Českotřebovský deník 255/2016 (3/10)
VELKÉ PODĚKOVÁNÍ Základní škole Ústecká Česká Třebová

Děkujeme Základní škole Ústecká Česká Třebová za podporu našeho syna v možnostech realizovat se při časově náročných sportovních aktivitách. Škola vycházela vstříc našemu synovi 4 roky dojíždět  v brzkých ranních hodinách na tréninky a mistrovská hokejová utkání HC Kometa Brno a posledním rokem do rakouské nejvyšší hokejové soutěže mládeže. Poděkování patří zejména řediteli a jednotlivým  učitelům Základní školy Ústecká Česká Třebová, kteří svůj volný čas věnovali našemu synovi v doplnění učiva a následné klasifikaci. Děkujeme jeho spolužákům  za podporu při sportu a za poskytování všech potřebných  studijních materiálů.
Dále děkujeme firmě
Eko-Bi Česká Třebová za poskytnutí  ledové plochy k ranním individuálním tréninkům a Mladežnickému oddílu hokeje Česká Třebová účastnit  se několika jejich tréninkových jednotek. Díky těmto vstřícným krokům může být náš čtrnáctiletý
syn v současnosti ve Švédské elitní hokejové soutěži U16  Elit i druhé nejvyšší soutěži U18 a plně se tak věnovat  dobře nastartované hokejové kariéře.
Rodiče Michala Částka
 
Třebovští hasiči mají nové vozidlo DACIA Duster 4x4

Vozový park SDH Česká Třebová byl nedávno  obohacen o osobní automobil Dacia Duster 4x4, který je určen pro malé výjezdy k technickým zásahům, kdy není zapotřebí používat velké nákladní vozidlo.  Jde např. o výjezdy k otevření bytů, likvidace roje včel, či další zásahy, na jejichž provedení není zapotřebí startovat velké vozidlo.  Zakoupením tohoto moderního vozidla s terénní dostupností byl českotřebovský hasičský sbor vlastně plně vybaven.  Výjezdová skupina SDH drží trvalou pohotovost a je zařazena do systému. Nové vozidlo pro hasiče s plnou výbavou bylo pořízeno za cca 474 tis. Kč.

TECHNICKÉ ÚDAJE Dacia duster 4×4 1.5 dci • hatchback • nižší střední třída • nafta • 168 km/h • 12,5 s
MOTOR & PŘEVODOVKA  Čtyřválcový naftový motor uložený vpředu napříč, dva ventily na válec, přeplňování turbodmychadlem Zdvihový objem 1461 cm3 Největší výkon 110 k (80 kW) při otáčkách 4000/min  Největší točivý moment 240 Nm při otáčkách 1750/min  Šestistupňová manuální převodovka, pohon všech kol.
ROZMĚRY & HMOTNOSTI Délka 4315 mm  Šířka 1822 mm Výška 1625 mm  Rozvor 2673 mm  Objem kufru (min./max.) 408/1570 l  Pohotovostní hmotnost 1294 kg  Užitečné zatížení 550 kg  Objem nádrže 50 l 
DYNAMIKA & SPOTŘEBA
Zrychlení 0–100 km/h 12,5 s  Nejvyšší rychlost 168 km/h  Spotřeba (město/mimo/kombi) 6,5/5,3/5,6 l/100 km

