Českotřebovský deník 269/2016 (20/10)
TALK-SHOW VLASTIMILA VONDRUŠKY V ČESKÉ TŘEBOVÉ

V pátek 14. října na pozvání Městské knihovny přijel se svou literární historickou talk-show známý historik a spisovatel Vlastimil Vondruška. Naši čtenáři ho znají především jako autora oblíbených historických detektivních příběhů psaných poutavou formou. Vzhledem k tomu, že pan Vondruška je velice časově vytížený, naše setkání bylo domluveno téměř 2 roky dopředu. Z kapacitních důvodu jsme změnili místo konání na velký sál Kulturního centra, což se ukázalo jako velice dobrý tah, neboť počet návštěvníků se přiblížil číslu 192. A proč diváci přišli? Talk-show nesla název Oldřich z Chlumu – historický román a skutečnost a všichni přítomní se dozvěděli, jak se historik dostal k psaní beletrie, jak vypadá život spisovatele a co obnáší tvorba historické beletrie. Na postavě Oldřicha z Chlumu rozebíral principy středověkého soudnictví a ve společnosti panoše Oty pak milostný život našich předků. Velice poutavě a zábavně vyprávěl o životě našich předků ve středověku s odkazem na současnost. Návštěvníky mimo jiné pobavila historka o tom, že pivo se „žralo“ nikoliv pilo, neboť správný mok byl v dobách středověku tak hustý, že se jedl lžící. Pomyslnou tečku na závěr pak vytvořily příběhy o manželském soužití našich předků, uvádějící na pravou míru sexuální život v ložnicích našich panovníků ale i obyčejného lidu. Pan Vondruška sypal z rukávu zajímavá historická fakta téměř dvě hodiny, přivezl s sebou na prodej knihy a před začátkem akce i po jejím skončení probíhala autogramiáda. Literárně-historická talk-show sklidila úspěch a městská knihovna za to děkuje nejen svým čtenářům, ale také přespolním návštěvníkům.
Městská knihovna Česká Třebová

  • Další koncert  Velkého swingového orchestru bude 2. prosince 
    Zveme všechny své příznivce Velkého swingového orchestru na koncert, který se uskuteční ve Velkém sále Kulturního centra v České Třebové  2. prosince 2016 v 19:00 hodin. Repertoár bude zaměřen na filmové a muzikálové melodie. V tomto duchu bude také sestaven program hosta večera, Hornového ansámbu Za rohem Večerem bude provázet moderátor Alfréd Strejček.
    Předprodej vstupenek začne 15. listopadu v Informačním centru MěÚ Česká Třebová
    Českotřebovský varhanní festival pokračuje v sobotu v Litomyšli                    

    Koncert varhanice Drahomíry Matznerové a mezzosopranistky Barbory Poláškové v kostele Nalezení sv. Kříže organizovaný v rámci 12. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka
    Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka (MVF) v České Třebové za dobu své existence přivítal již celou řadu špičkových interpretů české i zahraniční varhanní hudby. Jméno festivalu je od roku 2005 při příležitosti 70. narozenin Zdeňka Pololáníka spojeno s tímto dosud žijícím hudebním skladatelem, varhaníkem a pedagogem, který je autorem více než sedmi stovek hudebních děl.
    Většina varhanních koncertů konaných v rámci MVF se logicky odehrává v České Třebové, nicméně již dva roky Kulturní centrum, hlavní pořadatel festivalu, organizuje také externí koncerty. A letos poprvé se jeden z těchto mimotřebovských koncertů uskuteční v Litomyšli - v nedávno zrekonstruovaném piaristickém kostele Nalezení sv. Kříže a to v sobotu 22. října 2016 od 19 hodin.
    Interpretkami litomyšlského koncertu budou varhanice Drahomíra Matznerová a mezzosopranistka Barbora Polášková. Obě umělkyně jsou absolventkami pražské konzervatoře. Drahomíra Matznerová svá studia dovršila absolutoriem na Akademii múzických umění pod vedením prof. Jaroslava Tůmy. Těžištěm jejího repertoáru je romantická a moderní hudba se zvláštním zaměřením na francouzskou varhanní literaturu 19. a 20. století. Pro Český rozhlas vytvořila záznamy skladeb předních českých skladatelů např. Jiřího Ropka, Jiřího Laburdy a Jana Bernátka. Jako sólistka pravidelně koncertuje jak na domácích tak i zahraničních mezinárodních hudebních festivalech, kde obdržela řadu ocenění a uznání odborné kritiky. Jako vyhledávaná komorní hráčka spolupracuje s předními pěveckými i instrumentálními sólisty.
    Barbora Polášková si své hudební vzdělání doplnila studiem jazyků na Univerzitě Karlově. Absolvovala mnoho úspěšných českých i zahraničních turné, spolupracuje se světovými a českými dirigenty a orchestry. Jako sólistka hostuje v Národním divadle Moravskoslezském, v Hudebním divadle Karlín, v Divadle J. K. Tyla v Plzni, ve Slezském divadle Opava, v Severočeském divadle Ústí nad Labem, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.
    Obě umělkyně si pro nás připravily program složený z děl J. S. Bacha, G. Donizettiho, T. Duboise, J. Haydna, J. Lemmense, G. Rossiniho a dalších. Věříme, že tento varhanní koncert i program celého letošního ročníku Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka (od 1. do 29. října), osloví širokou obec posluchačů z Litomyšle a okolí, a současně jim nabídne příjemný hudební zážitek.
     
