MYKOLOGICKÉ DNY 2016 ZAČÍNAJÍ                            
Nenechte si ujít zajímavé setkání       s šéfredaktorem časopisu Svět hub

Přednáška a autogramiáda Michala Mikšíka se uskuteční v ekocentru Podorlicko v pátek 7.10. od 18,00

Mgr. Michal Mikšík  je člen užšího výboru České mykologické společnosti. Je šéfredaktorem časopisu Svět hub , spoluautor knihy Hřibovité houby, autor knihy Atlas hub – 101 druhů, které musíte znát.
 
Na autogramiádě představí knihu Poznáváme jarní houby a tématem přednášky s fotografiemi jsou také jarní houby

Letošní suchý podzim houbám nepřeje. Mykologové si ovšem poradit dokážou a houby tedy nechybí ani na letošní výstavě, která začíná v ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici v pátek již dopoledne, Výstava je otevřena po tři dny do neděle 9. října. Delší dobu již nelze houby uchovat v čerstvém stavu. Na výstavě budou vystavené exempláře průběžně doplňovány, takže poněkud jiná bude výstava v pátek, v sobotu či neděli. Nelze také definitivně určit počet vystavěných druhů. Opět to budou tak dvě stovky, přesné číslo jsem při  fotografování instalace výstavy ve čtvrtek odpoledne ještě neměl zjištěné.

První průzkum hub  v terénu zjišťovali mykologové již na vycházce s veřejností o minulém víkendu. Bylo velké sucho a ještě teplo. Potom sice začalo pršet, ale současně se citelně ochladilo a tak se deště na růstu hub příliš pozitivně neprojevily.  Kdo hledá najde - to se potvrdilo při sběru hub pro výstavní účely, který se konal ve středu a ve čtvrtek dopoledne.  Sám jsem byl ovšem svědkem, že "přímo z lesa" byly donášky dalších a dalších exemplářů ještě během čtvrtečního podvečera. To už byly houby roztříděny, vybíraly se ty nejlepší exempláře a rozmísťovaly se jmenovky. Výstava je pro návštěvníky rozhodně také poučením, je zde k dispozici houbařská literatura. Především letošní novinka v podobě knížky "Poznáváme jarní houby" Michala Mikšíka, který bude mít v pátek od 18 hodin přednášku na stejné téma, tedy Jarní houby. Přijďte na výstavu, je složena právě z těch druhů, které rostou v našich lesích. Poznáte mezi nimi ty své, které běžně sbíráte a dozvíte se více o těch, které nesbíráte, ale přitom děláte třeba velkou chybu.  Vše můžete na místě prodiskutovat s mykologem Martinem Mičkou, který bude po celou dobu na výstavě přítomen a vyhodnotí vám i případné přinesené exempláře. Fotografie z instalace výstavy ze čtvrtka odpoledne: