Byl u nás Zbygniew Czendlik               


Bylo krásné slunečné odpoledne 27. září - pravé babí léto. Jídelna našeho žlutáku byla plně obsazena - ještě jsme museli přidat židle. přijel k nám na pozvání paní Juklové vzácný host. Všichni se těšili na setkání s tímto úžasným farářem z Lanškrouna. přišel usměvavý, příjemný a velice tolerantní člověk - takový, jakého známe z televize. Byla radost poslouchat z jaké polské rodiny pochází a jkakým způsobem se dostal do Čech. Nejdříve do pěkného Náchoda a pak do škaredého Lanškrouna. Ale časy se mění a z Lanškrouna je pěkné město a už se mu tram líbí.

Vtipně odpovídal i na naše dotazy. Byla to jedna příjemná hodina - žádná politika - ve společnosti velmi charismatického člověka, který rozdával úsměv, pohodu a na závěr foto s podpisem . na které stála fronta. SDnad všichni chtěli mít doma svpoji usměvavou tvář. Děkuji paní JUklové, že pozvala a její dcera přivezla faráře pana Zbygniewa Czendlika mezi nás. Jarmila Korejtková

Dr. Zbigniew Jan Czendlik (* 6. září 1964, Brenná, okres Těšín, Polsko), řečený Zibi, je římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský. Je inkardinován do katovické arcidiecéze. Je mediálně známý zejména kvůli přátelským vztahům s řadou lidí z oblasti politiky a šoubyznysu.[1]
Pochází z polských Beskyd. Má dva bratry a jednu sestru, která se přes nesouhlas rodičů stala řádovou sestrou a stará se o dlouhodobě nemocné v Dortmundu. Teologická studia absolvoval v Katovicích a Varšavě. Po jejich skončení byl v roce 1989 vysvěcen na kněze a poté působil v polských Katovicích.
V roce 1992 byl vyslán do Čech a první rok strávil jako farní vikář v Náchodě a administrátor excurrendo farnosti Studnice (obojí od 1. července 1992). Poté odešel do Lanškrouna, kde se stal od 1. září 1993 farním vikářem (jakož i administrátorem excurrendo ve farnostech Luková a Žichlínek) a od 1. října 1993 administrátorem. V roce 1997 se mu podařilo dokončit opravu kostela svatého Václava, který byl v době jeho příchodu do Lanškrouna zchátralý. V roce 2005 se mu po několikaletém úsilí podařilo zahájit provoz Rodinného dětského domova v Žichlínku (pro dvě pěstounské rodiny) v prostorách zrekonstruované fary a její nově vybudované přístavby. V roce 2008 byl jmenován děkanem.
Účinkoval v televizních pořadech Bolkoviny (2004), Krásný ztráty (2005), Uvolněte se, prosím (2009) a Máme rádi Česko (2014). Jako moderátor se objevil v pořadech Uchem jehly (2011) a U Pastýře (2011). Je aktivním sportovcem; dříve hrával fotbal, později přešel na golf.
 
Knihkupectví Paseka Česká Třebová Vás srdečně zva na
AUTOGRAMIÁDU knihy ZBIGNIEWA CZENDLIKA 
POSTEL HOSPODA KOSTEL
v úterý 8.listopadu od 15hodin.