JANA JIROUŠKOVÁ BYLA HVĚZDOU BESEDY S CYKLISTICKÝM REKORDMANEM DANIELEM POLMANEM

U příležitosti Týdne knihoven a Literárního uměleckého maratonu Střediska východočeských spisovatelů Pardubice, proběhla v pondělí 3. října v Městské knihovně Ústí nad Orlicí beseda se šéfredaktorem časopisu „LIDÉ & HORY“, novinářem, spisovatelem, alpinistou a extrémním cyklistou Danielem Polmanem.
Početné hosty v útulném sále čítárny přivítala ředitelka knihovny PhDr. Jana Kalousková, seznámila je i s bohatým programem „Týdne knihoven“. Následně již se ujal slova Milan Richter. Vzácnému hostu představil několik zajímavých příchozích. Například pětinásobného pořadatele cyklistické čtyřiadvacetihodinovky v Hylvátech Dalibora Adama, jednu z nejlepších českých triatlonistek Janu Jirouškovou z České Třebové, která koncem srpna na litomyšlském „DECIMUŽI“ až do posledních chvil zle zatápěla pozdějšímu vítězi, několikanásobnému „železnému muži“ Rudolfu Coganovi, starostovi Nové Paky. Nechybělo mnoho a pořadatelé by museli závod přejmenovat na „DECIŽENU“. „Ano, ano, chlapi už si u nás dělali z Rudy legraci, že to s ním jde nějak z kopce, když ho skoro porazí ženská,“ nechal se slyšet Daniel Polman. Nejvzdálenějšími návštěvníky besedy byli manželé Milada a Josef Robenkovi z Chomutova. Náš region si oblíbili a přijíždějí sem i na turistické akce.
Daniela Polmana představil průvodce besedou nejdříve jako spisovatele. V roce 2014 mu vyšla knížka pohádek „Prapodivné cesty Nezmarů“. Mottem jedenácti kapitol je: „Zázračný život“. Žádné sekání hlav saním, či opékání sourozenců zlou ježibabou. Děti najdou na půdě kouzelnou knihu a polejou-li jednotlivé stránky živou vodou, ocitají se v imaginárních světech. V jednom nemohou lidé ani dýchat, jak mají smradem znečištěnou krajinu, ve druhém neznají chodníky, protože pěšky nechodí a jsou tak tlustí, že nemohou projít dveřmi a jídlo jim dopravuje domů jeřáb. Dobrá rada dětí však domorodcům vždy pomůže. Třeba panu králi sestrojili šlapadlo, aby se mohl dostat proti proudu za nevěstou. Malí čtenáři si rovněž přečtou, že krást se nesmí.Ukradené kolo Finky nakonec policisté našli a vrátili majitelům. Zkrátka bez šlapacího kola ani ránu… V jednotlivých příbězích se autor inspiroval krajinou Novopacka, Podklášteřím i tajemným Kumburkem.
Daniel Polman je také autorem cyklistického průvodce „ALPENTOUR&ŠTÝRSKO“ a „SALZKAMMERGUT – nejhezčí MTB trasy v solné komoře“. Účastníky besedy však výrazně šokoval svým časopisem „LIDÉ&HORY“. Šéfredaktorem je již deset let. Desítky starších čísel rozdal mezi posluchače a ti byli tímto periodikem nadšeni. Množství zajímavých článků, podrobné popisy tras i horolezeckých výstupů, překrásné fotografie, vše na křídovém papíře. Zkrátka vysoce profesionální práce.
Podíváme-li se však na extrémní výkony tohoto sympatického sportovce, to již člověk opravdu nechápe…  Ve švýcarském Schötzu vytvořil v roce 2010 český rekord v cyklistické čtyřiadvacetihodinovce (880km), který letos výkonem 911,68km překonal na závodě 24 Hours Slovakiaring Cykling Race v Orechové Potôni. Několika úspěchů dosáhl i na domácích a zahraničních maratonech na horských kolech.
Jeho specialitou jsou i extrémní „bike&hike“ projekty. V roce 2009 uskutečnil expedici „Velký Benátčan“. Kdy pomocí vlastních sil (silniční kolo, MTB a pěšky) propojil Benátky a rakouský vrchol GroBvenedoger 3674m. Celkem 310km dlouhou trasu s převýšením 6000m zvládl bez přestávky za méně než 17 hodin. V roce 2012 navázal projektem „Knock the Glock“: z Vídně na nejvyšší vrchol Rakouska – Grobglockner (3798m). Celkem 477 km na silničním a horském kole a lezecký výstup na vrchol přes hřeben Stüdlgrat, -IV (celkové převýšení 7400m) zvládl v čase 22 hodin a 15 minut. V červnu 2015 se vydal na trasu „Praha – Sněžka… okolo Česka“, během které propojil pomocí vlastních sil na kole a pěšky Prahu a Sněžku a mezi tím zároveň nejvyšší body všech čtrnácti krajů. Teleček –Klínovec –Tok –Velká Mokrůvka –Plechý –Javořice –Velká Javořice – Čertův mlýn –Praděd –Králický Sněžník –Kotel –Sněžka. Klínovec a Praděd, jsou nejvyššími body dvou krajů zároveň. Během výkonu spal pouhých osm hodin a jeho průměrná rychlost při započítání všech přestávek (včetně spaní) byla 15km/hodinu. Jel zcela sám bez podpory a vše potřebné si vezl na kole a v batohu. Trasu dlouhou 1463km s převýšením 24300 metrů zvládl za necelých 98 hodin (4 dny a necelé 2 hodiny). Agentura Dobrý den Pelhřimov mu 25. června 2015 udělila „CERTIFIKÁT O VYTVOŘENÍ ČESKÉHO REKORDU – Zdolání trasy spojující nejvyšší vrcholy všech krajů ČR vlastními silami“.
Mezi posluchači bylo mnoho cyklistů i literátů, otázky tedy nebraly konce. Řečník však na vše odpovídal s úsměvem a s naprostým přehledem. Výklad doplňoval mnoha snímky, promítl i film Knock the Glock – cesta do srdce kamenného zvonu.
Po oficiálním tříhodinovém programu následovala ještě autogramiáda. Účastníci besedy odměnili Daniela Polmana bouřlivým potleskem. Milan Richter vyzdvihl jeho profesionální vystoupení a poděkoval mu, že vážil cestu do Ústí nad Orlicí. Za bohatou účast pochválil i přítomné návštěvníky. Před každou besedou je to velký horor. Pořadatelé se vždy obávají, aby nehráli proti divákům přesilovku.
V úplném závěru ještě vrcholový extrémní sportovec Daniel Polman popřál Janě Jirouškové z České Třebové mnoho dalších sportovních úspěchů. „Třeba toho našeho Rudu Cogana porazíte příští rok“, dodal. Milan Richter Foto: M. Richter, M.Jirásková