Českotřebovský deník 266/2016 (16/10)
Zateplení MŠ U koupaliště proběhne v roce 2017 - dotace je zajištěna

Žádost o dotaci na zateplení budovy MŠ U koupaliště, kterou podalo Město Česká Třebová u MŽP byla úspěšná.  Vše se tak může připravovat na příští rok 2017, kdy bude  realizována, zřejmě v letních měsících červen - září.  Předpokladem je že se tak stane za částečného provozu mateřské školy.  Budou probíhat nejen náročné práce nutné pro zateplení budovy (výměna oken, zateplení vnějšího a střešního pláště budovy, ale také výměna topného systému a jeho optimalizace.  Celkové náklady na akci před vyhlášením výběrového řízení činí 9 150 tis. Kč, uznané náklady jsou však jen 5,8 mil. Kč, protože výměna topného systému není předmětem dotace.  Dotace tedy bude činit 3,5 mil. Kč a z městského rozpočtu bude nutné dodat dalších 5 636 tis. Kč.
 
Silniční tunely u Korada uzavřeny

Touto "zkratkou" do Semanína a sběrného dvory nyní neprojedete minimálně 10 měsíců, i když oficiální termín uzavření je ještě delší a má končit až k závěru října 2017.  Během této doby tunely podstatně změní  své parametry tak, že se zde budou moci míjet i nákladní auta a kamiony bez omezení, byť omezenou rychlostí.  Semanínský potok se v trase dlouhé 740 metrů skryje pod vozovku v dostatečném profilu a nebude omezovat projíždějící vozidla jako dosud. Roční uzavírka způsobí změny v dopravě, také autobusové. Osobní auta a autobusové linky budou jezdit kolem Národního domu a Semanínskou ulicí za nádražím, nákladní auta mají dlouhou objížďku po I/14  a I/43 přes Třebovice  a kolem rybníka Hvězda a Zádulku do Semanína a do průmyslové zóny. Nezbude než si zvyknout, je to ku prospěchu věci.
 
Nabízím k prodeji zděný družstevní byt 3+1, 84 m2, v lokalitě Česká Třebová - Lhotka. Vlastní plynové vytápění, plastová okna, vestavěné skříně, částečně zařízený Cena: 1 290 000,- Kč. Mobil.: 604 201 370, e-mail: rozvoz@tiscali.cz
 
Dopravní omezení čekají Českou Třebovou v dalších letech na více místech

"Bude to mazec", říká starosta, když odpovídá na tiskovce dne 17. října na dotaz, kde lze očekávat další dopravní omezení ve městě. Průjezd městem ovlivňuje především silnice I/14 a zde se na příští rok chystá velká oprava. Především to je investiční akce města do chodníků a veřejného osvětlení na  trase Špice - Kaufland  a rekonstrukce veřejného osvětlení na úseku Kaufland - Tyršovo náměstí. Je podmíněna přijetím dotace, o které bude rozhodnuto do konce listopadu t.r. Potom nastane poměrně velký frmol. Akci "chodníky" je třeba realizovat od března v rychlém tempu tak, aby byla v předstihu před investiční akcí Ředitelství silnic a dálnic, t.j. rekonstrukcí vozovky průtahu I/14 v úseku Lhotka - Tyršovo náměstí. Bude to rekonstrukce pořádná, nikoliv tedy jen obnovení živičného povrchu. Bude také vyměněno podloží do hloubky, uválcováno, opatřen betonový kryt a na něm potom  položen speciální "tichý asfalt". To znamená, že průtah městem v této části bude dlouhodobě uzavřen. Jako náhradní trasa připadá v úvahu vlastně pouze ulice Kubelkova, což bude mít své rozměrové omezení, protože pod mostem v Nerudově ulici každé vozidlo neprojede. Velká vozidla tedy budou muset najíždět  buď už v Dlouhé Třebové přes Zacharovec, nebo odbočovat přes Knapovec po silnici II/315 (kde je však nyní omezení délky soupravy na 10 metrů).  Následně další rok by měl být rekonstruována i trasa Tyršovo náměstí - Korado. Zda se budou současně rekonstruovat i chodníky vč. osvětlení a je těžké zatím říci. Je to v plánu, ale ještě to je zatím daleko.  Komplikací dosud řečeného může být slíbená snaha Pardubického kraje o rekonstruovat také Kubelkovu ulici, která je krajskou silnicí III. třídy. Tato akce musí být  s přestavbou "čtrnáctky" jistě harmonizována.
 
