Kulturní akce Svátek seniorů se letos uskuteční
 
v osmi městech České republiky

Na 1. říjnový den připadá Mezinárodní svátek seniorů. V Jihomoravském kraji v agentuře Sun Drive Communications s.r.o. se před pěti lety zrodila zajímavá myšlenka, jak Mezinárodní svátek seniorů společně oslavit. Cílem oslav Svátku seniorů v řadě českých a moravských měst je především vyjádření společné úcty, která seniorům právem patří, jako vděk za jejich lásku, péči a práci pro společnost. Ve spolupráci s dalšími organizátory, kterými jsou především krajské a městské úřady se uskuteční kulturní událost Svátek seniorů, která právě k příležitosti Mezinárodního dne seniorů přináším našim blízkým kulturní zážitek.
Letos se akce Svátek seniorů uskuteční v Hradci Králové, Pelhřimově, Ústí nad Labem, Prostějově a Pardubicích. Dalšími místy, kde jsou akce uspořádány v rámci projektu Senior Pasy, jsou města Olomouc, Most a Brno. Tato událost, na kterou je vstup zdarma, potrvá většinou od 14.00 do 17.00 hod. Akce je určena všem seniorům jako poděkování za jejich celoživotní zásluhy pro rodinu a blízké. Organizátoři chtějí touto událostí také podpořit mezigenerační soužití.
Senioři se mohou těšit na pódiová vystoupení moderovaná Marií Tomsovou a Zbyňkem Louckým, hlavní hvězdou letošního svátku bude Vladimír Hron se svým programem „Vladimír Hron a jeho hvězdy, které nehasnou“. Mezi dalšími vystupujícími uvidíme například lidového vypravěče Frantu Uhra z Lanžhota, Josefa Sochora nebo seniory oblíbeného Marcela Zmožka. Pro seniory bude připravena kavárna, v níž se bude podávat zdarma káva a koláček. V doprovodném programu se představí nejen seniorské organizace ale také knihovny, červený kříž a městská policie, která bude poskytovat preventivní poradenství.  Za zmínku stojí další aktivity přímo v místě konání, kde si senioři kromě změření BMI mohou nechat vyšetřit zrak nebo přeměřit krevní tlak.
K Svátku seniorů se připojují také další instituce a organizace. Muzeum v Litomyšli poskytne volný vstup pro všechny seniory. Divadlo Karlín připravilo představení „Noc na Karlštejně“ za zvýhodněné vstupné 1 + 1 zdarma. Knihovna Jiřího Mahena v Brně organizuje již každoročně výtvarné dílny nejen pro aktivní seniory. Zámek Slavkov poskytne 50 % slevu na vstupné a připraví doprovodný program přímo pro seniory. Kino Scala bude za zvýhodněné vstupné 40 Kč promítat speciálně pro seniory smímek „Domácí péče“. Studio Dva divadlo připravilo pro seniory představení „Hvězda“ s Evou Holubovou za zvýhodněné vstupné 150 Kč. Další subjekty, které se zapojily poskytnutím mimořádných slev na svoje služby nebo zboží jsou zveřejněny na webu www.svateksenioru.cz.
Na první den října připadá u nás zatím spíše neznámý Mezinárodní svátek seniorů, ve většině zemí světa si jej však lidé připomínají již od roku 1998. Tento svátek nabízí nejen oficiální rámec pro zdůraznění vřelých vztahů dětí k vlastním prarodičům, ale zároveň také představuje příležitost pro naplňování myšlenky aktivního znovuzapojování seniorů do společenského dění. Asi každého napadne přinést ve sváteční den seniorce květinu, pozvat dědečka na skleničku, nabídnout prarodičům společnou návštěvu divadla, koncertu nebo výstavy. Neméně cenné ovšem může být z pohledu dříve narozených i prosté a zdánlivě obyčejné posezení u kávy v úzkém rodinném kruhu nebo příjemné kavárně či cukrárně.

Společné oslavy se letos uskuteční v těchto městech

24. 9. 2015 – Hradec Králové, Pivovarské náměstí, 13.00 – 17.00
28. 9. 2015 – Pelhřimov, Masarykovo náměstí, 14.00 – 17.00
30. 9. 2015 – Ústí nad Labem, Atrium Magistrátu města, 14.00 – 17.00
1. 10. 2015 – Prostějov, KasCentrum, 14.00 – 17.00
2. 10. 2015 – Olomouc, Vlastivědné muzeum, 14.00 – 17.00
3. 10. 2015 – Most, 1. náměstí v Mostě, 13.00 – 17.00
4. 10. 2015 – Brno, náměstí Svobody, 14.00 – 17.00
5. 10. 2015 – Pardubice, Palác Pardubice, 14.00 – 17.00

Více informací včetně plakátů a podrobných programů naleznete na www.svateksenioru.cz

Kontakt:
Bc. Marika Kreuzerová - 727 810 558
Sun Drive Communications s.r.o.
Mendlovo nám. 1a, 603 00 Brno
mkreuzerova@sundrive.cz,