Českotřebovský deník 270/2016 (21/10)
Jablotroncup v České Třebové naposledy 

20. října 2016 se Vyšší odborná škola v České Třebové stala již potřetí pořadatelem soutěže JABLOTRON CUP. Jedná se o soutěž odborných dovedností v oblasti zabezpečovací techniky, jejímž spolupořadatelem je firma Jablotron Alarms a. s. z Jablonce nad Nisou. Ta pro soutěžící žáky přivezla ceny v hodnotě 120 tisíc korun. Soutěž se skládala ze čtyř částí.
Zapojování ústředny JA – 82K – žáci na panelech zapojují domovní zabezpečovací systém skládající se z čidel pohybu, magnetických čidel, klávesnice a sirény.
Programování v současnosti nejnovější ústředny Jablotronu řady JA-100, kdy pomocí počítače soutěžící nastavují předem definované parametry, jako je např. nastavení telefonních čísel, kam systém zavolá v případě narušení hlídaného objektu, požáru nebo třeba poklesu požadované teploty.
60 otázek písemného testu z oblasti elektroniky, silnoproudé elektrotechniky a zabezpečení bylo pro některé soutěžící velkým oříškem. Poznávání prvků elektronických zabezpečovacích systémů, kdy žáci musí poznat výrobky ze sortimentu Jablotronu a správně je pojmenovat.
Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 20 účastníků z 10-ti středních škol z celé ČR a jak se již stalo tradicí, jednou ze soutěžících byla i škola ze slovenské Nižné. První místo obsadili domácí VOŠ a SŠT Česká třebová s více než stobodovým rozdílem. Podle slov hodnotitelů z Jablotronu je vidět velmi dobrá úroveň výuky na naší škole. Na druhém místě se umístili žáci z liberecké střední školy a na třetím byla střední škola z Chomutova. Odměnu a diplom dostalo prvních šest škol a prvních deset jednotlivců. Příští ročník se bude pořádat v Praze.

Změna ordinační doby  stomatologické ordinace MUDr. Horákové

Od 1.1.2014 končí praxi v naší ordinaci MUDr. Kopecká Pavla.
Nová ordinační doba MUDr. Horáková
PO   12-18 hod.
Út    7.30-13 hod.
ST    7.30-12 hod.    12.30-14.30 hod.
ČT    12-18 hod.
PÁ    7.30-13 hod pouze sudý týden


Nově zvolení krajští zastupitelé složili v pátek v podvečer slavnostní sliby

Kromě této formální záležitosti čekala na nové zastupitele také volba devítičlenné krajské rady a hejtmana. Do svých funkcí byli zvoleni také uvolnění předsedové kontrolního a finančního výboru a předsedové Výboru pro IZS a Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Po zasedání zastupitelstva se premiérově v novém složení setkali také krajští radní.
"Koalice, která vzniká, je koalicí středovou, rozumnou. Je to koalice lidí, kteří se znají a vědí, co mají od sebe čekat. Jsem přesvědčený, že tým, který vzniká, bude týmem dělným, pro který nebude Pardubický kraj kořistí," uvedl hejtman Martin Netolický. "Pro politickou kulturu v našem kraji je dobré, že uvolňujeme dvě místa předsedů výborů pro opoziční strany. Opozice díky tomu nebude mít pocit, že má zavřené dveře. K tomu v našem kraji nikdy nedocházelo a docházet nebude," konstatoval Netolický a uvedl některé základní teze z oblasti zdravotnictví, dopravy, ale také sociálních věcí sportu a cestovního ruchu nebo regionálního rozvoje. "Pokud stát převedl na kraje silnice nižších tříd, musí také řešit jejich financování. Čeká nás také velká soutěž na zajištění autobusové dopravní obslužnosti a otázka zimní údržby silnic I. třídy," řekl například hejtman k oblasti dopravy. 
 Více ZDE