Hledáme  fotografie soch z  Javorky                                     

V parku  Javorka, přibližně naproti rybářské líhni, po levé straně cesty, vedoucí k prameni, dodnes vidíme ve svahu umístěný rozměrný opracovaný kámen. Jedná se vlastně o podstavec, na němž byla umístěna, ještě v době poměrně nedávné, kamenná plastika. Stejně jako řada dalších menších sochařských děl v parku se jednalo o práci kamenické školy v Hořicích, které do Třebové nechal někdy koncem 50. let 20. století  dopravit zdejší knihař, loutkoherec  a příznivec Javorky František Navara.
Na zmíněném podstavci stávala kamenná hlava. S největší pravděpodobností se jednalo o kopii Michelangelova Mojžíše. Jisté je, že nám dětem, někdy na přelomu 70. a 80. let minulého století připomínala čerta. Pro nás tehdy vypadala hrůzostrašně a kolem ní se vždy Javorka proběhla a dívali jsme se vždy na druhou stranu. Bohužel však  o něco později byla hlava rukou vandalů částečně poškozena a ještě později zcela  zmizela.  Možná ji má někdo na chatě či na zahrádce! Jen kámen zůstal. Přes poměrně značný přehled o fotografiích staré Třebové se mi, bohužel, nepodařilo získat fotografii této plastiky, ač některé další sochařské práce, dnes z Javorky také  odstraněné, jsou zdokumentovány. Nepomohlo ani pátrání ve výše uvedené hořické škole.
Díky Františku Navarovi se po řadu let v Javorce také nacházela řada snad sedmi ženských hlaviček, opět kopií, snad antických prací, „rozesetých“ po celém parku. Bohužel i ty zmizely a nejsou mi známy jejich dochované fotografie. Nyní se obracím na Vás, Vážení čtenáři zpravodaje,  s prosbou o pomoc. Nemáte někdo doma, ve svých  albech či fotografiích snímky výše uvedené někdejší  sochařské výzdoby parku? Vím, že ve Třebové již v minulosti byla celá řada fotoamatérů a členů fotokroužků, pocházejících z řad školní mládeže. Třeba někomu z nich Javorka učarovala a nějaké snímky zde pořídil. Také vím, že v parku byly po léta  zachyceny objektivem děti a manželky třebovských občanů. Proto je klidně možné, že snímky existují a prostě  o nich nevíme. Po fotografiích pátrám z důvodu letošního výročí založení Javorky. Parku bych rád totiž věnoval jeden ze seminářů ve zdejším muzeu. Proto by se snímky velmi hodily.
Na závěr ještě jedna prosba. V umělém skalisku nad rybníčkem, v malém výklenku, bývala v minulosti také umístěna soška. Dle pamětníků snad dokonce dvě po sobě. Nikdo si již však přesně vybavuje, co soška představovala. Nevzpomene si někdo z javoreckých dětí, které určitě v parku a u rybníčka prožily své dětství ?
Předem děkuji za jakoukoliv zprávu a za Vaši případnou ochotu.
                                                                  
                                                                     Martin Šebela