Finanční gramotnost - nový seriál        


Vážení čtenáři,
na stránkách našeho zpravodaje se v několika příštích měsících budete setkávat s krátkými texty, jejichž cílem je dát vám podnět k zamyšlení nad tématy, která řeší – nebo měl by řešit – každý z nás, ať už se jedná např. o důchod, finanční krizi, investice apod.
Neváhejte se nás ptát na vše, co vás v oblasti finančního zabezpečení zajímá. Vaše dotazy směřujte na mail financni-gramotnost@post.cz. Budou zveřejněny anonymně a rádi na ně zodpovíme.

Důchody? Myslete na ně už ve 30


Janu Novákovi je 30 a v tomto věku se odchod do důchodu měří na světelné roky, aspoň jemu to tak připadá. Má dobrou práci, zajímavé koníčky, právě založil rodinu… A vůbec nepřemýšlí nad tím, co bude za 39 let, kdy bude odcházet do důchodu. Řeší hypotéku, což je chvályhodné, protože v penzi ušetří peníze za nájem, ale na důchodové zajištění mu připadá stále dost času. Přitom možná ani nevnímá, jak se zhoršují podmínky odchodu do penze právě pro jeho generaci – posouvá se věk odchodu do důchodu, lidé musejí pracovat déle - místo 25 je to nyní už 35 let. Zatímco současní starobní důchodci jsou přibližně na polovině průměrné čisté mzdy, Jan N. bude mít podstatně horší pozici. Jeho generace má nezáviděníhodnou situaci – je více než jisté, že podmínky odchodu do důchodu se budou v průběhu let měnit a vyvíjet. Právě proto by si měl už teď dávat stranou aspoň desetinu měsíčního příjmu, což je v jeho případě přes dva tisíce korun. Obecně se dnešním třicátníkům doporučuje spořit si na penzi mezi 1500-2000 Kč. Státní penze jim totiž maximálně zabrání spadnout do chudoby. Ale ne udržet si stávající či aspoň srovnatelnou životní úroveň.
Český důchodce pořád ještě příliš spoléhá na pomoc státu, soukromé zdroje pokrývají jen 6 % jeho důchodu, zbytek – 94 % - financuje stát. Jen pro srovnání: v Německu je tento poměr 35 % (soukromé zdroje) a 65 % (stát), ve Švýcarsku dokonce 74 % a 26 % ve prospěch soukromých zdrojů.
Jestli bude Jan Novák chtít v důchodu vyrazit na dovolenou s dcerou a vnoučaty, měl by do své budoucnosti investovat už dnes.
Lukáš Majvald s.r.o. Hotline: 604 140 951
Výhody doplňkového penzijního spoření:

·         státní příspěvek - přímo navyšuje spořící složku. 
Na maximální státní měsíční příspěvek ve výši 230 Kč dosáhnou klienti spořící 1 000 Kč měsíčně a více.  O částku (12 tisíc korun) si mohl daňový základ snížit ten, kdo si spořil měsíčně alespoň 2 000 korun, a ušetřil pak 1 800 korun za rok. Nově – tj. od ledna 2017 - bude maximální odečitatelná položka 24 tisíc a dosáhne na ni každý, kdo si bude spořit alespoň tři tisíce měsíčně. V tom případě pak ročně získá maximální státní příspěvky, tedy 2 760 korun, a dalších 3 600 korun ušetří na daních.
Možnost využití příspěvku zaměstnavatele či třetí osoby.
Od ledna 2017 se hranice pro daňové zvýhodnění posune z 30 na 50 tisíc korun
Nově také platí, že se střadatel dostane ke svým penězům už v 60 letech, nemusí čekat na státní důchodu, aby mu peníze byly vyplaceny.