Rozhledny bez závrati                                                              

Svinovská rozhledna podhledna, nyní již známá čtenářům Zpravodaje, je svým umístěním v terénu unikátní. Pyšní se mimo jiné také tím, že zde turista nemá potíže se závratí. Takovouto vlastností se může ale pyšnit ( vedle i nízké nákladovosti ) i několik rozhleden v nevelké vzdálenosti od města, které doposud není možné ani dohledat v turistických mapách. Najít se dají pouze jejich fotografie na Fotografických Mapách cz.
 
1. Rozhledna na Třebovských stěnách, nedaleko od rozcestí U Prokopa nad Skuhrovem na konci Naučné stezky Údolím Skuhrovského potoka. Tato jednoduchá vyhlídka na Lanškrounskou kotlinu s barevným informativním panoramatickým pohledem je asi nejznámějších ze zde popsaných.
GPS : 49°56´04´´S, 16°30´33´´V
 
 
2. Určitě téměř skoro neznámá je Sloupenská rozhledna na kraji lesa pod Vilamovským kopcem, ležící mimo turistické trasy. Je to vlastně malý otevřený domeček, uvnitř vyzdobený mapou a malou galerií fotek hub. Při výhledu z rozhledny pomůže při orientaci i jednoduchý informační reliéf. Kdyby z toho někdo dostal náhodou zažívací potíže, je zde i k dispozici toaletní papír…
GPS : 49°56´11´´S, 16°19´38´´V
 
 
3.Známější je snad trochu vzdálenější rozhledna Na Štimberku u Poříčí u Litomyšle na Naučné stezce Okolo Štimberka. Od výše zmíněných se liší tím, že tato cca 1 m vysoká dřevěná stavba jako její větší sestry obsahuje i Návštěvní knihu v kovové schránce .
GPS : 49°47´11´´S, 16°11´26´´V
 
 
Jedno však mají tyto rozhledny s většinou ostatních společné, je z nich krásný výhled.
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz