CHATY 3 – poslední díl?                                                
Psaní prvního článku o chatách ohrožených zánikem mě inspirovalo jejich návštěvou a následnou lítostí nad jejich stavem. V té době bylo těchto chat pět. Tehdy jsem si nemyslel, že by mohl tento počet být o málo vyšší. Tímto, snad posledním dílem, ale stouplo číslo na trojnásobek a mám obavy, že nebude konečné. Pohledem do mapy zjistíme, že okolí města je opravdu hustě poseté chatami, resp. chatovými oblastmi, takže také pravděpodobnost zvyšujícího se počtu ohrožených objektů je veliká.
Nejvíce takto postižených chat je asi v oblasti Studená Hůra. V této lokalitě je to již pátá chata, v její těsné blízkosti – v Hliníkách je další. V oblasti potoka Hlubočku, poblíž chaty u Floriana jsou to další dvě. O údolí dál v Kojovci je to již druhá chata ve velmi neutěšeném stavu. Na jihozápad od města v oblasti Na výsluní již zanikla poblíž vedení vysokého napětí jedna chata, stav další ale také nevypadá moc povzbudivě.
Dvě poslední fota ukazují, jak se brání, alespoň pomocí varujících nápisů majitelé ohrožených objektů proti různým nenechavcům.
I když na vině neutěšeného stavu některých chat je samozřejmě zub času, stejnou ne li větší vinu ale přikládám zvyšující se neúctě některých lidí k soukromému majetku jiných, což ovšem někdy přičítám i době.
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz  říjen 2016
 


                         Hluboček                                                                                      Hluboček

  Kojovec

Hliníky

  • Studená hůra
  •                                     Na výsluní                                                                                                 Na výsluní
  •