Na přestavbu čeká i úsek Lidická - Podbranská, budeme mít nový most !

Jde o třetí etapu rekonstrukce silnice III. třídy Česká Třebová - Skuhrov. A bude to rekonstrukce náročná.  Její příprava již začala v závěru října prvním jednáním na českotřebovské radnici.  Příprava probíhá tak, aby se rekonstrukce uskutečnila v roce 2018.  Bude to společná akce Pardubického kraje a města Česká Třebová, kraj zaplatí rekonstrukci vozovky, nový most včetně úpravy břehů Třebovky a jezu, město zaplatí rekonstrukci chodníků. Ty byly nedávno převedeny bezplatně z kraje do majetku města.  Komunikace bude mít v celé délce asfaltový povrch. Stávající most z roku 1958 je nemožné opravovat a upravovat, proto bude odstraněn a na jeho místě vybudován nový z předpjatého betonu (přechod přes řeku bude tedy po oblouku s malým převýšením).  Na mostě budou širší chodníky pro pěší, oddělené od vozovky hrazením, vozovka pro vozidla bude užší než nyní. Během rekonstrukce mostu bude vedle vybudován náhradní most pro jednosměrnou dopravu řízenou semafory, ale pouze pro osobní auta (a zřejmě i dodávky), neprojede tudy ani autobus.  Předběžně se jedná s autobusovým dopravcem o to, zda by na linku do Skuhrova obstaral malý mikrobus pro malý počet osob (do 12 osob).  Celá oblast za Třebovkou, tedy bude obsloužena přes nový provizorní most nákladní vozy budou jezdit velkou objížďkou. Podobná situace byla také v roce 1958, kdy se současný most stavěl. Tehdy zde byla postavena provizorní dřevěná lávka, sloužící také pro automobilový provoz. A chodily tudy i pohřební průvody, většina jich vedla z kostela. 
V souvislosti se stavbou nového mostu přes Třebovku vznikla myšlenka vrátit na most opět sochařskou výzdobu. Na mostě byly před 100 lety umístěny sochy, které jsou nyní v areálu kostela sv. Jakuba. Jde o evidované kulturní  památky, které mají dobré místo v městské památkové zóně, kterou obohacují, proto jejich přemístění ke Třebovce není reálné. Nový most by mohl však být projektanty pro umístění (nových)  soch přizpůsoben. Mohly by to být (plastové) repliky, nebo nové, např. studentské práce, práce na objednaná témata v rámci  probíhajících sochařských sympózií apod.  Zatím je vše jen v oblasti úvah. Smysl doplnění nového mostu o sochařskou výzdobu vidí starosta města v tom, že zde již v určitém období sochařská díla byla a také v tom, že jde o poměrně frekventovanou spojnici centra s památkově chráněným areálem rotundy sv. Kateřiny. Dodal však také, že nikde města o podobném projektu neuvažují, sochy na most umístilo pouze město Písek a to na historický most památkově chráněný.
 
Studie pro zajištění autobusového připojení sídliště Křib

Město Česká Třebová spolupracuje se Dopravní fakultou Jana Pernera Univerzity Pardubice na několika projektech. Studenti školy řeší úkoly, které byly vybrány pro naše město jako významné a potřebné. Je to např. komplexní řešení parkování na sídlišti Trávník nebo studie na zajištění autobusového připojení sídliště Křib.  Tento projekt byl nyní  DFJP předán k dispozici městu Česká Třebová a bude také posouzen v zastupitelstvu.  Součástí je provedený průzkum názorů obyvatel lokality, kterým byly předloženy nějaké možnosti řešení, součástí je ovšem také přesný požadavek norem a Policie ČR na řešení. Po jeho prostudování se pak ukáže, zda je zastavování linkových autobusů pro sídliště Křib do budoucna reálné.  Zdá se, že jistou (malou) šancí je úprava prostoru pro zastávku v souvislosti s rekonstrukcí chodníků a osvětlení v tzv. II. etapě Tyršovo náměstí - Korado.
KOMU V RUCE KARTY ŠUSTÍ, TOHO ŠTĚSTÍ NEOPUSTÍ"!

