Pardubice mají rekonstruovanou sokolovnu na Olšinkách
Zcela novým kabátem i vnitřním vybavením se do dvouleté rekonstrukci může pyšnit pardubická sokolovna Na Olšinkách, která se v pátek dočkala s téměř ročním zpožděním otevření po náročné rekonstrukci. Oprava celého objektu stála bezmála 128 milionů korun. Budova byla přestavěna od střechy až do suterénu. Vše v nové podobě si mohli prohlédnout návštěvníci během sobotního dne otevřených dveří. Od příštího týdne už vnitřní prostory obsadí zájemci, na které čeká kompletně přebudované sportoviště. Slavnostního přestřižení pásky v pátek 4.9. se zúčastnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, primátor města Pardubic Martin Charvát a starostka pardubického Sokola Lenka Pařízková. Mezi hosty byl i náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Linek nebo také starostka Českotřebovského Sokola Růžena Dobroucká.
Rekonstrukce sokolovny Na Olšinkách byla již třetí etapou, která během posledních pěti let změnila areál v centru města k nepoznání. V roce 2010 se sportovci za více než 37 milionů korun dočkali nafukovací haly, tartanového oválu, osvětleného multifunkčního hřiště s umělou trávou, beach volejbalu, antukových kurtů a zázemí s šatnami a sociálními zařízeními. O rok později byla venkovní část dokončena za 6,5 milionů, včetně modernizace volejbalové tribuny, technického zázemí a dalších sportovišť. Nejnákladnější a nejnáročnější byla třetí etapa, která se týkala především hlavní budovy. Celkové náklady se vyšplhaly na více než 128 milionů korun. Všechny etapy čerpaly finanční prostředky z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a byly součástí Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM).
Hotovo mělo být už loni, sokolové se zadlužili. Kvůli problémům s původním dodavatelem, které vedly k novému výběrovému řízení, se totiž rekonstrukce rozsáhlého objektu protáhla a práce se zastavily. Původně měla být budova přístupná sportovcům už v červnu minulého roku.  Kvůli průtahům stavebních prací navíc přišli sokolové o část evropských dotací. Chybějící peníze si půjčili od města, nyní je třeba vyřešit splácení čtyřicetimilionového úvěru. Nyní prostory sokolovny, velké i malé tělocvičny, navíc s velkou lezeckou a boulderingovou stěnou nabízejí světlejší tvář, přímo ve vestibulu je občerstvení.  Pohodlné zázemí najdou v budově jednotlivci a kolektivy z různých sportovních odvětví. Největší proměnou prošly šatny, kde odstraněním příček vznikl otevřený prostor s více než čtyřmi stovkami uzamykatelných šatních skříněk a s převlékacími kabinkami. Zrenovované je také veškeré sociální zařízení včetně sprch. 
Sokolovna Pardubice je dobrý vzor pro naši českotřebovskou sokolovnu. Kolik by stála její rekonstrukce a kdo by ji asi zaplatil? Podařila se rekonstrukce sokolovny např. ve Vysokém Mýtě nebo třeba v Brandýse nad Orlicí i jinde, je proto třeba bojovat za sdružené vícezdrojové financování  rekonstrukce areálu českotřebovského Sokola, který je sice používaný a použitelný, leč značně omšelý a  rozhodně není chloubou města.
 
Příklad z Brandýsa nad Orlicí:  Sokolovna ožila 
Dne 7. 4. 2010 proběhla v Hotelu Jiřička valná hromada TJ Sokol Brandýs nad Orlicí, kde členové jednoty rozhodovali o dalším osudu doposud uzavřené sokolovny. Před touto valnou hromadou měli všichni zájemci, a to i občané města a hosté, možnost sokolovnu projít a prohlédnout si její současný stav. Na valné hromadě pak výbor jednoty seznámil členy se dvěma cestami dalšího vývoje. Cestou první bylo věnovat sokolovnu Východočeské župě Pippichově bez dalších závazků ale i možností ovlivňovat další osud sokolovny. Cestou druhou bylo sokolovnu ponechat v majetku TJ Sokol Brandýs n. O. a zkusit ji oživit pořádáním kulturních akcí, koncertů a výstav. Výbor jednoty po důkladném rozboru obou možností, a také díky tomu, že se objevili aktivní lidé, ochotní pro sokolovnu a její oživení pracovat, doporučil členské základně cestu druhou, a to ponechat sokolovnu v majetku jednoty a zkusit ji postupem doby plně zprovoznit coby kulturní stánek známý v širém okolí.
Vzhledem k historii sokolovny, která je sama o sobě dominantou Brandýsa nad Orlicí a kulturní památkou, nebylo velkým překvapením, že členové jednoty jednohlasně rozhodli o zachování sokolovny ve správě své jednoty a podpořili tak úsilí v její novou budoucnost, jako kulturní a občanské centrum Brandýsa nad Orlicí.
To bylo před 5 lety. Vše se stalo skutečností, sokolovna funguje, právě o minulém víkendu se v sokolovně konala první část  letošního Brandýského mámení, hraje se zde divadlo atd....
 
Chrudim - problémy se sokolovnou má vyřešit město. Problémy se sokolovnou na Tyršově náměstí má také město Chrudim, kde se po delším vyjednávání podařilo bezúplatně převést sokolovnu do majetku města, souhlas ústředí Sokola trval poměrně dlouho. I tak se její rekonstrukce a její financování zatím spíše připravuje,  je rozsah bude také značný

 

Fotografie ze slavnostního otevření sokolovny Pardubice pořídil Luboš Kozel