Českotřebovský deník 277/2016 (31/10)

Tradiční ukončení cyklistické sezóny

Dne 29.10 v 8:30 na Starém náměstí se sešlo 14 MTB cyklistů, aby symbolicky ukončili cyklistickou sezónu. V menším či větším počtu se v průběhu roku scházeli ve stejnou dobu, tedy každou neděli o půl deváté u Mariánského sloupu na Starém náměstí v České Třebové, aby společně strávili nedělní dopoledne projížďkou v okolí města. Výběr tratě je již tradiční: Česká Třebová (START 0km) - Rybník - Palice (zápis do pamětní knihy) - Třebovské stěny - Horákova kaple (tatranky a dobrání vody) - Letohrad (oběd v nádražce 26km) - Kopeček - Žampach - České Libchavy (kafíčko) - Hrádek - Mandl - Antoníček - Kozlovský kopec (CÍL 74km).
Do restaurace na Kozlově dojeli všichni v pořádku v 16hodin a u zamluveného stolu sezónu uzavřeli.

Den veteránů v České Třebové - pátek 11. listopadu 2016 v 16 hodin

Den veteránů si v posledních letech připomínáme v České Třebové pietním aktem v den výročí ukončení první světové války, tzv. "Velké války", tedy 11. listopadu. Pietní akt kladení věnců se uskuteční v pátek dne 11. listopadu v 16 hodin u památníku obětem válek v Habrmanově ulici u základní školy Habrmanova a VDA, opět za účasti Dechové hudby Řetůvanka. S proslovem vystoupí ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská.  Slavnosti se zúčastní také účastníci  mezinárodního workshopu pořádaného pod patronátem DDM Kamarád Česká Třebová, studenti  gymnázia Česká Třebová a střední školy ve Svitu také za účasti dalších dobrovolníků (Itálie, Španělsko).
 
Pardubický region ČSSD má nové vedení

V pátek 28. října 2016 se uskutečnila v Pardubicích okresní konference pardubické sociální demokracie. Stávajícímu vedení vypršel dvouletý mandát a tak hlavním bodem programu byla volba nového vedení pro příští dva roky.
 Hlavní pozornost přítomných se upírala na volbu předsedy okresní organizace. Z původních šesti nominovaných kandidátů čtyři z nich ještě před zahájením volby odstoupili. O post předsedy se nakonec ucházel stávající člen nejvyššího vedení sociální demokracie a statutární místopředseda krajské organizace ČSSD MUDr. Vítězslav Novohradský. Jeho vyzyvatelem se stal Leoš Malina, předseda místní organizace Polabiny I.
Okresní konferenci předcházely několikaměsíční rozepře mezi členy pardubické organizace, týkající se zvláště přijímání nových členů do některých místních organizací. Neshody vyvrcholily několik dnů před konferencí a vyžádaly si přítomnost člena nejvyššího kontrolního orgánu strany.
Samotná konference již probíhala v klidném duchu, kdy obě strany přislíbily respektovat výsledek voleb a zavázaly se k dalšímu zprůhlednění činnosti strany. Post předsedy získal ve čtvrtém kole volby Leoš Malina, který zároveň získal nominaci na post místopředsedy krajského výboru ČSSD. MUDr. Novohradský se stal jedním ze šesti místopředsedů okresního výboru.
Nově zvolený předseda Leoš Malina přislíbil posílení vnitrostranické demokracie. Zároveň přislíbil zvýšení důrazu na dodržování stanov a to především při přijímání nových členů.
„Nemůžeme připustit opakování situace z nedávných dnů, kdy jsme pochybovali o možnosti okresní konferenci vůbec svolat. Nedůvěra mezi jednotlivými místními organizacemi stále přetrvává a naším úkolem bude všechny pochybnosti buď bezezbytku vyvrátit, nebo potvrdit. Zároveň připravujeme opatření, abychom obdobné situace nemuseli již řešit“, dodal nový předseda OVV ČSSD Pardubice Leoš Malina.
Nový okresní výbor se bude především věnovat práci na blížících se volbách do poslanecké sněmovny a dále více spolupracovat s jednotlivými MO a jejich členy.
LEOŠ MALINA
 
