Českotřebovský deník 264/2016 (14/10)
CFS Česká Třebová zahájí stavbu velké haly

V průmyslové zóně Borek začne stavba dalšího logistického centra. Na ploše 4000 metrů čtverečních ho postaví firma CFS Česká Třebová, s.r.o., která se zabývá přepravou zboží z námořních kontejnerů nejen po Evropě. Na  pátek 21/10 je plánováno poklepání základního kamene. Podmínkou stavby bylo vybudování přístupové komunikace, která byla v červenci t.r. (s využitím dotace Pardubického kraje) dokončena.
 
Kompostéry pro město Česká Třebová

Rada města doporučila Zastupitelstvu města Česká Třebová souhlasit s investičním záměrem „Kompostéry pro město Česká Třebová“ a s podáním žádosti o poskytnutí podpory ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí, Prioritní osa 3, Specifický cíl 3.1, Podporovaná aktivita 3.1.1: Předcházení vzniku komunálních odpadů, 40. výzvy Ministerstva životního prostředí, v textu dle předloženého návrhu. Program má za cíl snížit procento bioodpadů v komunálním odpadu díky možnosti výhodného získání kompostérů a štěpkovačů zakoupených pomocí dotace z operačního programu MŽP. Podání žádosti poměrně spěchá, termín je stanoven do konce listopadu 2016, celková elokovaná částka pro dotace v tomto programu je 100 mil. Kč. Nebude se tedy jednat o velkou dotaci, ale o dotaci užitečnou, dotýkající se přímo občanů města.

Podpora může dosahovat až 85 % z celkových způsobilých výdajů na projekt (výjimečně i 100 % u některých opatření na ochranu přírody). V rámci některých specifických cílů bude podpora poskytována formou kombinace nenávratné části (dotace) a jiného finančního nástroje návratného charakteru. U všech projektů je podmínkou spolufinancování ze zdrojů příjemce podpory. Příjemci mohou čerpat finanční podporu již v průběhu realizace projektu. Podpora je poskytována rovněž na přípravu projektu i žádosti. Projekty mohou být omezeny minimální hranicí nákladů, která se liší podle druhu projektu.

Příklady podporovaných projektů:

  • Předcházení vzniku biologicky rozložitelných odpadů prostřednictvím domácích kompostérů pro občany (v rámci výzvy není možné podpořit výstavbu či dovybavení komunitní kompostárny). V rámci projektu není možné pořídit svozový prostředek ani manipulační techniku. Vztahuje se pouze na biologicky rozložitelné materiály rostlinného původu. V rámci projektu je možné pořídit štěpkovač přiměřeného výkonu, který bude používán pouze v souvislosti s předmětem projektu.
  • Předcházení vzniku textilního a oděvního odpadu prostřednictvím rozšíření/vybudování sběrné sítě kontejnerů. V rámci projektu bude možné podpořit přiměřený svozový prostředek.


Domácí zápasy volejbalových družstev TJ Sokol Česká Třebová II. v hale ZŠ Nádražní

MUŽI - II. liga
22.10. - TJ Spartak Velké Meziříčí
12.11. - TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou
  3.12. - VK Prasyl Mladá Boleslav
 
JUNIOŘI - I. liga
12.11. - VK Karbo Benátky nad Jizerou
10.12. - VK Hronov
 
Chceme zajišťovat zimní údržbu i na jedničkách, zní z krajů

Hejtman Martin Netolický dnes za přítomnosti ředitele kanceláře Asociace krajů České republiky Radka Polmy podepsal Memorandum o společném postupu při zabezpečení zimní a běžné údržby silnic I. třídy. Dle textu memoranda budou vybrané druhy údržby, především pak zimní údržbu na silnicích prvních tříd zajišťovat kraje, aniž by na sebe musely převzít kompletní údržbu těchto komunikací, což stanovovala platná právní úprava.
"Touto úpravou by skončil stav, kdy se na jednotlivé úseky silnic prvních tříd vypisovalo výběrová řízení. Proti tomu jsme však dlouhodobě protestovali, protože to přinášelo celou řadu komplikací," uvedl hejtman Martin Netolický.
V současné době kraje mohou převzít pravomoci za údržbu silnic I. třídy, ale pouze jako celek, což znamená, že by museli zabezpečovat údržbu ve stejném rozsahu jako na silnicích II. a III. tříd, které mají ve svém vlastnictví. "Pokud vše dopadne dle návrhu, tak zefektivníme práci a zajistíme rychlejší nápravu při kalamitních stavech. Nejsem si jist, zda soukromý subjekt toto dokáže včas zajistit," sdělil Netolický
Návrh předpokládá, že zimní údržbu budou na celém území kraje zajišťovat servisní organizace. „V našem případě se jedná o Správu a údržba silnic Pardubického kraje, které má nejen dostatečnou techniku a zkušenosti, ale také proškolené zaměstnance, kteří již nyní zabezpečují údržbu na silnicích nižších tříd v majetku kraje," dodal hejtman Martin Netolický.
 
