Sídliště Křib (ale i jeho široké okolí)
potřebuje dětské hřiště  

Sídliště Křib v České Třebové patří mezi nejstarší českotřebovská sídliště, bylo dokončeno začátkem 70. let, později zde pak byly dodatečně postaveny další domy čp. 2019, 20 a 2021. Je poměrně blízko centra města, na kopečku, jeho revitalizované domy nelze na panoramatu města přehlédnout. Snad nejvíc nápadný je dvojdům 1807/1808 nad Kobylím dolem. Stáří řekněme 45 let se nyní projevuje různým způsobem. I když je v okolí sídliště ve srovnání s jinými lokalitami snad nejvíc garáží, tak existuje trvalý nedostatek parkovacích míst, vzrostlá zeleň vyžaduje údržbu a po změně také volají opotřebované betonové dlaždice na chodnících.    Nemohou se vyměnit všude ve městě najedno, to je samozřejmé.  Od svého začátku však tvůrci sídliště nepamatovali na děti. Jakousi plochu hřiště dnes můžeme najít vklíněnou mezi parkující automobily a tedy pro dětské hry velmi nevhodnou. Za domem 2019/2020 je neudržované zarostlé volejbalové hřiště a v koutku za trafostanicí pak něco, co bylo kdysi pískovištěm. Kolem domů jsou zelené plochy, ovšem ne tak velké a ne v rovině, aby umožnily investici do slušného dětského hřiště. Navíc jsou plochy v majetku města označené jako zeleň  používány pro pojezdy automobilů do garáží, které vyrostly na okraji soukromých zahrad patřící k domům u Moravské ulice, jistě se souhlasem města, neboť garáže mají svá červená čísla.

V dnešní době jsou na nově postavená dětská hřiště přísná pravidla, nelze nic postavit bez atestu, na divoko, dětská hřiště je zapotřebí udržovat, kontrolovat, je výhodné, když jsou oplocená, aby sem  nechodili "páníčkové" venčit pejsky. V každém městě mají dětská hřiště a máme je také v České Třebové, jejich lokality jsou označeny v mapě města. Z mapy vyplývá, že  rodiče s dětmi ze sídliště Křib a okolních lokalit to mají ve městě nejhorší, na  kterékoliv dětské hřiště mají nejdál. Když jde maminka s kočárkem třeba do Javorky (vzdálenost je 2 x 1200 metrů, tam a zpátky) , tak si dětské hřiště asi moc neužije. Každý nemá auto (nebo dvě), aby maminka mohla zajet třeba dál (do Litomyšle ale i do Třebovice) a neztratila tolik času a energie.   (Po kliknutí na mapu se zvětší do nového okna)

Říká se, že sídliště Křib zestárlo, a tak už zde není tolik dětí jako v sedmdesátých letech po jeho postavení.  Zestárlo i sídliště Lhotka, byť je o deset let mladší. Sídliště se ale "recykluje" Vyrostlé děti zůstaly, mají zase děti a ty si chtějí někde hrát a nemají kde. Nároky jsou také mnohem vyšší než byly v době postavení sídliště. Dříve stačilo několik tzv. "hracích prvků" a bylo vystaráno.  Ptal jsem se na odboru rozvoje města a investic zda se problémy sídliště Křib řeší, zda se o nich ví.  Dozvěděl jsem se že Křib rozhodně není zapomenutým koutem města. Průzkum na sídlišti mezi domovními samosprávami ukázal, že hlavním problémem je především parkování, které tedy bude město řešit nejdříve. To ovšem naznačuje, že zvýšení počtu parkovacích míst současně znamená, že hrací plochy pro děti budou až následně. Město má ale snahu  jednat o instalaci nových hracích prvků, kde to jen bude možné.  

Myslím, že třeba i zajímavé izolované dětské atrakce město a sídliště neobohatí. Opravdu by se na Křib nevešlo opravdové dětské hřiště, třeba menší velikosti, třeba tak malé, jaké nám postavila "Duhová energie"  v Javorce za "selkou"?  Měřil jsem plochu na západní a osluněné straně domů čp. 1802 - 1806  a myslím, že by se sem menší oplocená plocha 7 x 18 metrů s atrakcemi vešla. Je vyznačena na vedlejší mapce a na konci je i fotografie tohoto místa. Nebude však zcela v rovině. Byla by pod okny bytů, ale na podobném místě (také pod okny domů) vyrostlo na Lhotce dětské hřiště Rákosníček. 

Pokud se dětské hřiště na Křib nevejde, tak nezoufejme.  Domnívám se, že velmi vhodnou plochou v docházkové vzdálenosti z Křibu (kolem 500 metrů) je park na Zámostí, kde by se atrakce pro děti dobře vešly, ozvláštnily a oživily by lokalitu, odkud je na jiné dětské hřiště opravdu strašně daleko.  Podle rozhovorů by i  tuto možnost rodiče dětí ze sídliště Křib přivítali. Z Křibu na Zámostí je celkem příjemná procházka kolem řeky Třebovky po cestě, kde není příliš veliká dopravní frekvence a tamní park by byl i lákavým místem maminek s dětmi z dalších lokalit v centru města.  Jediným problémem je zatím to, že všechny plochy parku nepatří zatím městu. Vím však, že těsně před šťastným ukončením je výměna pozemků pana Jiřího Drašnara za jinou parcelu v západní části města a pak už zbývá jen poslední parcela parku č. 424/17 o velikosti 824 m2, která má v současné době tři spoluvlastníky. Stejně ji nemohou využívat a tak by ji jistě městu prodali. Celé toto řízení by mohlo být jistě rychle realizované.

Problém s chybějícím dětským hřištěm na Křibu jsem si nevymyslel. Článek píšu po návštěvě rodičů z Křibu a také po osobních jednáních s dalšími v Mateřské škole Vinohrady, kterou děti z Křibu navštěvují. Vidí v lokalitě Křib svůj handicap a nechtějí, aby byl vývoj stejný jako v době, kdy oni byli ještě dětmi a žádná hřiště nebyla. Nyní hřiště existují, ale z Křibu je tam strašně daleko. 

Zřízení hřiště je také otázka finanční. Jistě je ale v rámci městského rozpočtu řešitelná, jde jen o to, čemu dát prioritu. Zda na vybetonování dalších ploch pro parkující automobily (jako se děje nyní na Trávníku), nebo pro děti a jejich hřiště. Sám se přikláním spíše k variantě vybudovat "pořádné hřiště" na Zámostí, tato lokalita se mi zdá pro děti i budoucí vývoj města jako stvořená. Leží přece také u cyklostezky, která bude brzo pokračovat dál na Rybník. Mimo dětské hřiště se sem vejde i menší sportoviště či minigolf a odpočinkový kout, přes léto třeba i stánek s občerstvením. Kolem protéká Třebovka, do města není daleko....

Milan Mikolecký

  Místo pro hřiště u sídliště Křib

Zapomenuté pískoviště

Volejbalové hřiště za čp. 2021