Středisko Javor hlásí: návštěva u slovenských skautů    

Po loňské návštěvě, kdy nám slovenští skauti oznámili, že obnovili činnost svého oddílu, se skupina skautů III. chlapeckého oddílu vydala na své pravidelné podzimní setkání do Svitu, které se konalo ve dnech 5. 9. – 8. 9. 2015. Plni očekávaní, jak se jim daří v jejich obnoveném oddíle, jsme i přes nepříznivou předpověď počasí vyrazili v sobotu v časných ranních hodinách na cestu.
První den návštěvy jsme cestu využili k návštěvě polské části Vysokých Tater, kdy jsme navštívili horské středisko Kiry. V tomto středisku se nachází několik jeskyní, které jsou volně přístupné. Jako první jsme navštívili jeskyni „Mroznou“, která má jako jediná umělé osvětlení a dále jsme navštívili dvě jeskyně, ve kterých jsme museli využít baterky. Po návštěvě horské chaty „Hala Ornak“ a jezera „Smreczynski staw“ jsme se vydali na další cestu přes středisko zimních sportů Zakopane do vesničky Šuňava, kde jsme našli útočiště u br. Fera. Po vřelém přivítání od jeho rodiny jsme zkonzumovali připravený guláš a plni očekávaní co nám přinesou další dny, jsme ulehli. Po ranním rozbřesku a rychlé snídani, kdy obloha nevěstila nic dobrého, jsme vyrazili do Slovenského ráje a pomalu jsme se začali smiřovat s představou, že ani při letošní výpravě nezdoláme žádný Tatranský vrchol, neboť dle předpovědi počasí mělo v horských polohách začít chumelit a horská služba výpravy na hřebeny Tater nedoporučila.
Po příjezdu na parkoviště na „Podlesok“ jsme se vydali údolím na průchod „Suché Belé“ a dále „Malý Kyseľ“, odkud jsme pokračovali na „Kláštorisko“ a dále přes „Prielom Hornádu“ zpět na Podlesok, odkud jsme se vydali na cestu do Svitu. Zde jsme měli domluvené setkání s vedoucím skautů Fricem. Po přivítání jsme si sdělovali zkušenosti z našich oddílů. Naši kamarádi nám povyprávěli o svém vydařeném táboře, který měli v Batizovcích a o dalších plánech v jejich skautském oddíle. My jsme si prohlédli nové skautské stezky, které připravil slovenský skauting, a rozhodli se, že něco z nich rádi využijeme při práci v našem oddíle. Při večerním loučení, kdy jsme slovenské skauty pozvali na návštěvu k nám do Č. Třebové, jsme se přesunuli na naši základnu.
Další den, kdy jsme byli zaskočeni ranním mrazíkem a obloha nevěstila nic dobrého, jsme po snídani vyzvali našeho hostitele, zda nechce pomoci s nařezáním složeného dřeva na topení v domě. Při práci nám čas rychle uběhl a s ohledem na počasí jsme se po dobré kyselici a zapečených bramborách rozhodli k prohřátí našich těl. Odjeli jsme do obce Vrbov, kde se nachází „Thermal park“. Termální koupaliště je otevřené po celý rok a má vynikající vodu plnou minerálů.
Ráno po rozbřesku nás čekal už poslední den našeho pobytu, a protože se počasí trošku umoudřilo, tak jsme se rozhodli navštívit aspoň Štrbské pleso, vystoupat na vodopád „Skok“ odkud byl krásný výhled na zasněžené okolní vrcholy. Když jsme se pokochali krásou horských velikánů, tak jsme se vydali na cestu k domovu. Cestou nás ještě čekala zastávka v salaši „Krajinka“ s nákupem pravých slovenských sýrů a následně již jen cesta do České republiky.
Na závěr naší návštěvy můžeme konstatovat, že nás velmi potěšilo, s jakým zaujetím se podařilo slovenským skautům obnovit jejich oddíl, kolik mají malých dětí a můžeme jim pouze popřát, aby vydrželi, nenechali se znechutit, když se zrovna nebude dařit a aby k dětem našli schopné a obětavé vedoucí. My se budeme těšit, že naše desetiletá spolupráce bude dále pokračovat a již dnes se těšíme na jarní setkání se slovenskými skauty v České Třebové.
Spolupráce se slovenskými skauty je podpořena Městem Česká Třebová, kterému tímto děkujeme. 
III. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová