Hasiči soutěžili na Skalce

O pohár starosty města jen v komorní sestavě

Na fotbalovém hřišti Na Skalce v České Třebové se 24.září uskutečnil další ročník hasičské soutěže O pohár starosty města. Startovní pole oproti minulým letům značně prořídlo a soutěžily pouze 4 mužské a 1 ženský tým, byly to týmy pouze z okrsku Česká Třebová. Obvykle jezdily do Třebové na soutěž v požárním útoku týmy z celého okresu, běžně se účastnilo 30 družstev.To se ovšem závod započítával do okresni ligy. Změnil se také termín závodu místo obvyklého letního termínu se soutěž v požárním útoku konala až o posledním zářijovém víkendu.

Zúčastnila se družstva SDH Česká Třebová, Lhotka, Dlouhá Třebová, Třebovice a ženské družstvo ze Skuhrova.  Přesto bylo na Skalce vše připraveno jako na velké závody a soutěž měla dokonce svoje zvláštnosti. V letošním ročníku totiž čekaly na závodníky dvě disciplíny. Především to byla netradiční soutěž na tři proudy O pohár starosty města Česká Třebová.  Pravidla byla upravena tak, že třetí proud mají muži béčkový na 200 l sud, ženy pak ženy céčkový proud také na na 200 l sud.

V úvodu proběhlo tradiční zahájení soutěže za účasti starosty města. Potom začala jednotlivá družstva připravovat své stroje na soutěžní základnu. a k tomu i časoměřiči.  Proti jiným ročníkům se dosažené časy nedají srovnávat, oficiální soutěž na tři proudy  ještě nikdy nebyla. Čas se měří od startem po kterém hasiči vyběhnou k základně, kde mají připravený stroj. Musí pospojovat přívodní vedení ke stroji z kádě naplněné vodou a od stroje natáhnout hadice na namířit na terč vzdálený 90 metrů, ženy mají vzdálenost kratší.

Každé družstvo soutěžilo dvakrát,. podruhé již klasicky na dva proudy. To se soutěžilo o uzenou plec. Nejlepších časů dosáhlo družstvo SDH Česká Třebová  (26,3 s). Dobrých výkonů dosáhly i ženy ze Skuhrova, jejich výkon v obou disciplínách je třeba vysoko ocenit.

Fotografie Martin Šebela