    Knihkupectví Paseka Česká Třebová Vás srdečně zva na
    AUTOGRAMIÁDU knihy ZBIGNIEWA CZENDLIKA - POSTEL HOSPODA KOSTEL
    v úterý 8.listopadu od 15hodin.
     
    Doktorskou pohádku zahrají česky krajané z Daruvaru v Letohradě

    Dovolujeme si vás pozvat v pátek 4. listopadu 2016 v 19.30 hodin na představení divadelního souboru  z partnerského města Daruvaru. Chorvatští divadelníci zahrají v českém jazyce Doktorskou pohádku podle Karla Čapka. Je obdivuhodné, jak v dalekém zahraničí dokáží být hrdí na své české kořeny.
    Smlouva o partnerství mezi Letohradem (ČR) a Daruvarem (Chorvatsko) byla podepsána v roce 2012.  V Daruvaru žije  nejpočetnější národnostní menšina Čechů. Jejich předkové se přistěhovali do Chorvatska za Rakousko-Uherska. Dnes  jich žije v Chorvatsku přes 10 tisíc,  správním centrem  je právě naše partnerské město Daruvar. Česká menšina udržuje českou řeč, zvyklosti i národní tradice v řadě sdružení, zejména  České besedě.  Krajané zůstali věrni i pivní tradici své původní vlasti. V Daruvaru postavili první český pivovar. Staročeško pivo se dnes prodává po celém Chorvatsku.   Magdalena Navrátilová, Letohrad

    Sháním brigádníka na práci v lese, pomoc při výřezu dřevin, případně i na výškové práce.
    Kontakt Kamil Slezák 603 994 708

    Taneční škola Knířovi informuje – listopad 2016

    5. 11. 2016 zahajujeme Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé.
    Každý čtvrtek probíhá kurz oblíbené SALSY.
    Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Těšíme se na Vás.
    Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi), případně na telefonu 606 223 070.
     
    Výlukové jízdní řády linek směr Semanín platí od 17.10. 2016 

    Zastávka Korado, Hubálkova ulice je zrušena , jezdí se kolem Národního domu, nová zastávka Beseda/sídliště Trávník
    Linka Česká Třebová  Semanín - Litomyšl 700 933
    Linka Česká Třebová - Semanín - Opatov - Svitavy 700805
    Další výluka v autobusové dopravě je od 7.9. v Ústí nad Orlicí
    Zde jsou zrušeny všechny spoje jedoucí kolem nemocnice.
     
    SONS zve na Den otevřených dveří

    pro členy i širokou veřejnost na Den otevřených dveří v Oblastní odbočce, Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR z.s. Česká Třebová. Akce se koná dne10. listopadu od 9 do  14 hod. Prohlédnete si širokou škálu pomůcek, navštíví nás firma Symbio o.p.s. s nabídkou elektronických kompenzačních pomůcek a seznámíte se s životem zrakově hendikepovaných. Můžeme Vám poskytnout i sociálněprávní poradenství. Na Vaši návštěvu se těší zaměstnanci SONS.

    V pátek 21. října od 17 hodin se uskuteční ustavující jednání Zastupitelstva Pardubického kraje           

    Cílení na úspory energií se vyplácí

    Pardubický kraj zajišťuje již od roku 2013 na svých objektech snížení spotřeb energií, nákladů na jejich pořízení a usiluje o využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Výsledkem této činnosti a zavedením procesů pro energetický management je certifikace dle celosvětově platné normy ČSN EN ISO 50001, kterou Pardubický kraj jako první ze všech krajů v České republice získal.
    „Norma stanovuje jednoduchou zásadu, kdy samospráva a energetický management Pardubického kraje stanoví plány a cíle v oblasti energetické politiky. Ty jsou pomocí postupně nastavených procesů realizovány, přičemž jejich účinnost je měřena a monitorována, aby následně Pardubický kraj mohl přijmout účinná opatření na změnu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zavedení ČSN EN ISO 50001 již na majetku Pardubického kraje uspořilo více prostředků, než celkem stálo její zavedení. Například pouze na energetických auditech pro budovy Nemocnice Pardubického kraje, a.s., které kraj dle zákona nemusí činit, bylo ušetřeno několik miliónů korun,“ dodal hejtman Netolický.
    ČSN EN ISO 50001 Systémy managementu hospodaření s energií je norma, která byla v České republice zavedená teprve v roce 2012 pro implementaci a certifikaci systému energetického managementu. „Zavedený a certifikovaný systém managementu hospodaření s energií dle ISO 50001 již zajistil a dále bude zajišťovat na majetku Pardubického kraje snížení spotřeby energií a vody a zvýšení energetické efektivity,“ uvedl vedoucí odboru majetku a investic Michal Votřel s tím, že tyto úspory budou mít trvalý účinek. To vše společně se snížením dopadů na životní prostředí. V neposlední řadě zavedená norma zvyšuje šance pro získání dotací ze Státního fondu životního prostředí, případně z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PIK v programovacím období 2014 – 2020.