MEVZA Budapešť: Lukáš Vašina v dvojici čtvrtý ve střední Evropě

V termínu 7-8.8.2016 se v Maďarské metropoli Budapešť konalo MISTROVSTVÍ STŘEDNÍ EVROPY (neboli MEVZA) kterého se zúčastnili a Českou republiku reprezentovali  Lukáš Vašina, odchovanec  TJ SOKOL Česká Třebová II a Štěpán Havlín Beachvollejbal Praha. Skupina pro Lukáše a jeho parťáka Štěpána nebyla vůbec lehká. Ve skupině je čekali Slovinci, domácí Maďaři, Rakušané a Izraelci (divoká karta). V prvním zápase, který byl pro Lukáše premiérou v mezinárodním měření v beachvolejbalu, se hned se svým parťákem utkali proti domácí dvojici HAJÓS/LUKÁCS.  Maďaři už měli několik cenných vítězství na evropských okruzích. Nakonec z toho byla porážka 0:2 (19:21, 17:21), když hlavně v prvním setu chybělo k vítěznému míči málo. V druhém zápase nastupovali kluci proti rakouské dvojici LEITNER/REITER a pokud chtěli mít šanci na postup do dalších bojů museli bezpodmínečně zvítězit. To se jim nakonec po dramatické bitvě podařilo a zvítězili 2:1 (19:21, 21:19, 15:13).
Mohli se tak radovat z první premiérové výhry na turnaji. V třetím zápase čekali na naši dvojici favorité celého turnaje: dvojice ze Slovinska KUMER/VALENCIC. Kluci se soupeřem drželi krok ale po dramatické bitvě bohužel prohráli 1:2 (21:18, 19:21, 9:15). Čtvrtý a zároveň poslední zápas ve skupině sehráli kluci proti izraelské dvojici OSIPOV/UZIEL. Tento duel musel být povinnou výhrou bez ztráty setu, pokud chtěli pomýšlet na postup ze skupiny. To se nakonec povedlo.  Výhra 2:0 (24:22, 21:17) znamenala postup na podíl míčů. Kluci postoupili mezi nejlepší čtyřku turnaje.  Odsunuli domácí favorizovanou dvojici na nepostupové 3.místo.  
Druhý den v semifinále nastoupili proti druhé maďarské dvojici BENKŐ/OLÁH. Tento zápas se klukům vůbec nevyvedl a i na výrazné zlepšení ve druhém setu to na postup do finále nestačilo. Domácí dvojici podlehli 0:2 (16:21, 21:23). Čekal je poslední zápas a to o celkové třetí místo. Tam se opět potkali se slovinskou dvojicí KUMER/VALENCIC, která v semifinále podlehla slovenské dvojici 0:2. Zápas o 3.místo zvládli lépe slovinští reprezentanti. Naši kluci bohužel prohráli 0:2 (18:21, 18:21), zbyla na ně jen pověstná bramborová medaile.  To nic nemění na tom, že na prvním mezinárodním turnaji v beachvolejbalu je 4. místo velkým úspěchem. Koučem na tomto turnaji byl klukům olympionik Pepa Beneš a i tato zkušenost je pro mladou dvojici k nezaplacení.
 
