TŘEBOVÁCI KONCERTOVALI V ÚSTECKÉM MUZEU

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí otevřelo ve čtvrtek 10. září úžasnou výstavu o trampech a trampingu. Hernychova vila se zaplnila povětšinou dříve narozenými kamarády táborových ohňů, seděli jako na potlachu kolem plápolajícího ohýnku (naleštěné parkety vše přestály bez nejmenší úhony…)
Táborové osady, potlachy, trampské skupiny měly zastoupení téměř v každém městě bývalého socialistického Československa.  Bezkonkurenčně jim však kralovala Česká Třebová. Třebováci byli k vidění i na každé druhé židli slavnostní vernisáže v Ústí nad Orlicí, mnozí z nich vypomáhali i při samotné přípravě unikátní výstavy. Za všechny jmenujme mořeplavkyni Alenu Pirklovou či všeobecného aktivistu Milana Buchtu.
Již od 16 hodin vyhrávala přítomným českotřebovská skupina Carramba, na foukací harmoniku a kytaru zahrál i zazpíval Karel Vašák alias Tulák Charli z Prahy, přímo při práci byl k vidění velice zručný trampský řezbář. Březovými plackami byli odměněni ti nejskalnější milovníci přírody. (Škoda, že dnešní mládež již kamarádské posezení v panenské přírodě tolik nebere…)
Kamarádskou atmosféru překrásného odpoledne i večera ještě umocnilo vystoupení originálního „Bab tria“, odkud – pochopitelně z České Třebové.
Na prohlídku výstavy o trampech, která potrvá do 1. listopadu 2015, si vyčleňte rozhodně několik hodin. Ve třech sálech se dočtete podrobnosti o nejzajímavějších trampských písničkářích, malířích či řezbářích. Prohlédnete si, v čem trampové do přírody putovali, jak nocovali, z čeho pili i jedli… K vidění jsou i cancáky, hudební nástroje, placky, zvadla a mnoho dalších potřebných věcí.
Městské muzeum v Ústí nad Orlicí vás zve na prohlídku Út – Pá 9-11,30;12,30-17 hodin, So, Ne 13,30 – 17 hodin
                                                                                                                                                           Milan Richter
Carramba, Bab trio, Z vernisáže      Foto: M. Richter