Řidiči v hledáčku policejního radaru                                   

Kontrola dodržování nejvyšší povolené rychlosti na území České Třebové byla předmětem dopravně-bezpečnostní akce, kterou v uplynulém období realizovala Městská policie. Důvodem byla především varující statistika dopravních nehod, ve které Policie ČR u nás zaznamenala výrazný nárůst jejich počtu.
Nepřiměřená rychlost pak dlouhodobě patří v četnosti jejich příčin na jednu z čelních příček.
V průběhu více než měsíce, takřka každý druhý den, se proto mohli řidiči setkat s hlídkou strážníků vybavenou mobilním radarem. Řidiči byli řešeni přímo na místě, včetně jejich bodového ohodnocení. Stanoviště na měření rychlosti byla vybírána nejen podle zkušeností z výkonu služby, ale bylo přihlédnuto i k požadavkům veřejnosti. Měřilo se tak na ul. Moravská, Semanínská, Dr.E.Beneše, Kubelkova, Pod Březinou, na Lhotce, v Břízkách, ale i ve Skuhrově. Výhodou našeho radaru je jeho mobilita. Během dvouhodinového měření je možné i 3x změnit lokalitu. A výsledky akce? Celkem bylo zjištěno 101 přestupků, za které bylo uděleno 62.000,-Kč na blokových pokutách, 4 přestupky byly předány správnímu orgánu. Nejvyšší zaznamenanou rychlostí bylo 92 km/hod., v jednom případě byla zadržena řidička, která měla udělen zákaz činnosti kvůli řízení pod vlivem návykových látek, jindy zase řidič, který byl již tzv.“vybodován“ a rovněž tedy neměl za volantem co dělat. V obou případech byli předáni Policii ČR. Mezi pozitiva, kromě preventivního přínosu přítomnosti strážníků na rizikových místech komunikací, řadím skutečnost, že u žádného z hříšníků nebyl v dechu zjištěn alkohol.

Výše uvedené výsledky nás utvrdily v přesvědčení, že kontrola rychlosti by měla zůstat mezi našimi prioritami. Jak se to promítne do počtu zjištěných dopravních nehod, ukáže budoucnost.

Petr Baláž – zástupce velitele Městské policie