BĚH Z TURECKA DO AUSTRÁLIE PŘES AMERIKU

Je obvyklé, že místní části obcí mají nezvyklé pojmenování a to s názvy kontinentů. V Letohradě se jedná hned o kontinenty dva. Austrálii a Ameriku. Sousední obci Verměřovice se odnepaměti neřeklo jinak než Turecko. A tak vznikl nápad, uskutečnit „mezikontinentální“ běh. Autor této myšlenky nazval tento závod jako „Běh z Turecka do Austrálie přes Ameriku“.
Přípravný výbor nultého ročníku uvedeného běhu stanovil odstartování  závodu na státní svátek 28.října 2016 ve 13.00 hodin ze stadionu ve Verměřovicích (Turecku).  Trasa je vedena z Turecka pod Veselým Kopečkem, dále přes Machovice kolem myslivny do Česka pod Tvrzí Orlice. Běh povede krátce po Kunčicích a odbočí směrem k Ovčínu, následně kolem Valašky až do Ameriky (název místní části Letohradu). Odtud bude běh pokračovat v poměrně těžkém terénu s velkým převýšením až do Austálie. (rovněž místní název Letohradu .  Celá trasa měří cca 12 km.  Start na stadionu ve Verměřovicích ve 13 hodin.
Běh musí registrovaný závodník absolvovat do dvou hodin od odstartování
Registrace závodníků od 12.00 hod. na stadionu ve Verměřovicích
Startovné je stanoveno na 100,- Kč a bude vybíráno při registraci na startu
Vyhodnocení a ocenění v 17.00 hod v cíli závodu.
Pro vítěze jsou připraveny poháry, Každý úspěšný běžec obdrží medaili. Po zaregistrování bude účastníkům vydán pas, do kterého mu budou na kontrolách v jednotlivých kontinentech vyznačena unikátní razítka.
Přihlášku k účasti (jméno a příjmení, datum narození a adresa včetně telefonu) odešlete e-mailem na adresu“ behmezikontinenty@seznam.cz
 
Další křest knihy Literáti na trati III  - zve Pavel Stejskal
Přijměte pozvání na autogramiádu a křest knihy Literáti na trati III aneb Železnice bez hranic,
které proběhnou dne 12. října 2016 od 10:00 hodin, již tradičně v prostorách vládního salonku na pražském hlavním nádraží (první nástupiště - u sochy Nicolase Wintona).
A na co se můžete těšit?
- na hudební doprovod, který zajistí tradičně Řehečské kvarteto
- na tři sudičky (místo kmotra)
- na co nejvyšší možnou účast autorů a jejich přátel (letos je nás přesně padesát literárních a k tomu fotografové, výtvarníci...)
- na tradičně hezkou akci v reprezentativních prostorách, které navštívili všichni čeští a mnoho zahraničních prezidentů... 
A vezměte s sebou i své blízké či přátele...
 
MEZINÁRODNÍ DEN SENIORŮ V KOMUNITNÍM CENTRU PETRKLÍČ – ZAČÁTEK NOVÉ TRADICE

Komunitní centrum Petrklíč, které na území České Třebové a okolí poskytuje pečovatelskou službu, uspořádalo v sobotu 1. října 2016 uživatele, jejich rodinné příslušníky a pečovatelky oslavu Mezinárodního dne seniorů.
Přivítali jsme dvacet hostů, kteří vyslechli krátké pásmo písniček dětí z místního sboru Církve adventistů sedmého dne a obdrželi papírová minisrdíčka vyrobená dětmi z MŠ U Koupaliště v České Třebové. Následovaly hry a vzájemné rozhovory doplněné občerstvením. Atmosféra byla velmi příjemná, hosté se dobře bavili. Uživatelé našich služeb i rodiny mohli poznat jak technické zázemí služby, tak se setkat s pečovatelkami v neformálním prostředí, nepracovně“, vysvětlil Samuel Vaněk, předseda Petrklíče.
Komunitní centrum Petrklíč, z.s., působí v České Třebové a okolí od dubna 2015. V letech 2016 – 2018 je partnerem systémového inovačního projektu a rozšiřuje tak svoji službu do deseti dalších regionů České republiky.
Pečovatelská služba v pojetí Petrklíče je jiná tím, že systematicky usiluje o efektivitu. Kvalita a dostupnost péče musí být opřena o efektivní organizaci práce, jinak není dlouhodobě udržitelná. Petrklíč využívá model pečovatelské služby vyvinutý s podporou ministerstva práce a sociálních věcí v letech 2014-2015 právě s důrazem na efektivitu“ doplnil předseda Samuel Vaněk.
Více o pečovatelské službě Petrklíč najdete na www.petrklice.cz.
Kontakt:  Samuel Vaněk, předseda Komunitního centra Petrklíč, z.s.  tel. 739 345 658
e-mail: samuel.vanek@petrklice.cz

Reakce na článek o fitness zveřejněný v internetovém deníku iČTZ.