Ze zastaralé pitevny se stalo špičkové pracoviště

Pardubice – Díky šestimilionové investici má nyní Nemocnice Pardubického kraje na svém pardubickém pracovišti jednu z nejmodernějších piteven v republice. Stavební úpravy a nové důstojné prostředí doplnilo moderní vybavení samotné pitevny i celého laboratorního zázemí.
„Pro tento účel jsme využili program Ministerstva zdravotnictví, který část prostředků uhradil a část musel přidat kraj,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Patologie je často mimo zájem veřejnosti, lidé ji znají především z krimiseriálů, ale pro nemocnici je velmi důležitá. V Pardubické nemocnici se ročně provádí více než 1200 soudních a zdravotních pitev. Nyní se podmínky lékařů a dalšího personálu výrazně zlepšily a dosluhující vybavení z 80. let mohlo být vyměněno za nové. Ze zastaralé pitevny se stalo špičkové pracoviště.“
Ještě nedávno to však vypadalo úplně jinak. „Soudní lékaři a patologové Pardubické nemocnice mají velké renomé díky výsledkům své práce. Svědčí o tom třeba ocenění našeho soudního lékařství od krajského policejního ředitele za spolupráci a veškerý servis, který toto oddělení poskytuje Policii ČR. Bohužel ale pracovní prostředí i vybavení bylo již za zenitem své životnosti,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. „Pitvali jsme v nouzových podmínkách, protože jeden stůl už prakticky nefungoval, opakovaně jsme museli řešit technické problémy a poruchy,“ dodal zástupce primáře oddělení soudního lékařství Petr Baláž.
Nyní se situace diametrálně změnila. Již před časem byly na tomto pracovišti instalovány nové chladicí boxy pro těla zemřelých a rozšířila se jejich kapacita na současných 50 míst. Nedávno přišla na řadu rekonstrukce pitevny a laboratorního zázemí. „Dneska je naše pitevna nejmodernější v celé republice,“ prohlásil primář oddělení soudního lékařství Pavel Toupalík a dodal: „Zaznamenali jsme již první ohlasy, protože na pitvy k nám chodí policisté nejen z Pardubic, ale i z Prahy nebo ze středních Čech a z Kraje Vysočina. Mají srovnání s jinými ústavy. Změnu vnímají velice pozitivně.“
Lékaři mají nyní k dispozici tři nové pitevní stoly s obvodovým odsáváním a zdvihem. Obměnilo se i další vybavení pitevny a přístroje v laboratořích. Novinkou jsou dva mikroskopy, z nichž jeden má zabudovanou kameru. Obrovským posunem vpřed je také nová vzduchotechnika, která eliminuje veškeré pachy. Výraznou modernizací prošlo osvětlení po instalaci špičkových vyšetřovacích světel s vysokou intenzitou. „Využíváme pojízdný rentgenový přístroj. Prostě naše vybavení se nyní dostalo na maximální možnou úroveň, což nás pochopitelně velice těší,“ pronesl primář Toupalík a dodal: „Díky této modernizaci se zlepšilo i prostředí pro výuku. Dostali jsme se na úplně jinou úroveň, než jsme ještě nedávno byli.“
 
 Den otevřených dveří v Elektrárně Chvaletice

sobotu 5. listopadu 2016 pořádáme Den otevřených dveří v Elektrárně Chvaletice. Na místě se budete moci seznámit s aktuálním stavem modernizace bloků 3. a 4. za 3 miliardy korun, která reprezentuje jednu z největších investic v kraji za poslední roky. Budete mít také jedinečnou příležitost prohlédnout si odkryté technologie, které za normálních okolností nejsou k vidění.
 
Svit rozvíja spoluprácu s mestom Partizánske  

Primátor mesta Svit Miroslav Škvarek sa spolu s prednostom mestského úradu Stanislavom Kopčákom a poslancami Mestského zastupiteľstva Jánom Babčákom a Jankou Bobulovou v stredu 26. októbra zúčastnili v Partizánskom na oslavách 98. výročia vzniku prvej Československej republiky. Primátor mesta Partizánske Jozef Božik sa atmosféru tohtoročných osláv rozhodol umocniť aj oficiálnym podpisom Zmluvy o partnerstve a spolupráci medzi mestom Svit a mestom Partizánske.
Zmluva o partnerstve a spolupráci, ktorú primátori Svitu a Partizánskeho podpísali, nadväzuje na dobré vzťahy a historické väzby ukotvené v procese budovania týchto miest v tridsiatych rokoch minulého storočia v snahe upevniť odkaz životnej filozofie Tomáša Baťu a Jána Antonína Baťu. Zmluva obsahuje napríklad aj dohodu o rozvíjaní, rozširovaní a upevňovaní úzkych vzťahov medzi oboma mestami, o výmene užitočných a pozitívnych skúseností, o výmene delegácií a podpore mladých ľudí žijúcich v týchto mestách s cieľom rozširovania a prehlbovania ich znalostí v rôznych oblastiach.
Mesto Svit je od minulého roka členom Česko-Slovenskej Baťovej spoločnosti, ktorej ambíciou je upevňovať a rozvíjať vzájomnú spoluprácu samospráv, záujmových združení i občanov Slovenskej a Českej republiky, a to ako na báze ich historickej, jazykovej či kultúrnej blízkosti, tak i na báze upevňovania odkazu životnej a podnikateľskej filozofie firmy Baťa. Česko-Slovenská Baťova spoločnosť bola ako ideová platforma založená v októbri minulého roka na podnet primátora Partizánskeho Jozefa Božika. K napĺňaniu tejto iniciatívy sa pri zrode Česko-Slovenskej Baťovej spoločnosti zaviazali okrem Partizánskeho aj mestá Svit, Otrokovice, Zlín, Valašské Meziříčí, Benešov, obec Bošany, Nadácia Tomáša Baťu v Zlíne, Kluby absolventov Baťovej školy práce v Zlíne aj v Partizánskom. Po roku sa členská základňa spoločnosti rozrástla o mesto Napajedla.
(Z webu města Svit)