Českotřebovský deník 262/2016 (11/10)
   Zájezd gymnazistů do Drážďan  

Dne 4. října 2016 se uskutečnil jednodenní poznávací zájezd do německých Drážďan. Zúčastnili se ho vybraní žáci kvarty, kteří studují německý jazyk.
V časných ranních hodinách začal náš výlet na českotřebovském vlakovém nádraží. Po dlouhé cestě vlakem s několika přestupy jsme v poledních hodinách dorazili do malebných Drážďan. Hlavním cílem našeho poznání byla nejproslulejší stavba německého baroka – galerie Zwinger se svými krásně upravenými zahradami. Pečlivě jsme si prohlédli zajímavou architekturu této stavby nejen zvenku, ale zhlédli také některé vnitřní vystavené exponáty. Prošli jsme centrem města a navštívili různé obchody v nákupním domě. Nezapomněli jsme ochutnat i regionální pochoutky. Počasí nám přálo, čas ubíhal a my se v pozdních odpoledních hodinách začali vracet zpět k domovu.
 Všichni jsme si výlet užili a zároveň také prověřili naše znalosti z německého jazyka. Naše poděkování patří PhDr. P. Poldaufovi a Mgr. J. Watrobovi, kteří pro nás tuto exkurzi připravili. Kateřina Šikulová, 4.A
 
Noví lidé v krajském zastupitelstvu

Orlický deník si všímá členů zastupitelského sboru působících v našem okrese a porovnává situaci s minulým volebním obdobím. V současném krajském zastupitelstvu usedne jedenáct osobností z našeho okresu, v minulém období jich bylo jen devět. "Staronoví" zastupitelé jsou čtyři: Ladislav Valtr (ODS), Martin Netolický (ČSSD), Jaroslav Fišer (KSČM) a Petr Šilar (Koalice pro PK)  Další jsou už nováčky v krajské samosprávě: starosta Letohradu Petr Fiala (ČSSD) který minulé volební období "vynechal", místostarosta Lanškrouna Bohumil Bernášek. V řadách vítězného ANO 2011 budou Pavel Pinkas z Dobříkova a Oldřich Jedlička ze Žamberka, nováčky budou i starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš a Vraclavi Oldřich Koblížek (STAN) a Jana Skalická z Letohradu (Koalice pro PK). Posty krajských zastupitelů neobhájili Věra Rybová (Koalice pro PK), Erika Kohoutová (KSČM), Jaromír Dušek (Osobnosti PK), Luboš Bäuchel a Jaroslav Zedník (TOP09).  Z měst okresu tedy nebude mít svého zástupce v krajském zastupitelstvu Vysoké Mýto, Králíky a Brandýs nad Orlicí.
 


Nabízím k prodeji zděný družstevní byt 3+1, 84 m2, v lokalitě Česká Třebová - Lhotka. Vlastní plynové vytápění, plastová okna, vestavěné skříně, částečně zařízený Cena: 1 290 000,- Kč. Mobil.: 604 201 370, e-mail: rozvoz@tiscali.cz
Vzpomínka na paní Věru Špatenkovou

25.9.2016 náhle a nečekaně zemřela ve věku 72 let paní Věra Špatenková. Bylo mi velkou ctí,že mne s ní řadu let spojovaly pracovní i přátelské vztahy. Dlouhá léta odpovídala v bývalém OÚNZ-u za ošetřovatelskou péči v orlicko-ústecké nemocnici.. Po roce l989 založila v Ústí nad Orlicí Centrum komplexní péče, kterou společně se svou neteří, paní Monikou Pirklovou, řídila a organizovala do posledních dnů svého života. Díky své pracovitosti, zkušenostem a organizačnímu talentu se stala srdcem i mozkem této vyhledávané agentury domácí péče, se kterou je spokojeno mnoho pacientů i spolupracujících lékařů. Byla dobrým člověkem a já sama nikdy nezapomenu na to, jak Věrka a  sestřičky z agentury pomohly s vysokou profesionalitou a citem naší rodině, když jsme pečovali o maminku. Se smutkem a  výrazem nejhlubší úcty a vděčnosti  MUDr. Hana Fialová
 
Říčkohraní
příští sobotu 22.10 od 14 hodin
Říčky - Orlické podhůří

14.00-14.50            Boom
15.00-15.50            Jabkancové Šlapeto
16.00-16.50            CK-Band
17.00-17.50            Hlasy ve tmě
18.00-18.50            Gri-Gri
19.00-19.50            Mazzec
20.00 -20.50           Strunovrat
 21.00-až do rána    Kamarádi
 
Východočeská galerie přichází za lidmi i do léčeben

Pardubice/Svitavy – V rámci programu Přátelská nemocnice pokračuje projekt arteterapie s Východočeskou galerií v krajských nemocnicích. Tentokrát pracovali s pedagožkou galerie Pavlínou Širokou klienti léčebny dlouhodobě nemocných ve Svitavské nemocnici, kteří si příjemné zpestření pobytu velmi pochvalovali. Výlohy zatím dvouletého projektu hradí Pardubický kraj.
Mám velkou radost, že jsme našli možnost, jak oslovit lidi, kteří to rozhodně nemají jednoduché,“ říká ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková. „Naše pedagožka už má zkušenosti z arteterapie a za pomoci dalších odborných pracovníků připravujeme program pro každé oddělení na míru.“
Například pro seniory byla připravena tvorba koláží a také záložek do knížek, pacienti psychiatrie se zase inspirovali tvorbou malíře Františka Tichého a jeho oblíbeným cirkusovým prostředím. „Naši pacienti doslova ožili,“ hodnotila aktivity výtvarné dílny staniční sestra na LDN Alena Petrželová.
„Dílny jsou pro nás velkou inspirací. Nemohou je však stihnout samotné sestřičky při své práci, proto oceňujeme tento projekt s galerií. Do budoucna bychom rádi posílili také spolupráci s dobrovolníky,“ konstatuje šéfka programu Přátelská nemocnice, manažerka kvality Markéta Nemšovská.
Program Přátelská nemocnice vyhlásil z iniciativy 1. náměstka hejtmana Romana Línka Pardubický kraj v roce 2015.

Tunel Hřebeč je do čtvrtka uzavřen

Silnice I/35 v tunelu Hřebeč mezi Svitavami a Moravskou Třebovou bude od úterý 11. října od půl osmé ráno do čtvrtka 13. října do 18 hodin úplně uzavřena pro veškerý provoz mimo vozidel integrovaného záchranného systému. Důvodem je každoroční běžná údržba – mytí tunelu, čištění kanalizace, kontrola SOS hlásek, revize elektrických částí tunelu, revize trafostanice a frézování odvodňovacích drážek před tunelem. Objízdná trasa bude vedena po silnici III/36826 (původní silnice I/35, která byla opuštěna po dokončení tunelu). Uzavírka a objízdná trasa budou značeny přechodným dopravním značením. Objízdná trasa úplné uzavírky je obousměrná a její délka je přibližně 3,5 kilometru.