V duchu tohoto hesla "Klub Hliníky" pořádá již 7.ročník karetní hry "PRŠÍ"!
Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 19.11.2016.
Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin.
Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, přítelkyním atd.,
prostě všem ženám, které mají radost ze hry i ze života.
Startovné 150,- Kč, teplý oběd zajištěn.
Srdečně Vás všechny zve krásnější polovina "Klubu Hliníky"."
Poděkování

Velice děkujeme firmě PIRELL s. r. o. a HC Kohouti Česká Třebová
za finanční dar pro těžce handicapované děti regionu Ústí nad Orlicí. 
Vážíme si Vaší pomoci.  S úctou   Jitka Fajtová, předsedkyně ARZPD v ČR, z. s. Klub Hvězdička
 
Pomáhají druhým lidem

Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice vytvořila společně s Hamzovou léčebnou Košumberk ojedinělý projekt s názvem „Pojďme si pomáhat“. Jedná se o soutěž, která si dala za cíl oslovit všechny středoškoláky napříč různými obory, aby vymysleli a posléze i zrealizovali svoje nápady týkající se pomoci druhým lidem. V pátek 14. října se konalo slavnostní zahájení celé soutěže, kde žáci prezentovali svoje práce, které již dnes slouží pro pomoc, zábavu a rehabilitaci v Hamzově léčebně v Košumberku.
„K dnešnímu dni jsme na naší škole vytvořili více jak pět společných projektů pro pomoc lidem a rádi bychom, aby se přidali i další žáci z oborově jiných škol a pomohli nám při tomto úsilí, které lidé zcela jistě ocení,“ uvedl ředitel školy Ladislav Štěpánek s tím, že tyto pomůcky využívají pacienti v Hamzově léčebně v Košumberku.
Rehabilitační pomůcky pomáhají dětským pacientům vracet se do plnohodnotného života. „Žáci naší školy si však uvědomují, že je možné sestrojit hodně pomůcek a zařízení, která jim usnadní život. Sami však na to nestačí, nechtějí už pomáhat sami, a proto přišli za vedením školy se žádostí vyhlásit celostátní soutěž všech středních škol v České republice a vyzvat tak jejich žáky, kterým není lhostejný osud postižených občanů,“ sdělil ředitel Štěpánek.
Myšlenka na vyhlášení soutěže se rodila dlouho. Na prvopočátku byla snaha žáků uplatnit své znalosti jinak než ve škole, a tak vznikaly postupně návrhy na rehabilitační pomůcky, které zábavnou cestou rozvíjely motorické a balanční schopnosti dětí i dospělých.
 
Programy podpory sociálních služeb pro rok 2017 jsou už vyhlášeny

Pardubice (17. 10. 2016) - Na webových stránkách Pardubického kraje je vyhlášena výzva na příjem žádostí v rámci programu podpory sociálních služeb a návazných služeb včetně metodiky pro poskytnutí dotací. Poskytovatelé sociálních služeb mohou požádat o dotace z rozpočtu Pardubického kraje na poskytované sociální služby v termínu od 14. 11. 2016 do 7. 12. 2016.
„Víme, jaký problém mají sociální služby vždy na začátku každého roku, proto zahajujeme příjem žádostí, jak nejdříve to jde.  Výsledky dotačního kola budou schvalovány Zastupitelstvem Pardubického kraje v průběhu února tak, abychom mohli finanční prostředky pro poskytovatele služeb vyplácet již v průběhu měsíce února,“ uvedl Pavel Šotola, který by měl pokračovat v této oblasti i příští čtyři roky.
Dalším vyhlášeným programem je podpora aktivit navazujících na sociální služby a na prorodinné aktivity. Žádosti budou přijímány v období od 2. 1. 2017 do 27. 1. 2017.
Předpokladem poskytnutí finančních prostředků z rozpočtu kraje je schválení rozpočtu Pardubického kraje na rok 2017 na prosincovém Zastupitelstvu Pardubického kraje.
„V letošním roce jsme na podporu sociálních služeb a návazných aktivit z rozpočtu Pardubického kraje uvolnili téměř 30 miliónů korun,“ řekl Pavel Šotola radní pro oblast sociální péče a neziskový sektor a pokračoval: „Obdobnou částku máme naplánovanou i pro rok 2017.“