Hradozámecká noc na Zámečku se vydařila                        

Zámeček se mezi ostatními 80 památkami umístil na velmi pěkném 24 místě v celostátní návštěvnosti této akce
 
Už počtvrté se rudoltický Zámeček přidal k ostatním památkám, které se účastnily této pěkné celostátní akce, celkem to letos bylo 80 hradů a zámků. Během příprav jsem ve věži a sklepení rozmístila něco přes 300 svíček, jen jejich zapalování trvalo skoro hodinu. Když se setmělo, vypadala věž osvětlená svíčkami velmi romanticky.
Doprovodný program byl letos vylepšen dvěma novinkami. V třetím patře si návštěvníci pod dohledem šermíře mohli vyrazit zámeckou pamětní minci a kdo měl zájem dozvědět se zajímavé informace o vlastnostech kovů. Mnozí také využili možnosti dát si do návštěvní mapy špendlík do místa,odkud přijeli. Schodiště i místnosti věže byly osvětleny více než 200 svícemi, ostatní svítily ve sklepení.
Pod věží od 20 hodin zpíval ženský sbor z Lanškrouna pod vedením paní J. Uhlířové, zájemci si mohli poslechnout pěkné skladby od různých autorů.
Na louce před věží se zabydlela kejklířská skupina Ascarya, u které si děti mohli vyzkoušet žonglování s talíři a další dovednosti. Velký zájem byl o prohlídku sklepení, kde průběžně probíhaly scénky a souboje ze života šermířů v podání členů skupiny historického šermu Garde Gris z Pardubic. Toto oživení sklepeních prostor se i letos návštěvníkům velice líbilo, měli dojem, jako kdyby tam šermíři opravdu láteřili a bojovali každý den.
Druhou letošní novinkou byl příchod zámecké bílé paní, která se objevila za oknem prvního patra a později sešla i mezi návštěvníky. Měla krásné bílé šaty a klobouk se závojem a v ruce svíci. To bylo něco pro děti, které se s ní rády fotily a všude za ní chodily.
Tentokrát přálo i počasí, byl teplý letní podvečer a tak přišlo za čtyři roky kdy se Zámeček této akce Národního památkového ústavu účastní nejvíce návštěvníků, celkem jich bylo 377.
Byl to trochu větší nápor na občerstvení, než se čekalo, a pro příště už víme, že bude třeba rozšířit nabídku, aby si návštěvníci mohli vybrat z více druhů dobrot.
Všichni se těšili na ohnivou podívanou, která v podání kejklířů byla opět moc pěkná, při jejich žonglování s ohnivými řetězy a tyčemi se přihlížejícím  doslova tajil dech a vznikly zajímavé fotografie. Některé z nich budou opět vystaveny na Zámečku nebo bude možno si je prohlédnout na stránkách obce Rudoltice, stránkách Zámečku, www.novyzamek.cz i na stránkách města Lanškrouna. Protože se s kamerou přijela podívat i regionální televize Oik, bude video z akce na stránkách www.oik.cz a i lanškrounský infokanál natočil reportáž, kterou bude možno si prohlédnout na www.lainfokanal.cz.
Děkuji za podporu této akce f. Omega tech, obci Rudoltice a všem, kteří Zámeček podporují.
Ráda bych také poděkovala Zdeně, Vladimírovi a Lubošovi, díky nimž máme z této akce krásné fotografie. Podle přehledu z NPU se Zámeček letos umístil v návštěvnosti na velmi pěkném 24 místě, je to zatím nejlepší umístění mezi památkami které se akce účastní.
Na příští rok bych ráda s pomocí dalších nadšenců připravila lampionový průvod před věží a další program, který ještě na Zámečku nebyl a možná že příště přijde i kouzelník.
Už nyní jsem zvědavá, na kolikátém místě se Zámeček v letošní návštěvnosti mezi  památkami, většinou spravovanými státem umístí, zatím byl vždy v první třetině, což považuji za velký úspěch. Bylo to moc pěkné zakončení prázdnin na Zámečku, na prohlídku se zájemci i dál mohou objednávat telefonicky na č. 776 642 277, ráda je provedu,pracuji však na směny, tak je třeba se předem domluvit. Stále se také na Zámečku sbírají v rámci charitativní akce knoflíky, kdokoli chce,může na další Český rekord přispět jakýmikoli knoflíky, z kterých vzniká na Zámečku unikátní expozice.