Českotřebovský deník 274/2016 (26/10)
Nové dopravní značení a možná i nová pravidla pravopisu...  
Musíme jít s dobou, jen nezůstat konzervativní 

Dlouhodobé úsilí našeho a litomyšlského starosty podpořené také Pardubickým krajem konečně přineslo ovoce v podobě nového dopravního značení, které zamezí jízdě kamionů těžších než 12 tun na tranzitní trase Česká Třebová - Litomyšl. Mělo by to přinést jisté uklidnění situace. Záleží na tom ovšem hlavně litomyšlskému starostovi, průjezd kamionů kolem litomyšlského zámku byl také trnem v oku představitelům Pardubického kraje. Policie ČR toto opatření nedoporučila a přesto bylo uvedeno do praxe. Ve vyjádření policie je konstatováno, že určité zklidnění na jednom úseku je vykoupeno zvýášením problémů na úsecích jiných. Zklidnění nastalo už díky uzavření tunelů , trasa Korado - Metrans je neprůjezdná a kamiony musí na Semanín, Zádulku a po hrázi rybníka Hvězda až k Opatovu a to už kamiony raději zatočí na pětatřicítku.  nastalo zklidnění, bude trvat asi jeden rok.   Na úseku Litomyšl - Česká Třebová už budou moci jezdit jen prázdné kontejnery.  Občany zaráží nová česká gramatika, která se objevila na instalovaných tabulích. Tyto tabule  sice instalovala SUS Pardubického kraje, ale zaplatí je město Česká Třebová jako iniciátor této akce. Doufejme, že na nich ta ostuda nezůstane dlouho.
 
Výhra za dva body

Po dvou třetinách prohrávali Kohouti s Moravskou Třebovou o dvě branky. V závěrečném dějství, během necelých šesti minut, nastřílel náš tým tři góly a kráčel za tříbodovým ziskem. Soupeř prokázal sílu a v poslední minutě srovnal na 3:3. Prodloužení, které se od letošní sezony hraje ve třech, netrvalo dlouho. Po 37 vteřinách jej "ukončil" nádhernou individuální akcí Marek Hemský. Paráda, i po sedmém kole udrželi Kohouti neporazitelnost!!
HC Kohouti ČT
 
NABÍDKA PRONÁJMU ŠKOLNÍHO BUFETU

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová hledá od ledna 2017 nájemce školního bufetu. Předpokladem je zajištění provozu bufetu ve vstupním prostoru školy v areálu Skalka a provozu bufetu v nové sportovní hale. Podmínkou je oprávnění k této činnosti (živnostenský list).
Zájemci se mohou hlásit do 15.11.2016 na tel. čísle 731 887 064 (Ing. Tomáš Müller) nebo emailem tomas.muller@vda.cz. Zde také získáte podrobnější informace.
 
K 1. listopadu 2016 vznikne 8 nových pošt Partner

Česká pošta pokračuje v projektu Pošta Partner. K 1. listopadu 2016 převádí na smluvní partnery dalších 8 provozoven. Celkem tak k tomuto datu bude fungovat 231 pošt Partner.
Česká pošta bude mít v cílovém stavu cca 700 vlastních provozoven a cca 2 500 pošt Partner. Pošta Partner je plnohodnotnou alternativou pošty. Rozdíl spočívá v tom, že je provozována třetí osobou, nikoli Českou poštou. Z hlediska poskytovaných základních poštovních služeb není mezi pobočkou a poštou Partner žádný rozdíl.
Pošta Partner poskytuje všechny základní služby, tj. příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a vybrané služby, jako jsou například On-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej losů okamžitých loterií a volný prodej tisku.
Nové pošty Partner zřízené k 1. listopadu 2016

Pošta Partner

Kraj

Okres

Provozovatel

Dolní Kořenov

Liberecký

Jablonec nad Nisou

COOP

Vápno

Pardubický

Pardubice

Obec

Cotkytle

Pardubický

Ústí nad Orlicí

COOP

Cerekvice nad Loučnou

Pardubický

Svitavy

COOP

Strážek

Vysočina

Žďár nad Sázavou

Obec

Šakvice

Jihomoravský

Břeclav

Fyzická osoba podnikající

Jistebník

Moravskoslezský

Nový Jičín

Fyzická osoba podnikající

Černá Voda

Olomoucký

Jeseník

Právnická osoba

Předání budovy Portmonea v Litomyšli do majetku Pardubického kraje

Uskuteční se ve středu 2. listopadu 2016 od 10 hodin
 
Den otevřených dveří v Elektrárně Chvaletice proběhne v sobotu 5. listopadu 2016. 

Na místě se budete moci seznámit s aktuálním stavem modernizace bloků 3. a 4. za 3 miliardy korun, která reprezentuje jednu z největších investic v kraji za poslední roky. Budete mít také jedinečnou příležitost prohlédnout si odkryté technologie, které za normálních okolností nejsou k vidění.
 
Česko má podle OECD nejméně vzdělaný venkov oproti městům ze všech členských zemí

Podle průzkumu OECD v říjnu letošního roku je Česko na posledním místě ze všech členských zemí v poměrném zastoupení vysokoškolsky vzdělaných lidí ve městech oproti venkovu. Zatímco třeba v USA má vysokoškolské vzdělání ve městech pouze o necelé 3 % více lidí než na venkově, Česká republika tabulku uzavírá s téměř 57% rozdílem.
Ze sborníku textů OECD Regional Outlook 2016 vyplývá, že na posledních příčkách se dále umístilo Slovensko, Maďarsko a Řecko. Lidí s pouze základním vzděláním je na českém venkově podle studie OECD o 171 % víc než ve městech.
„Tato čísla mohou na první pohled působit alarmujícím dojmem. Já bych byl skeptický k metodě výzkumu. Z materiálů OECD vyplývá, že pouze 24 % Čechů žije ve městech. To je zhruba 2,5 milionu lidí. Tolik obyvatel má Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec, Olomouc a Ústí nad Labem dohromady. A zbytek českých měst je venkov? Výzkum OECD tedy považuje za městské pouze obyvatele z největších měst, z nichž jsou navíc všechna univerzitní. Je logické, že pokrytí vysokoškoláky je v nich vyšší než ve zbytku země. Považuji to za nevhodně zvolenou metodiku výzkumu a nepřikládal bych jí větší význam,“ komentoval výsledky člen senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.
Počet vysokoškolsky vzdělaných lidí v produktivním věku je v Česku podle údajů OECD 22 %. Průměr OECD činí 35 %. Mladých absolventů VŠ ve věku 25-34 let je u nás 31 %, což je 10 % pod průměrem OECD. „České školství má své problémy, ale počet vysokoškoláků podle mě není jeden z nich. Nemyslím, že 31 % mladých lidí s VŠ diplomem je málo.  Usilovat o navýšení počtu vysokoškoláků za každou cenu podle mě není cesta. Je potřeba posílit kvalitu výuky a zejména její zaměření. Nedostává se nám třeba lékařů nebo technických odborníků, “ doplnil profesor Jaroslav Malý.
Zdroj: OECD (2016), "Czech Republic", in OECD Regional Outlook 2016: Productive Regions for Inclusive Societies, OECD Publishing, Paris. http://dx.doi.org/10.1787/9789264260245-20-en