Českotřebovský deník 267/2016 (17/10)
Automaty vynášejí

V České Třebové je nyní ministerstvem financí povoleno k provozu 114 výherních hracích přístrojů  Stav je aktuální k 30. 9. 2016. Jsou umístěny v těchto lokalitách: herna Lhotka 45 (13), Ústecká 614 Herna - Bar Typos (23ks), U teplárny 620  (4ks), Tyršovo náměstí 5 (1ks), Slovanská 718 (1ks), Beseda Litomyšlská 108 (11ks), Moravská 467 (8ks), Moravská 1908 (13 ks), Náměstí Jana Pernera (3ks),  Semanínská 2040 (4ks), Sadová 486 (14ks),  Hýblova 64 (20ks)  Další 4 ks VHP byly povoleny Městem Česká Třebová. Výtěžek z jejich činnosti pro městský rozpočet v letošním roce za 9 měsíců přesáhl 7 mil. Kč a do konce roku lze předpokládat jako jisté dosažení desetimilionové hodnoty. Na této částce se ovšem podílí i další druhy hazardu. Tento poplatek  k 31. 12. 2016 končí, od nového roku 2017 bude místo něho "daň z hazardu" a menší nebude.
 
Roztrhaná česká vlajka vlaje před radnicí

Na základě upozornění občanů znovu připomínám potřebu výměny české vlajky ve vlajkoslávě před radnicí, používaná vlajka nese velké stopy opotřebení a dělá nám všem ostudu. Chodíme okolo a nevšímáme si, budiž nám toto upozornění jako ukázka, že jsou mezi námi i lidé všímaví. Jistě to tak nenecháme.
 
Přehled nedělních bohoslužeb a kontaktů na církve v České Třebové

Církev

sídlo

web

nedělní (sobotní) bohoslužby

Církev bratrská

Tykačova 1183, Česká Třebová

http://cbctrebova.cz/

neděle 9:30

Římskokatolická farnost - děkanství

Klácelova 1,

Česká Třebová

http://farnostct.cz/

 

neděle 9:30

Církev československá husitská

Mlýnská 900,

Česká Třebová

--------------------

neděle 8.30

Českobratrská církev evangelická

kostel na Trávníku (Trávník 150)

ceska-trebova.evangnet.cz

 

neděle 9.00

Církev adventistů sedmého dne

Smetanova 1450, Česká Třebová

http://ceskatrebova.casd.cz/

 

viz web

 
Nabízím k prodeji zděný družstevní byt 3+1, 84 m2, v lokalitě Česká Třebová - Lhotka. Vlastní plynové vytápění, plastová okna, vestavěné skříně, částečně zařízený Cena: 1 290 000,- Kč. Mobil.: 604 201 370, e-mail: rozvoz@tiscali.cz
 
Metodika k nové úpravě nočního klidu

Ministerstvo vnitra nedávno zveřejnilo materiály vysvětlující současnou právní úpravu problematiky regulace doby nočního klidu. Jak mají obce nyní postupovat?
Obce nemají povinnost vydávat obecně závazné vyhlášky regulující dobu nočního klidu. Mají však možnost v případě existence výjimečných celoobecních akcí v době jejich konání dobu nočního klidu formou obecně závazné vyhlášky kdykoliv v průběhu roku zkrátit či nevymezit. Současně dodávám, že se nic nemění na pořádání společenských či rodinných akcí, tyto akce nevyžadují ani ohlášení či povolení obce a mohou se na území obce konat i po 22. hodině, respektive mohou pokračovat i po 22. hodině, za podmínky respektování ochrany nočního klidu stanovené zákonem o přestupcích.
  •  
  • Metodický materiál č. 26 k vydání obecně závazné vyhlášky obce o nočním klidu, kterou se stanovují výjimečné případy, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo žádnou
  • Metodický materiál k vydání obecně závazné vyhlášky obce k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku dle 10 písm. a) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů
  • Metodická pomoc MV při řešení otázek souvisejících s problematikou nočního klidu
  •  
    Výzva na demolice chátrajících budov je spuštěna

    Obce mohou získat dotaci na demolici chátrajících budov z programu Podpora revitalizace území. Alokace na příští rok činí přes sto milionů korun. Žádosti lze podávat dnešním dnem, tedy od 18. 10. do 30. 12. 2016.
    Podprogram Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách je součástí programu financovaného ze státního rozpočtu "Podpora revitalizace území". Je zaměřen na podporu demolic budov v obcích s rizikem vzniku sociálně vyloučené lokality (dále jen „SVL“). Demolice objektu musí být následována celkovou revitalizací prostoru, včetně možné výstavby objektu, který bude sloužit jinému účelu než sociálnímu bydlení (školské zařízení, komunitní centrum, sportovní zařízení atd.). Cílem programu je připravit území tak, aby jej bylo možné znovu plnohodnotně využít v dalším rozvoji obce a zamezit tak vzniku oblastí se sociální segregací.
    Podávat žádost může obec, které má ve svém katastru území, které je možné definovat jako sociálně vyloučenou lokalitu dle Analýzy sociálně vyloučených lokalit v ČR, nebo která se nachází ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, která má ve svém katastru území SVL. Dotace bude poskytována až do výše 80 % (min. 300 tis. a max. 5 mil. Kč) skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce a její čerpání může být rozloženo do dvou let. Na rok 2017 je připraveno přes 100 milionů korun.
    KOMU V RUCE KARTY ŠUSTÍ, TOHO ŠTĚSTÍ NEOPUSTÍ"!

    V duchu tohoto hesla "Klub Hliníky" pořádá již 7.ročník karetní hry "PRŠÍ"!
    Turnaj se koná ve spolkové chatě "Hliníky" v sobotu 19.11.2016.
    Prezentace od 9.00 hodin, začátek v 10.00 hodin.
    Turnaj je určen dívkám od 18 let, maminkám, babičkám, tetičkám, sousedkám, přítelkyním atd.,
    prostě všem ženám, které mají radost ze hry i ze života.
    Startovné 150,- Kč, teplý oběd zajištěn.
    Srdečně Vás všechny zve krásnější polovina "Klubu Hliníky"."
    VÍCE NEŽ 30 ALEJÍ UŽ ASPIRUJE NA TITUL ALEJ ROKU 2016,
    NA DALŠÍ NOMINACE JE ČAS JEN DO NEDĚLE

     ČR/Kraje – I v šestém ročníku ankety Alej roku bude o přízeň veřejnosti a obdivovatelů všech stromořadí usilovat několik desítek adeptek. Kolik jich bude přesně a najdou se mezi nimi zástupkyně ze všech krajů republiky? To se dozvíme za týden, kdy se anketa přehoupne z nominační fáze k samotnému hlasování veřejnosti, ze kterého vzejde vítěz(ka). Zatímco kraje Vysočina, Jihočeský nebo Jihomoravský už mají v anketě řadu zástupkyň, Zlínský, Liberecký, Královehradecký ještě ani jedinou. Nelze přitom pochybovat o tom, že v těchto krajích roste k nebi mnoho krásných alejí. To je rozhodně výzva pro místní milovníky stromořadí. Na autora vítězné nominace a vítěze fotosoutěže také čekají hodnotné ceny. Stačí málo: do neděle 23. října pořídit alespoň jednu fotografii aleje a nominovat ji na webu www.alejroku.cz.