všech uvedených měst nejvíce nezaměstnaných a je zde také nejstarší populace, tedy největší počet důchodců.
Jaký bude trend pro příští rok poznáme ve srovnání se stejnou tabulkou vydanou před rokem pro rok 2015

Česká Třebové ubylo 12  trvale hlášených obyvatel, má nepatrně menší katastr (zřejmě díky úpravě hranic s Rybníkem) a zvýšil se počet žáků  škol o 21 a vzrostl počet zaměstnaných o  589. Nepatrně tím klesne výnos DPH a daní z příjmu asi o 0,5%, ale zvýší se velikost daně ze závislé činnosti cca o 3,5%. (při stejné hodnotě celkového daňového výnosu) Pro srovnání v Ústí n.O. poklesl počet obyvatel o 42, stoupl počet žáků o 26 a klesl počet zaměstnanců o 115. Tím bude mít daňové příjmy proti r. 2015 nižší.

VYHLÁŠKA 213 ze dne 25. srpna 2015
o podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech
celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů

Ministerstvo financí stanoví podle § 4 odst. 11 zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění zákona č. 377/2007 Sb. a zákona č. 295/2012 Sb.:
§ 1 
Procento, kterým se jednotlivé obce podílejí na procentní části celostátního hrubého výnosu daní podle § 4 odst. 1 písm. b) až f) zákona o rozpočtovém určení daní, se stanoví ve sloupci 9 přílohy k této vyhlášce.
Poznámka
b) jde o podíl z celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty,
c) jde o podíl z celostátního hrubého výnosu daně (záloh na daň) z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, odváděné zaměstnavatelem jako plátcem daně podle zákona o daních z příjmů,
d) jde o podíl z celostátního hrubého výnosu daně (záloh na daň) z příjmů fyzických osob vybírané srážkou podle zvláštní sazby, s výjimkou výnosů uvedených pod písmenem c),
e) jde o podíl z celostátního hrubého výnosu daně (záloh na daň) z příjmů fyzických osob sníženého o výnosy uvedené v písmenech c) a d).
f) jde o podíl z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob, s výjimkou výnosů uvedených v písmenu h) a v § 3 odst. 1 písm. a), zákona o RUD.
§ 2
Procento, kterým se jednotlivé obce podílejí na procentní části celostátního hrubého  výnosu daně podle § 4 odst. 1 písm. i) zákona o rozpočtovém určení daní, se stanoví ve sloupci 11 přílohy k této vyhlášce.
Poznámka: Jde o podíl z celostátního hrubého výnosu daně (záloh na daň) z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, odváděné zaměstnavatelem jako plátcem daně z příjmů, s výjimkou daně z příjmů fyzických osob vybírané srážkou podle zvláštní sazby
§ 3
Celkové procento, kterým se obce, s výjimkou hlavního města Prahy, Plzně, Ostravy a Brna, podílejí na části celostátního hrubého výnosu daní podle § 4 odst. 1 písm. b) až f) zákona o rozpočtovém určení daní, se stanoví v první větě přílohy k této vyhlášce:
Celkové procento, kterým se obce, s výjimkou hlavního města Prahy, Plzně, Ostravy a Brna, podílejí
na části celostátního hrubého výnosu daní podle § 4 odst. 1 písm. b) až f) zákona
o rozpočtovém určení daní, činí 54,486538 %.
§ 4
Vyhláška č. 186/2014 Sb., o podílu jednotlivých obcí na stanovených procentních částech celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty a daní z příjmů, se zrušuje.
§ 5
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2015.  Ministr:  Ing. Babiš.