Smlouva zajistí krajům stabilní financování železniční dopravy i po roce 2020

Pardubice: Hejtman Martin Netolický svým podpisem stvrdil smlouvu o zajištění stabilního financování regionální železniční osobní dopravy i po roce 2020. Smlouva je uzavírána mezi jednotlivými kraji, Asociací krajů České republiky a státem na základě usnesení české vlády, která schválila účast státu na financování regionální železniční osobní dopravy v letech 2020 až 2034.
"Vláda České republiky se krajům zavazuje, že bude každý rok upravovat celkovou výši spolufinancování, a že uhradí kraji i nárůst kompenzace způsobený vlivem zvýšení úhrady za použití dopravní cesty,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že spolufinancování u jednotlivých krajů vychází z finančních prostředků vyčleněných státem do železniční dopravy v roce 2014. „Podíl státu pro Pardubický kraj představuje částku necelých 150 milionů korun, což představuje 30,469 procent financování regionální železniční dopravy,“ dodal Martin Netolický
Podepsaná smlouva dále stanovuje podmínky, na základě kterých bude příspěvek státu krajům poskytnut.

Nabízím k prodeji zděný družstevní byt 3+1, 84 m2, v lokalitě Česká Třebová - Lhotka. Vlastní plynové vytápění, plastová okna, vestavěné skříně, částečně zařízený Cena: 1 290 000,- Kč. Mobil.: 604 201 370, e-mail: rozvoz@tiscali.cz



Počasí nepřálo, studenti však odvedli maximum

Tatranská Lomnica – Tradice společných plenérů Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí a partnerské školy v Prešově i nadále pokračuje. Letos vyjeli studenti z „umprumky“ na Slovensko již po dvanácté, aby během týdne zachytili rozmanitými technikami známá i méně známá zákoutí země našich východních sousedů. Letos byla cílem dvaadvaceti mladých umělců a jejich pedagogického  doprovodu Tatranská Lomnica. Plenér doprovázelo katastrofální počasí, horší jsem ještě na této akci nezažil. Déšť, sníh, prudký vítr, teplota maximálně pět stupňů,“ posteskl si vyučující a dodal: „Byly samozřejmě chvíle, kdy nic nepadalo a nefoukalo. V takovém případě jsme se snažili rychle něco nafotit a potom se pokusit v teple nafocené zpracovat. Studenti se snažili, za daných podmínek odvedli maximum.“ Protože horské štíty zůstaly od 3. do 8. října převážně pod mraky, vyplnila ústecká výprava volný čas návštěvami kulturně  bohatých míst – Levoče, Kremnice či Strážek. Výstupem dlouholeté spolupráce se Střední školou podnikání v Prešově bude společná výstava, jak se již stalo dobrým zvykem. „Její první část bude zahájena v Prešově už 3. listopadu v prostorách městského muzea. V Ústí nad Orlicí budou práce k vidění pravděpodobně v únoru příštího roku,“ dodal akademický malíř Jaroslav Habrman.
Nejstarší umění z Mezopotámie

Ústí n. O. – Cyklus Nejstarší umění – od jeskyně ke katedrále, který pořádající vyučující SŠUP Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová, pokračoval po úspěšné zářijové přednášce druhým pořadem. V orlickoústecké Malé scéně se opět sešla solidní návštěva. Umění Mezopotámie, jedné z nejstarších a nejvyspělejších starověkých kultur, bylo na svoji dobu vysoce kvalitní ve všech ohledech. V porovnání například s populárním Egyptem je ovšem poněkud opomíjené. Podle slov přednášející neprávem. „Nabízí totiž spoustu zajímavých a mnohdy unikátních děl především pak v sochařství. Jemná a detailní modelace basreliéfů doplňujících architekturu je ukázkou řemeslné zdatnosti. Dovednost sumerských sochařů bychom měli obdivovat i ve zpracování velmi tvrdých materiálů ve volném sochařství, kde jsou k vidění i velmi zvláštní náměty jako například sochy prosebníků, ještěrčích žen nebo stély se zachycením dějů,“ uvedla Marie Uhlířová, která návštěvníky v úterý večer mezopotámským uměním provedla. Přínos sumerské civilizace nespatřuje vyučující pouze v oblasti umění. „Sumerům ostatně vděčíme za mnohé. První psaný jazyk, matematický šedesátkový systém, základy geometrie, kolo, kalendář. A byli to právě oni, kteří začali stavět architektonické, urbanistické celky, celá města, akvadukty, odvodňovací kanály. Byli s trochou nadsázky inženýry, ale měli i hluboký duchovní život, který umění ovlivnil,“ dodala ještě Marie Uhlířová. Za měsíc bude cyklus Nejstarší umění – od jeskyně ke katedrále pokračovat přednáškou Jitky Kuběnkové o umění starověkého Egypta. Foto Lukáš Prokeš.