Od 1. ledna je v čele Kulturního centra Česká Třebová nový ředitel Mgr. Josef Kopecký
Tak rozhodla rada města v pondělí 24. 11. na základě doporučení konkurzní komise vedené Mgr. Josefem Menšíkem  ještě v období před komunálními volbami. Konkurzu se tehdy zúčastnili čtyři  uchazeči, ze kterých doporučení získal jako jediný právě Mgr. Josef Kopecký. Rada Města souhlas se jmenováním a uzavřením pracovní smlouvy schválila v pondělí 24. listopadu.

 

K 31. 12. 2014 odešel z funkce ředitele KC doc. Mgr. František Preisler. Jeho odchod mnozí činitelé z kulturní oblasti považovali za tak  významný, že publikovali  své veřejné poděkování. Veřejně poděkoval za práci pro Českou Třebovou také starosta města Jaroslav Zedník:

Poděkování za práci pro Českou Třebovou 

K 1. lednu 2015 odchází z funkce ředitele českotřebovského Kulturního centra jeho dlouholetý ředitel doc. Mgr. František Preisler.  Jeho nástup do funkce na přelomu století znamenal pro českotřebovský kulturní život podstatnou změnu, Jako uznávaný profesionál a osobnost s velkým přehledem dokázal realizovat kulturní akce vysoké úrovně, za jeho působení se dařilo připravovat prestižní divadelní předplatné, realizovat rekonstrukci chrámových varhan v kostele sv. Jakuba, v rámci českotřebovských hudebních festivalů realizovat koncerty takových těles, které by zde bez jeho působení nikdy nevystupovaly.  Česká Třebová se právě díky doc. Fr. Preislerovi a jeho synovi dirigentu Františku Preislerovi stala podvakrát dějištěm koncertů Smetanovy Litomyšle. 
Za jeho dlouhodobý skutečně  vysoce profesionální výkon ve funkci ředitele Kulturního centra bych  chtěl v souvislosti s jeho odchodem z funkce veřejně poděkovat. Velmi bych si přál, aby se mohl i nadále podílet v čele  festivalového výboru na dramaturgii  dalších ročníků  českotřebovských hudebních festivalů tak, aby práce, kterou započal, měla své další pokračování se stejně vysokou úrovní jako doposud.   Jaroslav Zedník, starosta města                 

Děkuje Kruh přátel hudby a nejen on 

Opět v České Třebové , to je vždy milý pocit. Tak by měl vypadat hudební život menšího města. Bravo!“  napsal do kroniky světově proslulý zpěvák – basista Richard Novák. Jeden z mnoha umělců, které do našeho města zval doc. František Preisler, často za výrazného přispění svého syna , mladého geniálního dirigenta Františka Preislera III.
S panem docentem Františkem Preislerem,bývalým  pedagogem Janáčkovy akademie múzických umění, ředitelem Brněnské opery a od roku 2002  ředitelem českotřebovského Kulturního centra jsem se začal častěji vídat od roku 2006, kdy mě členové zvolili předsedou Kruhu přátel hudby. Více než 40 let  jsme byli s mojí paní nadšenými návštěvníky koncertů již zmiňovaného KPH, a posléze i  Bennewitzova festivalu a varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka, které pan ředitel  organizoval. Za všechny skvělé koncerty bych připomněl  ty,  které svým významem, kvalitou a jedinečností výrazně přesahovaly  možnosti města velikosti České Třebové.  Requiem Giuseppe Verdiho, Oratorium č. 71 Antonína Dvořáka, koncerty  Ruských kozáků, Pavla Šporcla s cikánskou kapelou GIPSY FIRE, Evy Urbanové a Lucie Bílé nebo předpremiérové představení Amádea s kompletní Pardubickou komorní filharmonií.
Po svém zvoleni  jsem se pravidelně účastnil přípravy koncertních sezón KPH a mohl tak sledovat promyšlenou  dramaturgii  doc.Františka Preislera,  s jakou je připravoval.  Díky jeho osobnosti a zkušenostem se na řadu let dostala Česká Třebová na výsluní, naši diváci se mohli setkat s nejlepšími interprety , ale i skladbami, které obvykle nejsou na repertoáru kulturních programů malých měst. Rádi vzpomínáme na houslisty Gabrielu Demeterovou, Václava Hudečka, Alexandra Sholerta a Pavla Šporcla,  klavírní virtuose Kristinu a Martina Kasíkovi, Duo  Ardašev   a především na Lukáše Vondráčka. Ze zpěváků bych snad uvedl již zmíněného Richarda Nováka a sopranistku Michiyo Keiko.  U skutečně mnoha komorních souborů si nedovolím vybrat jen některé. Bylo jich mnoho a byly úžasné. Doc. Preisler se nebál  zařadit i  programy na hranici komorní hudby. Lubomíra Brabce, Jiřího Suchého s Jitkou Molavcovou, Felixe Slováčka, Dobrý Večer Quintet. Díky jeho erudici jsme vybírali výborné interprety z Listiny mladých umělců.  Do sezón  jsme zařazovali i muzikanty  se vztahem k našemu městu. Benewitzovo kvarteto s Jiřím Němečkem, Danu Mimrovou či Jiřího Kadavého. Tyto  úžasné programy měly ohlas i v okolí, počet nadšených posluchačů a členů KPH vzrostl.
Cítím se kompetentní vyjadřovat se především  v oblasti  KPH a tzv. klasické hudby. Přesto věřím, že další ocenění  přijdou  a zhodnotí vztah a přínos pana ředitele k činnosti amatérských divadelníků, Swingového orchestru, výtvarníků ze skupiny Maxmilián, dalších amatérských skupin. A to nemluvím  o  divadelním předplatném, skvělých programech při předávání Kohoutů a mnoha dalších pořadech.
V souvislosti s ukončením jeho činnosti  nám nezbývá, než  panu doc. Františku Preislerovi poděkovat  za vše, co pro Českou Třebovou udělal a popřát mu  hodně úspěchů, zdraví a sil v životě a další umělecké činnosti.
                                                            Za členy KPH  i za sebe  RNDr. Jaroslav Demel , předseda  Kruhu přátel hudby

Poděkování režiséra DS Hýbl

Vážený pane docente Preislere,
dovolte mi, abych Vám, jménem DS Hýbl KC Česká Třebová, poděkoval za dlouholetou spolupráci v oblasti amatérského divadla, zvláště pak divadla hudebního. Vaší zásluhou vznikaly hudební doprovody jednotlivých her na profesionální úrovni a tím se zkvalitnila i celá inscenace. Díky Vaším kontaktům v řadě profesionálních divadel pomohl jste často i s dramaturgií a  zapůjčil pro soubor divadelní texty, které jinde nebylo možné sehnat.Dostal jsem od Vás několik krásných nahrávek  inscenací  z různých divadel ( např. Loď komediantů. Porgy a Bess, původní Prodanou nevěstu)  a doufal jsem , že některá z velkých inscenací se objeví, s Vaší pomoci,  na jevišti KC Česká Třebová..Neobjeví se, bohužel, Vy odcházíte z místa ředitele KC a nám zůstanou jen vzpomínky, milé vzpomínky. No tak, ani loučení nemá být smutné. Takže celý DS Hýbl počínaje režisérem, herci a herečkami,, výtvarnicí scény, nápovědkou, výtvarnicí kostýmů, zvukaři, osvětlovači a inspicí Vám přeje hodně šťastných let v dalším životě, hodně zdraví a elánu v další umělecké tvorbě.( A stejně si k Vám budeme chodit pro rady, třeba nás nevyhodíte).            Jiří Jireš