Tak tohle mi vážně vadí. To je nehorázná drzost. Město (starosta) rozdává sportovcům předvolební dárky a ne levné. Z městského rozpočtu, z peněz daňových poplatníků, které patří občanům města. Pokud sportovci potřebují v této lokalitě tyto stroje, ať si je zaplatí. Z fotek je dobře vidět tu „masovou účast“ sportovců na zahájení provozu. Na lokalitu Parník-Lhotka, kde žije mnoho obyvatel a kam takový fitnes-koutek z veřejných zdrojů právem patří, tito potentáti opět zvysoka kašlou. J.Vojtas
 
900 žádostí o kotlíkové dotace BYLO ZAEVIDOVÁNO Za Hodinu

Na Krajském úřadě Pardubického kraje bylo z neděle na pondělí pořádně rušno. V sedm hodin ráno totiž v sále Jana Kašpara v budově bývalé Reálky odstartoval sběr žádostí ve druhém kole kotlíkových dotací. O hodinu později byly žádosti všech žadatelů, kteří na úřad dorazili, zaevidovány. O příspěvek na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na pevná paliva za nové nízkoemisní zdroje se ucházeli jak neúspěšní žadatelé z prvního kola, tak i noví zájemci.
„Díky nasazení devíti úředníků krajského úřadu byla celá vlna vyřešena kolem osmé hodiny ranní. Nyní začíná náročná práce spojená s procházením všech žádostí, jelikož je nutné zjistit, zda žadatel splnil všechny nezbytné podmínky a náležitosti podání žádosti,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že cílem programu je snížení emisí z lokálního vytápění domácností ve všech městech a obcích Pardubického kraje. V prvním kole jsme schválili přes tisíc žádostí, což předčilo naše očekávání. Nevyčerpali jsme však schválenou částku v jedné vlně, a proto jsme se rozhodli vyhlásit druhé kolo ještě před zahájením topné sezony,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj přijímal žádosti pro první výzvu v lednu tohoto roku a během tří dnů zaevidovali pracovníci úřadu celkem 1049 žádostí. Původně plánovaná částka 100 milionů korun byla navýšena tak, aby došlo na všechny žadatele v první výzvě. Zájemci mohou získat dotaci ve výši 70 až 85 procent nákladů na pořízení nového zdroje tepla dle typu zdroje a lokality.
 
Hejtmanské medaile pro hasičské mistry

Závěrečné kolo okresní ligy hasičů v Mladějově na Moravě navštívil v rámci své cesty po Pardubickém kraji premiér Bohuslav Sobotka v doprovodu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Ten využil tuto příležitost a udělil dvěma hasičům a jednomu sdružení nejvyšší vyznamenání kraje v podobě Medaile hejtmana Pardubického kraje.
„Je nutné ocenit významné reprezentanty našeho kraje, mezi které zcela jistě patří Sbor dobrovolných hasičů Zbožnov. Jedná se o čerstvé mistry republiky v požárním sportu a několikanásobné mistry republiky v mládežnických kategoriích. Reprezentují nás však i na mezinárodní úrovni, a to velmi dobře“ sdělil hejtman Martin Netolický k prvnímu vyznamenání. Dalším oceněným je Martin Lidmila, který je několikanásobným mistrem republiky a absolutním mistrem ČR za rok 2016 v běhu na 100 metrů s překážkami. Poslední hejtmanskou medaili obdržel za svojí dlouholetou práci pro dobrovolné hasiče pan Emil Dušek, který více jak 12 let působil jako starosta okresního sdružení dobrovolných hasičů v Ústí nad Orlicí. „Od roku 1959 působí v různých pozicích a mezi dobrovolnými hasiči se jedná o velmi uznávaného odborníka, který se podílel na výchově mladých hasičů a tvorbě celostátní hry Plamen, ale také rozvoji mezinárodní spolupráce, za což byl také oceněn francouzským či německým hasičský vyznamenáním,“ sdělil hejtman Netolický. Ten poděkoval také Lukáši Bubeníčkovi, který je mistrem republiky v kategorii mladšího dorostu v běhu na 100 metrů a dvojboji.