Českotřebovský deník 276/2016 (30/10)
8. Podzimní benefiční ples Za jeden provaz je za dveřmi

Ráda bych informovala všechny příznivce spolku Za jeden provaz. Kdo si již zakoupil vstupenky, tak se určitě nemůže dočkat sobotního večera, kdy vypukne 8. ročník Podzimního benefičního plesu Za jeden provaz. Ale stále máme pro vás několik volných vstupenek a přáli bychom si, kdybyste mohli tento nezapomenutelný večer prožít s námi. Čeká vás opravdu hodně bohatý program, dovolte mi jmenovat například fotokoutek, doprovodný program, půlnoční překvapení, bohatá malá i velká tombola. K tanci a poslechu hraje ověřená kapela Koplahoband. A to není vše, celým večerem vás bude provázet filmové téma, což je patrné z plakátu. Více prozrazovat nemohu, proto si objednejte vstupenky ještě dnes na http://zajedenprovaz.cz/rezervace/ a přijďte podpořit dobrou věc. Těšíme se na vás! Anna Hamplová
 
Prodloužený víkend zákaz prodeje v supermarketech a Česká Třebová 

Užili jsme si prodloužený dušičkový víkend okořeněný navíc tím, že o státním svátku v pátek 28. října měly velké prodejny, tedy supermarkety a hypermarkety uzavřeno. Raritou roku se tak stalo zcela opuštěné parkoviště před OC Kaufland, to opravdu není hned tak k vidění.  Malé prodejny mohly mít o státním svátku otevřeno, ale stejně neměly. Zavřená zůstala např. prodejny potravin Pod Jelenicí, stejně jako prodejna řetězce Hruška na Křibu. zde pro technické úpravy, t.j. výměnu oken. A tak jedinou prodejnou byl konzum DAS Jarmila Dlouhá v Sadové ulici a potom ještě prodejna PONT v hale českotřebovského nádraží. Chléb a čerstvé pečivo ale k dostání nebylo, ani malé pekárny na náměstí u u Billy nezareagovaly. Asi mají vyděláno dost. Mimořádný byl jistě obrat ve čtvrtek před svátečními dny. Pečivo bylo  např. v  Kauflandu vyprodáno již po obědě a pekaři museli ještě připékat další. Podobně i v jiných velkých prodejnách.  Domníval jsem, se že malé prodejny se přizpůsobí, že se spojí a zajistí širší prodej a nabídku pečiva, ale nestalo se tak a je to škoda.  Měly šanci ukázat, že tady ve městě jsou a dokážou zajistit služby v době, když erár zakáže práci velkoprodejnám. Lidem, kteří ze měst odjížděli uzavření prodejen údajně nevadilo. Možná by bylo dobré spočítat, kolik potravin se nakoupilo dopředu zbytečně a kolik ser pak následně vyhodilo. Lidé jsou zvyklí na denní nákupy a každá nepravidelnost se projeví negativně.  Sice jsme to přežili ve zdraví, ale myslím, že se nejednalo o zbytečné omezení, které si vlastně nikdo nepřeje.  Sice to snad někomu nevadí, ale zrovna tak by nevadilo, kdyby regulace žádná nebyla.
Mluví se o potřebě  svátečního volna pro maminky ve velkoprodejnách.  Nikdo už ale nevolá po tom, aby se také zavřely nemocnice, aby nejezdily vlaky  a autobusy. Je přece svátek, tak lidé mají být doma. Jenže právě ve velkých prodejnách se mohou ve směnách vystřídat, v těch malých to nejde a tam musí třeba  podnikatel sám vydržet u pultu celý den nebo celý víkend a to opakovaně.  Nebo služby v rekreačních centrech, lyžařských areálech se mají taky třeba na vánoční svátky uzavřít? Zdá se mi tedy, že nový zákon by potřeboval novelizovat, opravit nebo zrušit a držím palce iniciátorům z hospodářské komory, kteří dali podnět Ústavnímu soudu aby konal, aby znovu posoudit, že přijatý nyní již platný zákon  je diskriminační. (mm)
 
Pošta nás stále více omezuje

Byl prodloužený víkend, ve kterém se mezi volné dny vklínila sobota.  To znamená, že také pošta měla poskytovat své služby a to v plné šíři. Dokonce si dovedu představit, že by v tento den měly být sobotní provozní hodiny rozšířeny tak aby to více vyhovovalo občanům, Třeba těm, kteří nestihli ve čtvrtek poslat to co potřebovali nebo vyřídit i jiné další věci, které se dnes dají u poštovní přepážky vyřešit. Jenže nestalo se. Hlavní pošta měla otevřeno jen od 8 do 11, a to byly v provozu jen dvě přepážky, fronty občanů dychtivých po poštovních službách způsobily poměrně dlouhé čekání. A někdy dokonce zbytečné, protože prostě pošta nedokázala všechny služby zařídit. A nikde přece není napsáno, že by v sobotu poskytovala pošta služby v menším rozsahu než v pracovní dny. Všechna čest dvěma pracovnicím, které pracoval o poštovních okének, snažily co mohly, ale někdy byly požadavky klientů u přepážek nad jejich síly. A to jen proto, že prostě  nebyla otevřena pokladna, nebyl k dispozici dostatek poštovních známek na to, aby se mohly podané dopisy ofrankovat a odeslat tak, jak pošta slibuje, tedy podle hesla "dnes podáte zítra bude dopis doručen". A tak třeba bylo nutné odejít od přepážky s nepořízenou adresát zásilku nedostane, ač se odesílatel snažil, na poště nebylo dostatek známek k ofrankování.  Myslím, že odpovědný pracovník českotřebovské pošty  situaci v sobotu 29. 10. hrubě podcenil, nezajistil dostatek pracovníků k přepážkám ani jim nevytvořil podmínky proto, aby mohly klientům služby zajistit.  A to má pošta monopol na posílání listovních zásilek, monopol, který není schopna plnit. 
Českotřebovský zpravodaj posílám poštou  po celé republice a také do zahraničí. V domnění, že vše zařídím, jsem přišel s košem plným zásilek v sobotu dopoledne tak,, aby v pondělí 31. 10. dostali časopis jednotliví adresáti, byť bydlí třeba v Mariánských Lázních nebo Valašské Bystřici či Zlíně. Bohužel se  zásilky odeslat nepodařilo, a tak je adresáti dostanou později, nikoliv mou vinou, ale vinou (českotřebovské) České pošty.