Českotřebovský deník 259/2016 (7/10)
Nabízím k prodeji zděný družstevní byt 3+1, 84 m2, v lokalitě Česká Třebová - Lhotka. Vlastní plynové vytápění, plastová okna, vestavěné skříně, částečně zařízený Cena: 1 290 000,- Kč. Mobil.: 604 201 370, e-mail: rozvoz@tiscali.cz
 
"Zakletá labuť" ve Třebové a pohádka "Lotrando a Zubejda" v Olawě

Ve dnech 5. a 6. října 2016 navštívil Českou Třebovou polský balet z našeho partnerského města Olawa a předvedl dvě představení baletu  "Zakletá labuť". Námětem představení je balet P. I. Čajkovského "Labutí jezero". Členové souboru přijeli už ve středu v poledních hodinách a po krátkém obědě se přemístili do kulturního centra na zkoušku. Následující den se konala dvě představení pro základní školy, mateřské školy a seniory. Divákům se balet velmi líbil a oceňovali výkony členů a hlavně členek souboru nadšeným potleskem i během představení. Po představeních si členové souboru ještě stihli prohlédnout českotřebovské muzeum.
Vystoupení polského baletu v České Třebové  bylo reciproční akcí již tradičního dvoudenního zájezdu Divadelního kroužku Knoflíček českotřebovského DDM do Olawy, na kterém letos v září představil v Olawě dětem pohádku Lotrando a Zubejda. Po příjezdu čekala účastníky krátká zkouška a příprava scény. Vystoupení pro olawské základní školy se pak konalo druhý den od deseti hodin.  I přes technické problémy se zvukem a odlišnost našich jazyků byli mladí herci odměněni obrovským potleskem. Polština a čeština jsou sice podobné jazyky, ale s porozuměním u dětských diváků  to měli Českotřebovští  horší než u polský balet ve Třebové.  Vybrali si však dobrý pohádkový titul, výpravné kostýmy a předvedli dobrý sympatický výkon. Za dobrou reprezentaci České Třebové v Olawě musíme jen děkovat, organizátoři akce z DDM v čele s ředitelskou Janou Endyšovou to neměli vůbec snadné a zvládli to na jedničku.
Třebováci v Agrate Brianza

Ve dnech 28.9. – 1.10.2016 se uskutečnila návštěva českotřebovské delegace v partnerském Agrate Brianza. V letošním roce naše město reprezentovali fotbalisté narození roku 2000, 2004 a 2005. Jednalo se o reciproční návštěvu, protože v rámci letošního Týdne sportu hostil italské fotbalisty náš českotřebovský Fotbalový klub. Vše probíhalo v přátelské atmosféře, venkovní teplota se v Itálii pohybovala na příjemných 22 stupních,  u nás bylo  tepleji.Fotbalisté si vyzkoušeli umělý povrch (Agrate má 3 hřiště s umělým povrchem), seznámili se s organizací klubu v Agrate a prohlédli si stadion San Siro v Miláně. Měli možnost shlédnout i místa, kam se návštěvník sportovních utkání nedostane včetně prostor, kam mají přístup pouze členové klubového výboru. Dále celá delegace navštívila město Monzu, kde byl korunován Karel IV, a jehož letošní výročí si připomínají i tam, což nás potěšilo.
V Agrate se v době naší návštěvy uskutečnil významný akt – město zrealizovalo odkup pozemků v centru města od pana Maria Calloni za 800 tis. eur, kde by do budoucna měla vzniknout pěší zóna. Jednání o této transakci probíhala cca 6 let a realizace byla stále odkládána z důvodu vysoké ceny.
 
V neděli 16.10. bude Rodina na stezce a zároveň i Slavnost nového totemu

Akce Rodina na stezce bude začínat o hodinu dříve tedy start je už od 13,00 do 15,00  
Na trase bude zřízeno 6 stanovišť se zajímavými úkoly pro děti i celé rodiny
Od 16,00 bude na stanovišti u totemu probíhat Slavnost nového totemu.
Akci pořádá ZO ČSOP Podorlicko ve spolupráci s trampskými osadami a obcí Rybník.
Autor totemu Jaroslav Nastoupil  představí totem. Vystoupí trampské kapely,  Bude to velké!
Bude i občerstvení, táborák , upomínkové placky a vlaječky
 
Silniční tunely směr Semanín budou na více než rok uzavřeny 

Od pondělí 17. října vstoupí v platnost dopravní omezení týkající se jízdy v tzv. :tunelech" na silnici III/ 35847  směr Semanín, které omezí dopravu do oblasti za železniční tratí na dobu delší než jeden rok. Objížďka pro nákladní dopravu vede přes Třebovice po silnici I/14 a I/43 , dále kolem rybníka Hvězda přes Zádulku a Semanín. Je tedy poměrně dlouhá a bude jistě také hodně zatížená, protože po této trase budou jezdit také kamiony s námořními kontejnery z veřejného terminálu firmy Metrans.  Osobní vozidla směr Semanín budou moci jezdit po Kozlovské  a Semanínské ulici kolem Národního domu a kolem areálu firmy IMS - Drašnar a  CZ LOKO.
Důvodem této akce je velká stavební investice  s názvem "optimalizace průjezdného profilu mostů na III/35847". Po jejím dokončení, které bylo investorem  plánováno na 10 měsíců  budou bezkolizně obousměrně projíždět nákladní vozidla tunely přímo na I/14, dojde k úpravě průjezdného profilu a přeložce Semanínského potoka do nové 740 metrů dlouhé trasy. Znamená to také, že přechodné dopravní opatření počítá i s jistou časovou rezervou pro případ skluzu stavby díky např. nepříznívým klimatickým podmínkám. Investor pak  má za úkol opravit do dobrého stavu i trasu objížďky, která dostane během příštích 12 měsíců pořádně "na frak" a zaslouží si nový povrch.  Finanční prostředky pro opravu objížďky byly na investici vyčleněny. Po dokončení investice bude mít Česká Třebová  řádný příjezd do své průmyslové zóny, než se tak stane, tak bude třeba překonat spoustu obtíží.