ZEMŘEL STANISLAV UMA                                               

Pro mnoho českotřebovských i orlicko-ústeckých občanů bylo úterý 15. září jedním z nejsmutnějších. Pedagogům, muzikantům, atletům i cyklistům zemřel v nedožitých dvaasedmdesáti letech jejich dlouholetý kamarád STANISLAV UMA.
Po zdravotní komplikaci havaroval na svém oblíbeném kole a těžce se zranil. Třítýdenní boj o život ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bohužel prohrál.
Stanislav Uma pocházel z učitelské rodiny, jeho otec byl dlouhá léta ředitelem ZŠ v Ústí nad Orlicí – Hylvátech. Nadšeným sportovcem byl od mládí. V Jiskře Ústí nad Orlicí se věnoval atletice. Zprvu závodil, následně dělal dlouhá léta rozhodčího. Stovky českotřebovských žáků uvedl do života. Nejdříve jako učitel ZŠ Dukelských bojovníků, dnes ZŠ Habrmanova, později dělal až do důchodu ředitele ZŠ Nádražní v České Třebové.
Neúnavným sportovcem byl Stanislav Uma až do konce života. Zdolat pro něho na kole 450 km za čtyřiadvacet hodin nebyl vůbec žádný problém. V posledních letech jezdil ve dvojici s vnučkou Lucií. Za tropického vedra 360C ujeli 4. a 5. července 2015 v Hylvátech 533 km. Pochopitelné je, že je aktivně opečovávala celá rodinka. Nebál se ani velkého převýšení. Po měsíci, 1. srpna si úspěšně projel Krkonošskou stovku. Když náhodou nezávodil, byl aktivním pořadatelem, jako třeba u Českotřebovského cyklomaratonu.
Kamarádi však znali Stanislava Umu i jako vynikajícího muzikanta. Svým zpěvem a hrou na klávesy obohatil mnoho výročních rodinných setkání i školních srazů. Miloval swing. Jeho mistrovskou hru obdivoval i známý zpěvák Láďa Kerndl, kterého několikrát doprovázel.
Náhlý odchod Stanislava Umy pochopitelně nejvíce zarmoutil jeho rozvětvenou rodinu, nikdy na něho nezapomenou ani jeho početní kamarádi.
                                                                                                                                     ČEST JEHO PAMÁTCE !
Když na záda Ti číslo vlepí
i dědoušek jak střela letí
STANDO, Ty jsi nikam neodlétl
budeš jezdit s námi
                                                                                                              Kamarád Milan Richter
Foto: STANISLAV UMA sportovec, muzikant